Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Komplexní servis v oblasti knihovnických a informačních služeb Specialisté na Vaší straně.
Organizační struktura
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Vítejte v Klubu školních knihoven. Spadáte do věkové kategorie 18 až 100 let? Staráte se o školní knihovnu? Jste kreativní? Máte ?
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
TTnet (Training of Trainers Network)
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Organizační struktura
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Transkript prezentace:

Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová

Na koho se můžete v případě potřeby obrátit: Nejbližší veřejná nebo školní knihovna Krajská knihovna – oddělení služeb knihovnám poskytuje odbornou konzultaci a zajišťuje vzdělávání v knihovnickém oboru Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského Centrum pro školní knihovny Národní knihovna České republiky SKIP ČR Klub školních knihoven

Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP ČR) SKIP ČR je dobrovolná profesní organizace, Usiluje o to: aby měl knihovnický obor vysokou úroveň, aby byly ze strany státu a zřizovatelů knihoven vytvářeny příznivé podmínky pro jejich činnost, lobuje za knihovny a knihovníky v oblasti knihovnické (autorské právo, licence), ale i širší (katalog prací, ZP) SKIP vytváří podle potřeb a zájmu svých členů sekce, komise, kluby, pracovní a tvůrčí skupiny. Členové SKIP se v nich mohou podle své specializace a zájmů seskupovat. SKIP připravuje celostátní aktivity (Noc s Andersenem, Týden knihoven aj.) Více se dozvíte na:

Klub školních knihoven (KŠK) odborná sekce Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP ČR), na činnosti KŠK se dobrovolně podílejí lidé zaměstnaní ve školní knihovně, Cíle Klubu školní knihoven: podporovat všeobecné povědomí o nezbytnosti školních knihoven ve vzdělávacím procesu, propagovat KŠK za účelem rozšíření členské základny (aktivně oslovovat potencionální zájemce o spolupráci), usilovat o vznik potřebné legislativy (existuje pouze doporučení), zastupovat školní knihovny při jednáních týkajících se školního knihovnictví (např. jednání s MŠMT ČR), předávat a sdílet zkušenosti související s provozem školních knihoven (na národní i mezinárodní úrovni), připravovat společné programy k navázání kooperace mezi školními knihovnami (MMŠK), hledat možnosti celoživotního vzdělávání pracovníků školních knihoven (specializované rekvalifikační kurzy pro pracovníky bez odborného knihovnického vzdělání) Na webu najdete: knihovnickou legislativu, přihlášku do KŠK, zajímavé odkazy, nabídky vzdělávacích akcí, kontakty, výroční zprávy, materiály pro práci ve školních knihovnách, galerii školních knihoven Mezinárodní měsíc školních knihoven – slaví se od r. 1999, původně byl oslavám věnován pouze jeden den. Více se dozvíte na:

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského NPK je specializovanou, veřejně přístupnou knihovnou se zaměřením na výchovu, vzdělávání a školství. NPK je zároveň ústřední knihovnou pro pedagogiku a školství České republiky, poradenským centrem pro knihovny pedagogického zaměření, knihovny a informační centra na základních i středních školách. Uchovává také speciální sbírky: učebnice pro základní a střední školy od 19. století učební osnovy a plány učební texty pro pedagogické fakulty pedagogické časopisy od 30. let 19. stol. dětská literatura od konce 18. stol. v Sukově studijní knihovně literatury pro mládež komeniologická literatura Více na:

Centrum pro školní knihovny (CŠK) Centrum pro školní knihovny je projektem Pedagogické knihovny J. A. Komenského Je provozováno formou webových stránek Praktické informace týkající se školních knihoven zde naleznou ředitelé základních a středních škol, učitelé a pracovníci pověření vedením školní knihovny. Na webu je ke stažení Příručka pro školní knihovny jako studijní a informační centra na základních a středních školách K dispozici je služba „Ptejte se CŠK“ zájemci se mohou ptát na vše, co souvisí s problematikou školních knihoven a na jejich dotazy odpovídají odborní pracovníci. CŠK upozorňuje na projekty a aktivity podporující čtenářství. CŠK úzce spolupracuje s Klubem školních knihoven CŠK spolupracuje s organizacemi jako jsou: Centrum dětského čtenářství Mahenovy knihovny v Brně: Školní čtenářské kluby: Rosteme s knihou: Čtení pomáhá: Celé Česko čte dětem: Na mezinárodní úrovni spolupracuje se Slovenskou pedagogickou knižnicí v Bratislavě: CŠK vám nabízí svůj web k propagaci akcí a zviditelnění své školní knihovny na veřejnosti. Obsahovou náplň tohoto webu zajišťuje Mgr. Radmila Indráková,

Národní knihovna ČR Centrální knihovna, která koordinuje systém státních veřejných knihoven u nás. Zřizovatelem je MK ČR. Uchovává veškerou knižní produkci vydanou na území našeho státu. Zpřístupňuje více než 6 milionů dokumentů. Je největší a zároveň jednou z nejstarších českých veřejných knihoven. Více na:

Děkuji za pozornost!