Spolupráce se školami Ivan Tomek, 18.6.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Zpracoval : Ing. Petr Fojtík Datum:
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Představení společnosti Linet spol. s r.o.
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ PLZEŇ
Solární systémy pro aktivní topení
Václav Lukeš Seminář RVŠ k třetí roli VŠ „Centra transferu technologií na vysokých školách“ Ostrava
Rozhodovací matice.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Představení zajímavých projektů OPVK
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 Proč OI ? Informatický program zaměrený na základy matematiky a algoritmizace, programování a počítačových věd Malý program s osobním přístupem odborníků.
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Společné projekty Asociace U3V. Společné projekty: 2004 : tis. Kč Podpora infrastruktury Univerzit třetího věku v České republice 2005 :
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
„Přírodní vědy moderně a interaktivně“ „Natural Sciences in Modern and Interactive Way“ Město Orlová.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Kouzlo placeného poradenství!
Oracle a svět HCM Alexandr Pomazal Senior Sales Manager.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
1 Střední škola technická a gastronomická Blansko škola moderních technologií 65 roků od založení školy.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Montérský dorost XI. Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Vyškov, Gabriela Vostřelová E.ON Česká republika, s.r.o.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Podmínky spolupráce univerzity a průmyslu v oblasti fotovoltaiky Ondřej Hégr 1,2, Radim Bařinka 1 1 Solartec s.r.o., Televizní 2618, Rožnov pod.
Motivační program.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Lubomír Mokráš Jaderná elektrárna Dukovany
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Marketingový plán podniku
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Spolupráce se školami.
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Spolupráce se školami Ivan Tomek, 18.6.2014

Firma ON Semiconductor Phoenix, Arizona, USA 21 000 zaměstnanců, roční obrat 3 miliardy USD Jeden z předních světových výrobců analogových a digitálních integrovaných obvodů analogově - digitálních zákaznických integrovaných obvodů diskrétních polovodičových součástek

Segmenty trhu

ON Semiconductor v ČR 1600 zaměstnanců (1500 Rožnov, 100 Brno) Rožnov pod Radhoštěm a Brno – návrhová střediska Rožnov pod Radhoštěm – výroba křemíkových desek a IO dodává 85% vstupních desek pro ostatní „front end“ výroby ON Semiconductor aktuálně největší „front end“ výroba v rámci ON Semiconductor v ČR největší počet pracovníků ON Semiconductor věnujících se návrhu IO nejvíce zaměstnanců v oblasti IT v jedné lokalitě ON Semiconductor

V Rožnově ...

... v čistých prostorech výroby čipů

... v návrhovém středisku

... výrobky - křemíkový ingot - křemíková deska - křemíková deska s čipy

Proč v ČR? Od roku 2000 probíhá v polovodičovém průmyslu konsolidace výrob s cílem snižování nákladů Nejprve trend přesunu výroby do Asie Trend se zastavil u náročných výrob, nyní dochází k opětovnému nárůstu kapacit v „high cost“ lokalitách - vysoká fluktuace zaměstnanců a nedostatek kvalifikované pracovní síly v Asii - v „high cost“ lokalitách s ukončenou výrobou už nedochází k rozvoji podpůrných činností V Rožnově - pozitivní faktory - vysoká kvalifikace, nízká fluktuace, nízké náklady - vliv rostoucích objemů výroby na rozvoj vývojových aktivit a všech obslužných činností

Růst objemu výroby

Struktura zaměstnanců Výroba Návrhové středisko

OBVYKLÁ DOBA PRO NALEZENÍ KANDIDÁTA (měs.) PRŮMĚRNÝ POČET KANDIDÁTŮ Vhodní kandidáti PROFESE OBVYKLÁ DOBA PRO NALEZENÍ KANDIDÁTA (měs.) PRŮMĚRNÝ POČET KANDIDÁTŮ Operátor výroby 0,5 databáze/pořadník Servisní pracovník, SŠ 1 10 Účetní, SŠ 30 Programátor, IT Analytik - SŠ / VŠ 2 Test inženýr - VŠ elektro 3 8 Technolog - VŠ fyzika, chemie, elektro 4 Návrhový inženýr - VŠ mikroelektronika 6 0-4

Naše spolupráce se školami Zaměření na VŠ, SŠ a ZŠ (v tomto pořadí dle intenzity spolupráce i rozvoje aktivit) Aktivity se vyvíjejí a mění (některé zanikly pro nezájem škol/studentů, nízkou efektivitu vzhledem k vynaloženému úsilí) Spolupracujeme se školami (nesnažíme se aktivně ovlivňovat systém školství formou účasti v zájmových skupinách)

