IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, 100 00strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Advertisements

1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Struktura obyvatelstva
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OBYVATELSTVO ČR.
OBYVATELSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Demografický vývoj obyvatelstva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Demografie VI Plodnost a porodnost.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Pojmy a interpretace.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2005.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
Imigranti na trzích práce v EU
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Petra Jarábová Markéta Kanisová
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Výsledky perinatální péče v České republice za rok 2007
Měření demografických jevů
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Sčítání lidu domů a bytů 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které se narodí matce během jejího života.

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 2 Desk research – průměrný věk ženy při porodu Eurostat / 2005

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 3 Desk research – umělé oplodnění Assisted reproductive technology in Europe, Eurostat / 2004 Podíl dětí narozených pomocí umělého oplodnění / počet živě narozených dětí

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 4 Summary (1) – Desk Research Fertilita  Oproti průměru EU (koef. 1,5) je fertilita v ČR (koef. 1,3) nižší. (pozn.: aby nedocházelo ke snižování „vymírání“ populace měl by koeficient fertility být min. 2,1 – pokud nezohledňujeme migraci) Průměrný věk matky při porodu  Průměrný věk matky při porodu je v ČR stejný jako průměr v EU (29 let). Podíl dětí narozených pomocí umělého oplodnění z celkovém počtu narozených dětí  Proti průměru EU (7%) je podíl dětí narozených pomocí umělého oplodnění v ČR (4%) nižší. Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které se narodí matce během jejího života. Zdroj: Eurostat

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 5 Summary (2) – Desk Research Závislost fertility na jednotlivých socio-demografických charakteristikách v zemích EU  Fertilita roste spolu s růstem minimální mzdy, s rostoucím osobním příjmem, s rostoucími příjmy domácnosti a také s rostoucím HDP na obyvatele.  Obecně nejvyšší míra fertility je v Francii, Irsku, Dánsku, Finsku, Anglii a Švédsku.  Se zvyšujícím se průměrným počtem osob připadajících v domácnosti na jednu místnost (pokoj) se snižuje fertilita (v jednotlivých zemích EU). Závislost měřena korelačním koeficientem: Přímá závislost - korelačního koef. větší než 0,6. Nepřímá závislost – korelační koef. menší než – 0,6. Pro výpočet závislosti použity údaje za jednotlivé země EU.

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 6 Summary (3) – Desk Research Závislost průměrného věku matky při porodu na jednotlivých socio- demografických charakteristikách v zemích EU  Průměrný věk matky při porodu se zvyšuje spolu s rostoucí průměrnou délkou života, s růstem minimální mzdy, s rostoucím osobním příjmem, s rostoucími příjmy domácnosti a s rostoucím HDP na obyvatele.  Dále platí, že s rostoucím věkem matky při porodu se snižuje mortalita (podíl mrtvě narozených dětí) – tato závislost je primárně ovlivněna také tím, že v ekonomicky vyspělejších státech je průměrný věk matky vyšší, naopak v méně vyspělých státech jako např. Rumunsko a Bulharsko je průměrný věk matky výrazně nižší než průměr EU. Závislost měřena korelačním koeficientem: Přímá závislost - korelačního koef. větší než 0,6. Nepřímá závislost – korelační koef. menší než – 0,6. Pro výpočet závislosti použity údaje za jednotlivé země EU.

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 7 Summary (4) – Desk Research Závislost podílu dětí narozených pomocí umělého oplodnění na jednotlivých socio-demografických charakteristikách v zemích EU  Podíl dětí narozených pomocí umělého oplodnění se zvyšuje spolu s rostoucí průměrnou délkou života, s rostoucím osobním příjmem, s rostoucími příjmy domácnosti a s rostoucím HDP na obyvatele.  Ve srovnání s průměrem EU mají nadprůměrný podíl umělých oplodnění také země s vysokým podílem protestantů.  Podíl dětí narozených pomocí umělého oplodnění je také vyšší v zemích s vyšším průměrným věkem rodičky (a podobně jako u věku rodičky, se s rostoucím podílem umělých oplodnění snižuje mortalita) – tento vztah opět primárně ovlivňuje také ekonomická vyspělost jednotlivých zemí.  Nejvyšší podíl umělých oplodnění mají Dánsko, Belgie a Finsko. Závislost měřena korelačním koeficientem: Přímá závislost - korelačního koef. větší než 0,6. Nepřímá závislost – korelační koef. menší než – 0,6. Pro výpočet závislosti použity údaje za jednotlivé země EU.

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 8 Vnímání problematiky asistované reprodukce 78% dotázaných rozhodně či spíše souhlasí s tím, aby umělé oplodnění i nadále zůstalo v ČR možným způsobem, jak pomoci těm párům, které nemají možnost počít dítě přirozenou cestou – vyšší míra souhlasu je ve věkové kategorii 20 – 39 let a také mezi vysokoškolsky vzdělanými respondenty. UMĚLÉ OPLODNĚNÍ BY MĚLO V ČR I NADÁLE ZŮSTAT MOŽNÝM ZPŮSOBEM, JAK POMOCI TĚM PÁRŮM, KTERÉ NEMAJÍ MOŽNOST POČÍT DÍTĚ PŘIROZENOU CESTOU. Do jaké míry souhlasíte s výrokem … (odpovídají všichni respondenti N = 1002) (stat. chyba: max. 2,6%) 78%

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 9 Vnímání problematiky asistované reprodukce 19%dotázaných souhlasí s tím, že neplodnost je problém především ženy – s tímto výrokem souhlasí častěji muži, dotázaní ve věku nad 60 let a také respondenti s nižším vzděláním. NEPLODNOST JE PŘEDEVŠÍM PROBLÉM ŽENY. Do jaké míry souhlasíte s výrokem … (odpovídají všichni respondenti N = 1002) (stat. chyba: max. 2,6%) 19%

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 10 Vnímání problematiky asistované reprodukce 34% dotázaných souhlasí s tím, že hormonální léčba předcházející umělému oplodnění má spoustu vedlejších účinků. 40% respondentů neví nebo nedokáže odpovědět – tzn. nemají o vedlejších účincích hormonální léčby, která předchází umělému oplodnění informace. HORMONÁLNÍ LÉČBA PŘEDCHÁZEJÍCÍ UMĚLÉMU OPLODNĚNÍ MÁ SPOUSTU VEDLEJŠÍCH ÚČINKŮ. Do jaké míry souhlasíte s výrokem … (odpovídají všichni respondenti N = 1002) (stat. chyba: max. 2,6%) 34%

IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 11 Vnímání problematiky asistované reprodukce 17%respondentů souhlasí, že děti počaté pomocí umělého oplodnění jsou více náchylné k různým poruchám imunity, genetickým chorobám … atd. 43% neví nebo nedokáže odpovědět – tzn. nejsou informováni o vlivu umělého oplodnění na imunitu a genetický vývoj dítěte. DĚTI POČATÉ POMOCÍ UMĚLÉHO OPLODNĚNÍ JSOU VÍCE NÁCHYLNÉ K RŮZNÝM PORUCHÁM IMUNITY, GENETICKÝM CHOROBÁM …ATD. Do jaké míry souhlasíte s výrokem … (odpovídají všichni respondenti N = 1002) (stat. chyba: max. 2,6%) 17%