Pastorace mládeže v katolické církvi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.
Advertisements

1 Projekt „České centrum pro mobilitu v letech “ finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu EUPRO.
Užší finále IV. kategorie.
10. ročník fotbalového turnaje azylových domů v malé kopané.
Práce s mládeží v Církvi československé husitské.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 6. září 2011.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Zpráva o činnosti sekretariátu za rok 2006 zpracovala: Jitka Klubalová, vedoucí tajemnice ERC.
Toto jsou priority, které stanovila valná hromada ASI-CS pro následující období:  Vzdělání: Podpora dalších druhů vzdělávání v oblasti různých misionářských,
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Evangelizace PRO KAŽDÉHO. Proč evangelizace - Příkaz Písma (Mt 28:18-20, Mk 16:15-18, Sk 1:8) - Radost ze sdílení naděje.
Vysokoškolské katolické hnutí BRNO. mše modlitba poutě duchovní cvičení duchovní aktivity.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
D Ě T S K É DIECÉZNÍDIECÉZNÍDIECÉZNÍDIECÉZNÍ POUTĚPOUTĚPOUTĚPOUTĚ.
2x ročně 3-5denní minikonference vzdělávání v oblasti prezentace evangelia, jak zasáhnout naše města, multimedia, tanec … vzdělání v oblastí vůdcovství.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
ORGANIZAČNÍ STRUKTURA KATOLICKÉ CÍRKVE
SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
XXVI. SVĚTOVÝ DEN MLÁDEŽE Madrid 2011 „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry.“ ( srov. Kol 2,7)
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Světové dny mládeže. LOGO Koruna p. Marie Almudenské „M“ – Madrid, Maria Kříž – symbol křesťanství, logo Maria – rychlá a spolehlivá cesta ke Kristu Spontánní,
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Kurzy Alfa – stručné představení
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Bratrská jednota baptistů
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Dominikánské misie Martin Rosenbaum. To jsou oni.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Mezinárodní Ekumenická Fraternita „Mistře, na tvé slovo spustíme sítě.“ (Lk 5,5)
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
■KMS tvoří desítky sborů sedmi církví, řada křesťanských organizací a individuálních členů. ■Byla založena v prosinci ■KMS je členem České evangelikální.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Michael Martinek Jabok2007.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Iniciativa kurzů Alfa podzim 2013 Týden modliteb za kurzy Alfa 15. – 22. září 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
© Cristino Elena Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým hnutím osob pro spásu mládeže Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Týden plný zážitků, her, srandy, kamarádů, modliteb, mší… Zakončeme prázdniny společně! Od 12 do 18 let
DOTYK 2006 – 20XX …DOTKNI SE NEBE, DOTKNI SE SEBE…
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Profesionální pečovatelé Registrační číslo: CZ.1.04/5.1.01/ Projekt mezinárodní spolupráce Charit z ČR, Slovenska a Německa –
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tereza Krůželová, Veronika Sloupová
Papuánská Velká noc Filip Breindl.
Ekumenizmus a mezináboženský dialog I
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Benediktbeuern Hochschule
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Transkript prezentace:

Pastorace mládeže v katolické církvi Vít Zatloukal

Katolická církev Římsko – katolický ritus Řecko –katolický ritus Maronité, Koptové, Melchité, … Celkem 16 ritů Podle Annuario Pontificio 2005: katolických křesťanů - 1 114 966 000 Podle sčítání 2001: 2 740 780 lidí hlásících se ke katolické církvi v ČR

Katolická církev Česká biskupská konference Církevní provincie – Česká církevní provincie (diecéze: Praha, Litoměřice, Hradec Králové, České Budějovice, Plzeň) Moravská církevní provincie (diecéze : Olomouc, Brno, Ostrava –Opava) Apoštolský exarchát Místní církev = diecéze (6600 mladých 15 – 25 let na nedělní bohoslužbě v ostravsko-opavské diecézi)

