Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Zavádění DRG v ČR Martin Zeman Národní referenční centrum DRG.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Advertisements

Popis školících a informačních aktivit CERMATu
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Evropský týden kvality, Praha, AKREDITACE ORDINACÍ VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Mgr. Petr Struk Doc. MUDr. Bohumil.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Řízení úhradových vztahů
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Setkání uživatelů Svratka
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Aktuální krize zdravotnictví
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Realizační tým ICZ duben 2005
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Školení kódování podle MKN-10
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Zavádění DRG v ČR Martin Zeman Národní referenční centrum DRG

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR První podmínka pro zavedení DRG –Musí existovat elektronický popis hospitalizace, jehož součástí jsou standardizované kódy diagnóz a kódy procedur (výkonů) –V tom se mezi sebou jednotlivé země značně liší –V ČR používáme MKN 10 (ICD-10) pro popis diagnóz a tzv. Sazebník zdravotních výkonů pro popis výkonů (procedur)

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR První podmínka pro zavedení DRG –To znamená, že po roce 1993 bylo o čem přemýšlet

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Další drobnosti –Musí být vymezena hospitalizace jako produkt v informačních systémech –Od roku 1997 s tím zápasíme, zatím nepřesvědčivě

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Další drobnosti –Je-li v „obchodních vztazích“ produkce rozčleněná katalogem do sortimentu, musím se ho držet –Nemohu dodávat nekompletní produkty. –Je-li to třeba, nakupuji část meziproduktů (CT, NMR, mikrobiologie atd.) –Od roku 1997 jako horká brambora, která nevychladla

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Další drobnosti –Měření nákladů na produkci – a všichni srovnatelně –Ještě nás k tomu nikdo nedonutil

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Grouper dělá DRG –Počítačový program, který dokáže na základě dat zařadit hospitalizaci do konkrétní DRG –Udržovat grouper v souladu s vývojem medicíny, ekonomiky, kódovacích systémů, legislativy není snadné ani levné

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Začátky v ČR –Pro své experimenty si v roce 1997 vybrala Všeobecná zdravotní pojišťovna systém AP – DRG verze 12 společnosti 3M (AP = all patient) –Sérií experimentů, z nichž poslední skončil v červnu 2002, procházely v různých etapách desítky nemocnic – někdy 4 jindy třeba 60 –Systém byl použit k financování péče

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Začátky v ČR –Projekt řízený VZP nebyl podpořen Ministerstvem zdravotnictví –Řada velkých nemocnic viděla v DRG ohrožení svých příjmů za zdravotní péči a podle toho se chovala

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Vedlejší efekty experimentů –Orientace na vymezení produktu a alokaci nákladů na produkt –Kultivace používání MKN 10, do něhož DRG vnáší některá specifika proti definicím WHO –Opatrné pochybnosti nad dalším osudem Sazebníku výkonů

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR PMS2000 (Performance Measurement System) – –Zásadní projekt dobrovolně sdružující desítky nemocnice –Vznik unikátní datové základny, využitelné i pro nastavování systémů DRG –Rozvoj benchmarkingu založeného na DRG

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Nový projekt – listopad 2001 –Vývoj a ověřovací provoz systému DRG v ČR –Zadavatelem Ministerstvo zdravotnictví ČR

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Cíle projektu: –Do konce roku 2003 položit nesporný základ pro zahajovací provoz systému DRG, tzn. zajistit na dostatečně kvalitní úrovni následující charakteristiky:

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Cíle projektu: –klasifikační systém – tzv. grouper, připravený pro dlouhodobou kultivaci –referenční databáze a její bezpečnost –návrh systému vah pro jednotlivé diagnostické skupiny –přípravu a rozjezd tzv. Pilotního projektu, jako zkušebního provozu systému na omezeném vzorku zdravotnických zařízení –vypracování intelektuálních řešení pro zahajovací provoz: metodiky, číselníky, postupný náběh v adaptačním období, financování implementace

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Další požadavek na projekt –Vytvoření takového systému, který umožní kromě zavedení úhrady za případ také komplexní přístup k měření a řízení kvality a nákladů na akutní lůžkovou péči. –Tedy nikoliv zavedení DRG jen a ihned pro účely financování

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Pilotní projekt –Byl vybrán systém IR DRG –Byl naprogramován grouper a vytvořen definiční manuál

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Pilotní projekt –Do pilotního projektu bylo vybráno 21 nemocnic a všech 9 zdravotních pojišťoven

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Skutečnost:  Předání manuálu IR DRG 3M  Programování grouperu  Akceptace metodiky pro PP  Audity nemocnic a pojišťoven  Zahájení pilotního projektu ? Ukončení PP ? Zahájení ověřovacího provozu…

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Pilotní projekt – vybrané cíle –Metodiky sledování nákladů na případ –Školení a semináře –Ceníky nákladových středisek (operační sály, lůžková oddělení, laboratoře, ambulance,…) –Validace ekonomických údajů –Ekonomické hodnocení produkce –České váhy z pilotního projektu za rok 2002

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Zadavatel projektu Ministerstvo zdravotnictví Koordinační centrum (IPVZ) Program PHARE Expertní a konzultační skupina Dodavatelské konsorcium Národní referenční centrum Rada pro implementaci DRG Struktura projektu

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Struktura projektu –Národní program PHARE 2003 – „Zavedení systému řízení financování veřejného zdravotnictví“ Spolufinancování Phare 1.1.mil. EUR Spolufinancování ČR 0,26 mil. EUR

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Program PHARE 2003 –Vybudování Národního referenčního centra (NRC) –Zavedení systému DRG do plné funkcionality –Výstupy: Školení Konference a semináře Studijní pobyty ve Španělsku

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Program PHARE 2003 –Twinningový partner: Knížectví Asturias - Španělsko –Počítá se i s účastí expertů z Německa a Rakouska

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR Stav k dnešnímu dni –Dosavadní skluz cca 6 měsíců –Grouper je k dispozici –Program Phare je v běhu –Končí audity nemocnic –Buduje se Národní referenční centrum –Expertní skupina zahájila činnost –Koordinační centrum –

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Projekt DRG v ČR 1. Národní konference DRG –19. – 20. září v Praze

Aktuální problémy zdravotnictví 24. června 2003 Děkuji za pozornost