Projekt Hornická města

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Památky Unesco Česká republika.
Znojmo
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Jihlava – Kutná Hora - Příbram
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
CHRUDIM Autorka: K ATEŘINA FOREJTOVÁ. Chrudim
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Česká kultura v 16. století renesance
Plzeň – naše krajské město
Gotická kultura.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jihlava.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Významné budovy v Žatci
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
VYSOČINA.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Pražské kostely.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Vysočina.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
VYSOČINA.
Český Brod.
Olomouc.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Regenerace městské památkové zóny. Městská památková zóna MPZ vyhlášena rozloha 52 ha na území MPZ je 85 nemovitých KP zapsaných v seznamu.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Riskuj - Jihlava Rozdělte se do skupin. Skupina, která je na řadě, si volí otázku. Pokud dobře odpoví, získá body, které jsou nad danou skupinou otázek.
pol. 12. století - konec 15. stol.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Transkript prezentace:

Projekt Hornická města JIHLAVA Projekt Hornická města

Přehled prezentace Nejvýznamnější historické události Dolování stříbra Pevnost Kostely Radnice Vysoká síň (jihlavský krytý dvůr) Náměstí Školství v Jihlavě Osobnosti Jihlava dnes (našima očima)

Mapa památek Morový sloup Radnice Neptunova kašna Kašna Amfitrité Kostel sv. Ignáce Kostel sv. Jakuba Většího Kostel Povýšení sv. kříže Kostel Nanebevzetí Panny Marie Vstup do katakomb Brána Matky Boží Opevnění

Nejvýznamnější historické události 1275 – první písemně doložená mincovna 1279 – svatba Václava II. s Gutou Habsburskou 1402 – přepadení Jihlavy 1436 – vyhlášení Basilejských kompaktát 1645-1647 – Švédové v Jihlavě

Dolování stříbra dolování započalo v první polovině 13. století v 18. století končí veškerá těžba stříbra na Jihlavsku

Opevnění vybudováno kolem vznikajícího města ve 13. st. dnes je zachovaný pás hradeb rekonstruován podle barokní podoby ze 17. století

Brána Matky Boží

jediná zachovaná z pěti středověkých bran vznikla v době výstavby města a hradebního systému na počátku 2. poloviny 13. století

Minoritský kostel Nanebevzetí Panny Marie

románsko-gotická stavba (1250) sv. František z Assisi

od r. 1472 byly ke kostelu přistavovány kaple až do 18. st. byl kostel přestavován do barokního stylu osmiboká zvonička

freska Přepadení města Jihlavy minoritský znak

Kostel sv. Jakuba Většího

vysvěcen roku 1257 zvon Zuzana je druhý největší na Moravě

kaple Bolestné Panny Marie (1702)

socha sv. Kateřiny socha sv. Jakuba

Kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel sv. Ignáce z Loyoly

vybudován jezuity koncem 17.století typická raně barokní stavba

interiér

unikátní plastika Piety

Radnice

radnice vznikla postupným spojením tří domů průčelí dostalo malovanou freskovou fasádu na zadním dvoře byla přistavena soudní síň závěrečná jednání o Basilejských kompaktátech v létě 1436

malovaný dřevěný strop

lomené portály freska

Vysoká síň (jihlavský krytý dvůr)

Morový sloup postaven v roce 1690 jako poděkování za ochranu před morovou epidemií na jeho místě dříve popraviště, později pranýř

sochy na Morovém sloupu východ z katakomb

Neptunova kašna postavena v roce 1797 na místě středověké dřevěné kašny ozdobena pískovcovou sochou antického boha vod Neptuna

Kašna Amfitrité postavena v roce 1797 společně s Neptunovou kašnou ozdobena pískovcovou sochou antické bohyně vod Amfitrité

Krecl

Prior

Latinské humanistické gymnasium 1561

Jezuitské gymnasium 1625 budova dnešní knihovny

Státní gymnasium České gymnasium 1773 1919

Gymnázium Jihlava

šatna tělocvična

bufet knihovna

učebny

Významné osobnosti jihlavské historie

Jan Gelnhausen Gelnhausenův kodex

Jan Václav Prchal

Havířský průvod Johan Heinrich Marzi, Johan Haupt

Karel Havlíček Borovský

Bedřich Smetana

Gustav Mahler

Jaroslav a Jiří Holíkové

Ondřej Vetchý

Jihlava dnes

Jihlavská ZOO ZOO bez mříží je domovem pro více než 100 druhů exotických zvířat, včetně druhů ohrožených vyhubením ZOO se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů

Vodní Ráj venkovní areál krytý areál

Kino Dukla Festival dokumentárních filmů Jihlava

Kino Sokol historický pohled

Horácké divadlo založeno 16. listopadu 1850

Horácké divadlo dnes

Městská knihovna jezuitský komplex interiér

FC Vysočina 1988/89 - postup do divize 1990/91 - postup do MSFL 1999/00 - postup do II. ligy ČMFS 2004/05 - postup do Gambrinus ligy 2005/2006 - sestup do II.ligy

City park Jihlava

Děkování

Děkujeme!