Místní církev Diecéze se dělí na děkanáty/vikariáty (DOO: 11 děkanátů) Děkanát/vikariát se dělí na farnosti (Opava - 35 farností, 650 mladých) Farnost může mít více kostelů (filiální kostely), více vesnic atd… Ve městě bývá i více farností …. Řehole, řády, kongregace, hnutí společenství různého práva spiritualita (jezuité/ Congregatio Iesu/Chemin Neuf)

Diecéze Rodiny (centra pro rodiny /a sociální péči) Mládež (centra pro mládež) Školství (především církevní, ale i necírkevní) Katecheze Jiná pastorační střediska

Organizační struktura Diecézní biskup DCM ČBK - Biskup delegát pro mládež SEKCE pro mládež CBK DCŽM Kaplan pro mládež v děkanátě Laický zástupce v děkanátě

Církev se uskutečňuje Koinonie Liturgie Diakonie Martyrie V diecézi (Ubi episcopus, ibi ecclesia) Ve farnosti Ve společenství Ve vzájemných vztazích Koinonie Liturgie Diakonie Martyrie

Církev a ne-křesťané Misie světové Misie místní Nová evangelizace Humanitární projekty (Haiti) Misijní aktivity Papežské misijní dílo Misie místní Např. Antiochie, FATYM, dobrovolnictví Program misijního střediska - Mírové náměstí Pouliční evangelizace Výukové bloky ve školách Nová evangelizace Evangelizační školy

Církev a nekatoličtí křesťané Ekumenismus – teologická diskuse Společné projekty sociální a humanitární Společná modlitba + Pozitiva (společná cesta, ztráta předsudků ) - Negativa (rozmělnění, relativizace, ztráty identity)

Církev a „kritičtí křesťané“ Konfrontační způsob - překážka dialogu Schopnost naslouchat a vydržet otázky Vzájemný (!) respekt Nejčastější (společné ) chyby: poučování, manipulace, nedostatek taktnosti, zjednodušování problémů, nepřiznání vlastních chyb, a další

Církev a „šedá zóna“ církve Mladí lidé sami a pastorační pracovníci Diecézní centra života mládeže Střediska pro mládež Různé jiné aktivity odpovídající kultuře mládeže (hudební festivaly ) Témata: Hudba, vztahy, smysl života, smrt a věčný život, konání dobra, ekologie, odlišnost, niterné zkušenosti, mystika.

Mládež náboženské praxe Společenství mládeže Setkání mládeže (děkanátní, diecézní, celostátní, světové dny mládeže) Kněží a pastorační pracovníci … biskup DCM, animátorský kurz, tematické víkendy osobnostní růst… Přípravy na svátosti Vlastní katecheze (dialogickou formou) Otázky, které klade Sókratés otrokovi v Platónově dialogu, označuje Kügelgen jako "Evidenz-affirmationsfragen", tedy jako otázky, v nichž "rhema" (tj. to, na co se otázka ptá, co není ve chvíli jejího položení známo) je pouze potvrzením - afirmací - toho, co je jako evidentní uvedeno v samotné otázce. Příkladem takového typu je otázka: "Zdali tato přímka, vedená z rohu do rohu, neroztíná každý z těchto čtverců na dvě polovice?" (Meno. 85a) Sókratův partner nemůže na takovou otázku odpovědět jinak než přitakáním, potvrzením evidence předváděné skutečnosti. Proto z jeho strany nedochází k žádnému zpracování problému, jako jsou např. aplikace, konfrontace, srovnání, metodické zhodnocení nebo jiné metaúvahy. Příjemce poznání hraje výlučně pasivní roli.

Mladí lidé angažovaní Doprovázení na duchovní cestě - kněží, - duchovně vyzrálé osobnosti, Vzdělání v teologii Biskupové jako vlastní pastýři Božího lidu DCM, DCŽM, vikariátní (děkanátní) laičtí zástupci Diecézní, národní, mezinárodní fóra mládeže Osobní dialog

Církev a lidé se specifickými potřebami Vězení Armáda Integrovaný záchranný systém (policie, hasiči, záchranka) Nemocnice Hospice

Církev a média (a zvláště internet) Webov é prezentace Internetové magazíny (Christnet, Křesťan dnes, Res publica) Sociální sítě (např.) XT3 Signály.cz přítomnost (a prezentace )na FB