Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Slovo života Leden 2012 Leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Advertisements

Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
Slovo života Srpen 2009.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Integrita bezúhonnost
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovo života Červen 2009.
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
Prosinec 2013 Slovo života „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
říjen 2013 Slovo života „Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon.“ (Řím 13,8)
Slovo života říjen 2012 „Na tvé slovo spustím sítě.“ (Lk 5,5)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Přeji Ti sílu všech živlů
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Slovo života Slovo života únor 2012 únor 2012 „Obraťte se a věřte evangeliu!“ (Mk 1,15)
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Slovo života červenec 2012 „Kdo má, tomu bude dáno a bude mít nadbytek. Ale kdo nemá, tomu bude vzato i to, co má.“ (Mt 13,12) „Kdo má, tomu bude dáno.
Peníze až na prvním místě , VIKTOR BALÁŽ.
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Dosáhni cíle!.
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Slovo života Slovo života duben 2012 duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Setkání manželek trvalých jáhnů Ostrava 23. ledna 2010 P. Mgr. Martin Šmíd
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Víra přivádějící k úžasu
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
1. Jak ovce zašlá z pastvy své, | ze svého stáda zaběhlá, | tak člověk bloudí bez cíle, | když duše Krista vzdálena. | Lásko ty svatá, jež snímáš hříchu.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Březen 2013 „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první!“ (Jan 8,7)
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Slovo života Prosinec 2012.
SLOVO ŽIVOTA „Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny“(Mt 5,9) Červen 2018.
Co je vlastně bohatství?
Transkript prezentace:

Slovo života životaSlovo Listopad 2009

„Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)

Zapůsobila na tebe tato věta? Myslím, že máš pravdu, že tento výrok je dobrým důvodem k zastavení a zamyšlení nad vlastními činy. Ježíš neříká nic nadarmo. Je proto potřebné vzít tato slova vážně, nezlehčovat je.

Především se snažme pochopit jejich pravý smysl od samotného Ježíše, z jeho postoje k bohatým. Ježíš se stýkal i s lidmi zámožnými. Zacheovi, který rozdal jen polovinu svého majetku, řekl: „Dnes přišla do tohoto domu spása.“

Skutky apoštolů dosvědčují, že v prvotní církvi bylo společenství majetku dobrovolné, takže zříci se fyzicky veškerého majetku nebylo požadováno.

Ježíš tedy neměl v úmyslu založit pouze komunitu lidí povolaných jít za ním (…) a vzdát se veškerého bohatství.

A přesto říká: „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“

Co tedy Ježíš zavrhuje? Jistě ne pozemská dobra sama o sobě, ale bohatého člověka, který na nich lpí. Proč? Odpověď je nasnadě: Vše náleží Bohu, ale bohatý člověk se chová, jako by bohatství patřilo jemu.

Je pravdou, že bohatství lehce zaujme v lidském srdci místo, které patří Bohu, zaslepuje a podporuje nejrůznější neřesti.

Apoštol Pavel napsal: „Ti, kdo chtějí hromadit bohatství, upadají do pokušení a zamotávají se do mnohých nesmyslných a škodlivých žádostí, které vrhají lidi do zkázy a záhuby. Neboť kořenem všeho zla je láska k penězům; a už mnoho těch, kteří se po nich pachtili, zbloudilo ve víře a připravilo si mnoho bolestí.“

Již Platon tvrdil: „Je nemožné, aby mimořádně dobrý člověk byl současně i mimořádně bohatý.“

Jaký tedy má být postoj toho, kdo něco vlastní? Je třeba zachovat si svobodné srdce, zcela otevřené Bohu, pokládat se pouze za správce svého majetku a vědět, že toto vlastnictví je – slovy Jana Pavla II. – zatíženo sociální hypotékou.

Pozemská dobra nejsou sama o sobě špatná. Netřeba jimi tedy pohrdat, jedná se pouze o jejich správné využití.

Jak praví jedno italské rčení, od pozemských dober nemají být odpoutané ruce, ale srdce. Jde o to, abychom je uměli užívat pro dobro druhých. Kdo je bohatý, je bohatý pro druhé.

„Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“

Možná namítneš, že nejsi opravdu bohatý, a proto se tě tato slova netýkají. Všimni si, že otázka, kterou užaslí učedníci položili Kristu hned po tomto jeho výroku, byla: „Kdo tedy může být spasen?“ Otázka učedníků jasně ukazuje, že tato Ježíšova slova jsou adresována v podstatě všem.

I ten, kdo všechno zanechal, aby následoval Krista, může srdcem lpět na nespočetných věcech. Bohatým před Bohem může být i žebrák, který spílá tomu, kdo se dotkne jeho mošny.

“Slovo života” měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubich, červenec Grafika Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze P. Martin Šmíd (ČR – Pustá Polom)Martin Šmíd „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“