Základní školy Obecné zaměření - propagace technických oborů Postupně začínáme - propagace techniky jako takové a také „high tech“ firmy v regionu - exkurze, naše účast na dnech otevřených dveří na SŠ - sekce pro učitele a pro žáky na firemních internetových stránkách

Základní školy

Střední školy Kvalifikovaný tým servisu je naší konkurenční výhodou - špičkové výsledky v oblasti nákladů na údržbu - tým schopný identifikovat a řešit složité problémy - tým schopný instalovat komplexní zařízení vlastními silami - trvale dosahujeme nejnižších nákladů na instalaci zařízení při transferech technologií/zařízení

Střední školy Pravidelný kontakt - Průmyslové školy a Gymnázia regionu Exkurze Laboratorní cvičení (měření v návrhovém středisku) Dvoutýdenní stáž vybraných studentů (jak funguje firma) Přednášky a účast na akcích škol Materiální podpora vybraných aktivit

Vysoké školy Hlavní aktivity - přednášky - vybudování a společný provoz laboratoří - stipendia (5-10 studentů průběžně) - diplomové práce (5-10 studentů ročně) - stáže (10-15 studentů ročně) - účast v odborných komisích - el.součástky, finanční podpora vybraných aktivit - exkurze - společná propagace oborů na SŠ

Vysoké školy Intenzivní, pravidelná spolupráce - Masarykova univerzita - Vysoké učení technické

Masarykova univerzita Přednášky – samostatné předměty - „Principy polovodičových součástek“ - „Fyzikální a chemické principy technologie výroby polovodičových součástek“ Čisté prostory v rámci projektu LDDA, PřF MU - spolupráce ON Semiconductor, MU a VUT - vybudováno 2004-06, vybaveno 4“ zařízením, 120 m2 - kurzy pro studenty od 2007 (100-150 studentů ročně) - laboratoř je vybavena základními procesy: fotolitografie, difuze, oxidace, mokré procesy, naprašování, optická a elektrická charakterizace - čisté prostory vybudovala univerzita - ON Semiconductor poskytla výrobní zařízení, instalaci, odbornou pomoc, průběžně poskytuje vybraný spotřební materiál - využíváno studenty MU a VUT

Masarykova univerzita LDDA - Laboratoř diagnostiky defektů a analýzy povrchu křemíku (Laboratory of Diagnostics of Defects, Analysis of Silicon Surface and Shallow Layers) - spolupráce od roku 2002 - společné projekty MU a ON Semiconductor - 3-5 projektů ročně, 300-500 000 Kč ročně - 50 dokončených VaV projektů - přes 40 spolupracujících studentů (Bc., Mgr., Ph.D.) Spolupráce při propagaci technických oborů - fyzikální představení „Pozoruhodný křemík“ a „Mrazivý dusík“ na středních školách regionu

Vysoké učení technické Laboratoř ELDA (Electronic Laboratory for Design and Application) - Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií - otevřeno v roce 2005 - škola poskytuje prostory (vybudovala učebnu a její zázemí) - SW licence poskytla firma Cadence - ON Semiconductor poskytla HW a uhradila instalační náklady, hradí část provozních nákladů laboratoře - ON Semiconductor zaměstnává na částečný úvazek odborného asistenta - v laboratoři probíhá návrh integrovaných obvodů, simulace funkce el.obvodů, praktická cvičení k souboru přednášek z ON Semiconductor

Vysoké učení technické Přednášky – samostatné předměty - „Základy návrhu analogových integrovaných obvodů“ - „Pokročilé návrhové techniky“ - „Výroba součástek a konstrukčních prvků“ Praktická cvičení v laboratoři ELDA a LDDA - výsledkem je návrh obvodu (ELDA) - výsledkem je např. funkční dioda na křemíkové desce (studenti VUT v prostorách LDDA na Masarykově univerzitě)

Výroční ocenění za rok 2013 ON Semiconductor Ústav fyziky kondenzovaných látek PřF MU Za komplexní spolupráci 2012-2013 Výzkumně vývojový projekt „Struktury SOI pro pokročilé polovodičové aplikace“ 6 výzkumně vývojových projektů společné laboratoře LDDA Spolupráce na projektu „Inovace výuky aplikované fyziky na PřF MU“

Naše zkušenosti Opakovaně vyhledávat společné oblasti zájmu Udržovat aktivitu na straně firmy Najít na obou stranách vhodné kontaktní osoby Vyčlenit finanční prostředky Neočekávat rychlá řešení