- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Řízení lidských zdrojů
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Personální informační systém
Analýza a popis pracovního místa
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Řízení podniku 1
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Personální management
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
TÉMA: VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Personální procesy.
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Personální mamagement
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Personální plánování.
Návrh struktury personálního spisu
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
NAUKA O PODNIKU I Odměňování práce.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Personální strategie mezinárodní firmy
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Personální řízení Ročník / obor studia:IV.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Přijímání zaměstnanců
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů Personální management
Transkript prezentace:

- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se zabývá oblastí zaměstnaneckých vztahů jeho předmětem je: - specifikace požadavků na funkční/pracovní místo - personální agenda - plánování lidských zdrojů - získávání a výběr pracovníků - hodnocení pracovníků a jejich výkonů - odměňování pracovníků - ochrana při práci a podmínky práce - organizace dalšího vzdělávání - zabezpečení pracovních podmínek a sociální péče cíle personálního řízení: prosperita podniku dobré sociální klima a spokojení pracovníci Řízení lidských zdrojů-personální management

1. Specifikace požadavků na funkční/pracovní místo Pro vymezení náplně činnosti, pravomocí a odpovědnosti se užívají charakteristiky pracovních míst obsahují: požadované kvalifikační předpoklady, kompetence a odpovědnost, navazují na organizační řád nebo pracovní smlouvu 3. Získávání a výběr pracovníků 1. z vnitřních zdrojů - pracovníci uvolnění v důsledku technického rozvoje, náročnější práce atd. - výběr je levnější; zde pravděpodobnější motivace; vyšší stabilita a loajálnost s firmou 2. z vnějších zdrojů - způsob hledání: inzerce, doporučení pracovníků, pomocí zprostředkovatelských agentur - techniky výběru: vstupní pohovor, testování, ověření během zkušební doby uchazeči předkládají: žádost o přijetí, doklady o vzdělání, životopis 2. Plánování pracovníků Na základě analýz současného stavu lidských zdrojů a strategických cílů organizace sestavují firmy plán lidských zdrojů (z hlediska počtu lidí a kvalifikace)

4. Hodnocení pracovníků základem pro účelný a efektivní způsob rozmisťování pracovníků důležitou složkou motivačního systému nástroj zkvalitňování personálu, dosahování vyššího výkonu, vyšší kvality všech činností a rozvoje schopností pracovníků hodnocení po stránce: –kvalitativní (chování, jednání, vlastnosti žádoucí u dané pracovní funkce) –kvantitativní (hodnocení pracovních výsledků) 5. Odměňování pracovníků Mzda je hlavní zdroj příjmů zaměstnanců a ukazatel životní úrovně, pro zaměstnavatele provozní náklad přímá hmotná stimulace - tarifní mzdy, odměny vázané na výkon, kolektivní odměny nepřímá hmotná stimulace - zdravotní pojištění, dovolená, služební vozidlo

7. Zabezpečení pracovních podmínek a sociální péče vzdělávání se stává celoživotním procesem příprava nových pracovníků: vstupní školení (bezpečnostní, protipožární,vstupní informace o firmě) zaškolovací program (zácvik-zkušební lhůta) péče o stálé pracovníky (zvyšování kvalifikace- odborná školení, jazykové kurzy,…) 6. Organizace dalšího vzdělávání Programy humanizace práce: Ochrana zaměstnanců (nárok na zdravé a bezpečné prostředí) Úprava pracovní doby (pružná pracovní doby, částečný úvazek) Specifická pravidla pro práci a odměňování (mimořádná týdenní dovolená, řešení přesčasů,…) vytváření příznivého sociálního klimatu (atmosféry v podniku)