Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Terorismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Terorismus."— Transkript prezentace:

1 Terorismus

2 Definice Dosud neexistuje žádná mezinárodní definice terorismu.
Terorismus se dá vysvětlit jako ilegální akce hnutí, organizací i jedinců, které se násilným a nezákonným způsobem snaží dosáhnout svého cíle, většinou změny politického a sociálního řádu, splnění politických, náboženských nebo ideologických požadavků.

3 Útoky jsou systematické a promyšlené, zaměřené na bezbranné civilní obyvatelstvo, mají co nejvíce zapůsobit na veřejnost, zastrašit, způsobit paniku a donutit tak vládu k plnění požadavků teroristů.

4 Zrod moderního terorismu
Moderní terorismus se zrodil v Rusku kolem r Část inteligence si tehdy osvojila anarchistické či nihilistické přesvědčení a v atentátech na symboly útlaku viděla jediný způsob jak vymanit společnost z politické a sociální blokády. V Evropě pak ožil koncem 60. let, kdy zhroucení snů o společenské přeměně vehnalo některé ultralevicové skupiny do násilných akcí proti symbolům imperialismu - první ze dvou hlavních zdrojů terorismu.

5

6 Cíle terorismu K teroristickým akcím může docházet z řady různých důvodů. Někdy na sebe teroristé chtějí upozornit a hrdě se ke svým činům hlásí, jindy ve snaze snížit rizika volí strategii anonymity.

7 Usama bin Ladín Usama bin Ladín se narodil před jednačtyřiceti lety v Saudské Arábii v jedné z nejbohatších rodin. V roce 1979 odešel mladý Usama bin Ladín do Afghánistánu a tam pomáhal tamním mudžáhidům bojovat proti sovětské invazi. Jsou mu přisuzovány akce jako útok na budovu World Trade Center v New Yorku 26. února 1993, v Čečensku a Tádžikistánu založil výcvikové tábory pro muslimské bojovníky atd…

8


Stáhnout ppt "Terorismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google