SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

1. Pojď k Pánu dnes, když volno ti dáno, | pojď, dokud Ježíš Spasitel tě zve, | přijmi to štěstí, jež dnes ti přáno, | když tebe volá do blízkosti své!
Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
„slepý král“ „král cizinec“
O psech a lidech….
ZÁJEZD DO ANGLIE NE – PÁ Odjezd: 19:00 Příjezd: 14:00 Sraz u školy nejpozději 18:30!
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Evropa po třicetileté válce
Základní typy monarchií
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
ZÁJEZD DO ANGLIE NE – PÁ Odjezd: 19:30 Příjezd: 14:00
1. Svěřím své břímě Pánu svému, | duše své vypovím mu žal. | Vždyť, by sňal ze mne hříchu tíži, | cestou kříže se ubíral. | Na prsou jeho složím svou hlavu,
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Každý den jsme trochu starší…
CK PNS Vás zve na zájezd k Priessnitzovým pramenům!
Vše co nebylo dosud známo o mužích! Vytvořila: Marcela Holečková.
Saladin – křížové výpravy
Japonskočínští bojovníci
Zvláštnosti XV. a XVI. století
Reálie - bankovky.
Wolfgang Amadeus Mozart Jeho doba - 18.století. Politika  klasicismus (2. polovina 17. stol. a 18. stol.)  umění klasicismu ovlivňovala politická a.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Jakub Kanděra Sexta 2012/  vedlejší linie Valois-Orléans (Ludvík XII)  vedlejší linie Valois-Angoulême  Původ od francouzského.
Karel Čapek.
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Zvláštnosti XV. a XVI. století
Joseph Haydn.
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Odjezd: 19:00 Příjezd: cca13:00
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Odjezd: 19:00 Příjezd: cca13:00
REVOLUCE 1848/49.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Věcné učení VY_32_INOVACE_02_11_osobní hygiena 1.
Úvod do středověku.
Každý den jsme trochu starší…
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
O psech a lidech….
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

SKANDÁLY a KURIOZITY díl 1. 10 velkých špinavců klikej

Svatý František z Assisi 1. Svatý František z Assisi

Svatý František z Assisi: řadil osobní nečistotu k výrazům piety - v souladu s ranou pověrou křesťanů, která tvrdila, že špína je blízko zbožnosti, zatímco mytí je ďábelská a bezbožná marnivost, která se trestá věčným zatracením v pekle. Podobně se jistý křesťanský poutník ve 4.století chlubil, že si osmnáct let nemyl obličej. Svatý Antonín si nikdy nemyl nohy, svatý Abrahám si nemyl ruce ani nohy padesát let a svatá Silvie si nikdy nemyla nic kromě konečků prstů.

2. Ludwig van Bethoven

slavný skladatel nevěnoval osobní čistotě žádnou pozornost, Ludwig van Bethoven: slavný skladatel nevěnoval osobní čistotě žádnou pozornost, až mu přátelé, když spal, museli sebrat oblečení a vyprat je.

3. Mao Ce-Tung

čínský komunistický vůdce se nikdy nekoupal, ani si nečistil zuby Mao Ce-Tung: čínský komunistický vůdce se nikdy nekoupal, ani si nečistil zuby (zuby proto, že tygři si také nikdy zuby nečistí). Jeho problém s hygienou dosáhl přímo impozantních rozměrů a s postupem let se ještě zhoršoval. Když mu bylo sedmdesát, raději se dal od několika mladých konkubín otírat horkými ručníky, než by se koupal.

4. Ramasubba Sitaranjan

Ramasubba Sitharanjan: také tento bombajský mystik se vyhýbal osobní hygieně. Podle něho to byl důkaz víry pro jeho následovníky. Tvrdil, že se šedesát let nekoupal, neholil ani si nečistil zuby.

5. Car Petr Veliký

jeho nechuť k osobní očistě byla známa po celé Evropě. Car Petr Veliký: jeho nechuť k osobní očistě byla známa po celé Evropě. I na poměry 18.století neuvěřitelně páchl a naprosto neovládal základní chování u stolu ani na toaletě. Když se svými dvořany navštívil Londýn, svědkové uváděli, že z průvodu občas odpadly nějaké perly a vši.

Král Fridrich II. Veliký 6. Král Fridrich II. Veliký

Král Bedřich II. Veliký: se celé roky nepřevlékal, po paláci se pohyboval v cárech a po kotníky se brodil ve výkalech svých milovaných italských chrtů. Když zemřel, měl na zádech košili tak rozleptanou potem, že ho musel sluha na pohřeb obléknout do své.

7. Král Ludvík XIV.

bylo pro milenky vyčerpávající. Když ho lékař přesvědčil, Král Ludvík XIV.: byl vášnivý milovník, ale jeho dvoření bylo pro milenky vyčerpávající. Když ho lékař přesvědčil, aby se ze zdravotních důvodů vykoupal, král Francie se z toho pokoušel vyvléci předstíranou migrénou. Později přísahal, že už tuto zkušenost nebude nikdy opakovat. Za celý život se koupal jen třikrát, pokaždé s velkými protesty.

8. Čingischán

jeho mongolští válečníci byli pověrčivá banda, Čingischán: jeho mongolští válečníci byli pověrčivá banda, která věřila, že „mýt se“ je svatokrádež. Nedbalý postoj k hygieně měl i pragmatický důvod – tlustá vrstva špíny pomáhala vydržet teploty mínus čtyřicet stupňů. Svoji špínu využívali i jako psychologickou zbraň jejich nepřátelé cítili páchnoucí mongolské hordy dřív, než je vůbec uviděli a než se armády setkaly, byli často nepřátelé ochromeni strachem.

Jedenáctý vévoda z Norfolku 9. Jedenáctý vévoda z Norfolku

Jedenáctý vévoda z Norfolku: jeden z nejbohatších a nejsmradlavějších mužů Anglie. „Špinavý vévoda“ se nikdy dobrovolně nemyl a když už s ním sluhové nedokázali vydržet v jedné místnosti, zpili svého aristokratického pána do němoty a než se probral, tak ho rychle vykoupali.

Král Jindřich IV. francouzský 10. Král Jindřich IV. francouzský

Král Jindřich IV. francouzský: byl známý tím, že si pravidelně měnil košili, což bylo na tu dobu neobvyklé. Jenže i přesto chodil po svém dvoře a páchl „jako mršina“. Když se s ním poprvé setkala jeho snoubenka Marie Medicejská, málem z toho puchu omdlela.

KONEC … a zase někdy nashledanou 