ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Mediace Radka Janebová.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Konflikty a způsoby jejich řešení
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Možnosti Cochemského modelu v českém a slovenském právním prostředí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Asociace mediátorů České republiky,o.s. Liga otevřených mužů
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
Aleš Hodina. Problém číslo 1 Finanční podpora? Nedostatek školek?... Samotná existence rodin!
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Rodina a typologie rodin
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI Část 2. Mgr. Irena Kudláčková.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Práva a povinnosti mezi manželi
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Terénní programy.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Cochemská praxe Jedna z metod projednávaní a rozhodování věcí nezletilých dětí. Prvotní byla iniciativa orgánu péče o dítě. Cochemská konference1992 Cochemská.
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Specifické metody SP LS 16
Transkript prezentace:

ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec

M E D I A C E Jiří Janeček poslanec CO JE MEDIACE? Alternativní možnost řešení konfliktů

M E D I A C E Jiří Janeček poslanec Mediace je metoda rychlého a kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů za asistence třetí neutrální strany, která vede jednání sporných strany k tvorbě vzájemně přijatelné dohody.

M E D I A C E Jiří Janeček poslanec CO BY ZAVEDENÍ MEDIACE DO RODINÉ PROBLEMATIKY PŘINESLO?

DĚTEM PŘINESE: Vysokou šanci na naplnění úmluvy o právech dítěte, která v bodě 2. říká, že „každé dítě má právo na oba rodiče“.Vysokou šanci na naplnění úmluvy o právech dítěte, která v bodě 2. říká, že „každé dítě má právo na oba rodiče“. Rodiče, kteří se za pomoci mediátora při rozchodu korektně o všem dohodnou v zájmu svého společného dítěte, ti se budou i následně schopni spolupodílet na jeho výchově i péči o něj.Rodiče, kteří se za pomoci mediátora při rozchodu korektně o všem dohodnou v zájmu svého společného dítěte, ti se budou i následně schopni spolupodílet na jeho výchově i péči o něj. Dítě nikoho z nich neztratí!Dítě nikoho z nich neztratí! Bude se tak minimalizovat stres dětí!Bude se tak minimalizovat stres dětí! M E D I A C E Jiří Janeček poslanec

RODIČŮM PŘINESE: V citově vypjaté době účinnou pomoc při dojednání rozchodu.V citově vypjaté době účinnou pomoc při dojednání rozchodu. Posílí jejich schopnost řešit problémy své rodiny.Posílí jejich schopnost řešit problémy své rodiny. Posílí jejich kompetenci rodičů v uplatňování své vůle ve prospěch dětí.Posílí jejich kompetenci rodičů v uplatňování své vůle ve prospěch dětí. Omezí a zkrátí trauma projednávání detailů rozpadu rodiny před soudem.Omezí a zkrátí trauma projednávání detailů rozpadu rodiny před soudem. Omezí výši finančních nákladů na soudní projednávání.Omezí výši finančních nákladů na soudní projednávání.

M E D I A C E Jiří Janeček poslanec NÁM VŠEM: Zavedení mediace by v budoucnosti obecně přispělo k větší ochotě se nesoudit, ale mimosoudně, občansky se dohodnout.Zavedení mediace by v budoucnosti obecně přispělo k větší ochotě se nesoudit, ale mimosoudně, občansky se dohodnout. a to nejen v rodinných sporech…

JAK MEDIACI ZAVÉST? JIŽ NYNÍ JI PILOTNĚ VYUŽÍVAJÍ NĚKTERÉ OSPOD NA MĚSTSKÝCH ČÁSTECH – VŠE ZÁLEŽÍ NA OCHOTĚ LIDÍ. CHYSTÁM SE PODPOROVAT ZAVÁDĚNÍ MEDIACE V RÁMCI DOTAČNÍ POLITIKY MHMP V PŘIPRAVOVANÉ KONCEPCI RODINNÉ POLITIKY NA DALŠÍ LÉTA zejména se zasadit o přijetí „Zákona o mediaci v netrestných věcech“, který se už několik let neúspěšně připravuje, zatímco trestní věci už mají své řešení 10 let v Probační a mediační službě. TOTO ÚSILÍ NAVAZUJE TAKÉ NA ÚKOL LEGISLATIVY IMPLEMENTOVAT DO ROKU 2011 Směrnici evropského parlamentu z č. 2008/52/EC „O UŘČITÝCH ASPEKTECH MEDIACE V OBČANSKÝCH A OBCHODNÍCH VĚCECH“ (Poznámka: Zákon již mají i na Slovensku.) M E D I A C E Jiří Janeček poslanec

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST. Jiří Janeček