Výroba kyseliny dusičné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

Alkalické kovy.
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Mangan.
Sloučeniny vodíku a kyslíku
VI.A SKUPINA CHALKOGENY.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
KYSELINY.
Dusík sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Ethery obecný vzorec R1-O-R2.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Chalkogeny Richard Horký.
Dusík Značka : N Značka : N Latinský název : Nitrogenium Latinský název : Nitrogenium Patří do prvků V.A skupiny PS Patří do prvků V.A skupiny PS Nekov.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Kyseliny.
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Dusík a fosfor.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Kyseliny.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
V. S K U P I N A.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kyslíkaté kyseliny.
H A L O G E N Y.
VODÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Areny.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Alkalické kovy.
Areny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Výroba kyseliny dusičné Martin Los Barbora Baráthová Kateřina Hamouzová

Vzorec kyseliny dusičné

Fyzikální vlastnosti Když je kyselina dusičná bezvodá -> bezbarvou kapalinu = hustotě 1,522g/cm3 Teplota varu = 83 C Teplota tuhnutí = -42 C Čistá kyselina dusičná do vzduchu vypouští bezbarvý dým. Znečištěná kyselina do vzduchu vypouští dým zbarvený do červenohnědé barvy, protože se uvolňuje oxid dusičitý. Poté se kyselina označuje jako ,,dýmavá kyselina dusičná“ a koncentrace jejího roztoku přesahuje až 86 %. V koncentrované podobě je 68% a s vodou = azeotropická směs Je nestálá, na světle a na vzduchu se z ní stává jedovatý plyn.

Chemické vlastnosti Silná. Jednosytná. Její oxidační činidlo schopné nitrovat velké množství organických látek a sloučenin.

Acidické vlastnosti Reaguje s hydroxidy, solemi slabších kyselin a zásadotvornými oxidy. Při reakcích s kovy neodštěpuje vodík, místo toho se uvolňuje jeden z oxidů dusíku = silné oxidační vlastnosti Ve vodném prostředí se úplně disociuje. Oxonium = HNO3 + H2O → NO3- + H3O+

Oxidační vlastnosti Reakce s kovy Neodštěpuje se vodík. Reaguje s mnoha kovy, výjimkou jsou pouze ušlechtilé kovy. Např. = platina, zlato Reakce s nekovy Probíhají při vzniku vody a oxidu dusíku. Výjimka = křemík, halogeny

Příprava kyseliny dusičné Obr. Aparatura k přípravě kyseliny dusičné

Postupy 4 NH3 + 5 O2 → 4 NO + 6 H2O 2 NO + O2 → 2 NO2 Postup při průmyslové výrobě: 4 NH3 + 5 O2 → 4 NO + 6 H2O 2 NO + O2 → 2 NO2 3 NO2 + H2O → 2 HNO3 + NO Postup při výrobě koncentrovanější kyseliny: 4NO2 + 2H2O + O2 → 4HNO3

Skladování kyseliny dusičné!!! !!!Ukládá se do lahví s dvojitým uzávěrem a tmavým sklem!!!

 Tento projekt pro vás připravili: Barbora Baráthová Martin Los Kateřina Hamouzová Text -> Prezentace -> Řeč

Otázky k PREZENTACI 1)Jakou hustotu má bezvodá kyselina dusičná? 2)Co je to OXONIUM? 3)Co je to azeotropická směs? 4)S jakými kovy nereaguje kyselina dusičná? Uveďte příklad!