Vnímáme nové technologie jako hrozbu nebo příležitost? Špindlerův Mlýn, 17.4.2013 Martin Michek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Energetika v období mezi národními studiemi Ing. Martin Michek Project Management And Consulting PMAC.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nové technologie při správě a řízení soustavy ČR
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Chytré sítě Smart grids.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
CHYTRÁ ENERGETICKÁ SÍŤ JAKO ZÁKLAD SMART LIFE. 1 Změny působící na distribuční společnosti Změna struktury spotřeby Změna struktury výroby EU cíle a očekávaný.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Reálná očekávání od Smart Grid ve střednědobém horizontu The real expectations of Smart Grid in the medium time 05/2014 Ing. Martin Michek Project Management.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Chytré sítě Smart grids.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Smart Grids I – IV. výzva Informační seminář Operačního programu
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Vnímáme nové technologie jako hrozbu nebo příležitost? Špindlerův Mlýn, Martin Michek

Energetika – nedílná součást dnešní doby 1 „Energie je to, co vše uvádí do pohybu. ” Aristoteles Energie je hybnou silou pokroku

Odkud jdeme z historického hlediska je energetika velmi mladý obor  objev prvního použitelného zdroje stálého elektrického proudu - Voltova článku  první veřejná žárovková osvětlení byla instalována v Anglii a v USA  první městské osvětlení v ČR - Jindřichův Hradec a krátce nato Písek. 2  zákon o vzniku všeužitečných elektrárenských společností. Vznik 20 elektrárenských společností.  vzájemné propojení přenosových soustav - západní a východní spolupráce  1963 – vstup Československa do soustavy MIR,  propojení se západoevropskou soustavou po splnění mnoha technických podmínek provozu elektrizační soustavy a změny principu regulace turbín v elektrárnách. V současné době je elektřina běžnou a neodmyslitelnou součástí života lidí.

Kde jsme směřování z malé decentrální energetiky do centralizovaného systému 3 velké zdrojepřenosová soustava distribuční soustava zákazník centrální řízení rovnováhy ES

Kam jdeme ? Jaké vlivy jsou na ES v ČR?  stavba SuperGrid (Evropa, Asie, Afrika)  snížení regulačního výkonu na straně spotřeby  nárůst lokální výroby / OZE  elektromobilita, chladící systémy, řídící systémy  skladování elektrické energie  ústup od elektricky náročných zařízení Kogenerační jednotka Loganova určená k výrobě elektrického proudu ( kWe) a tepla ( kWt) Elektromobil Škoda Octavia Green E Line Kontejnery Siemens pro skladování EE

Čeho se bojíme? Jaké jsou požadavky na dodávku EE?  konkurenceschopnost EE v porovnání s ostatními energiemi  OZE nestabilní výroba / negarantovaná  neprobíhá nová výstavba zdrojů v základním a špičkovém pásmu  nepredikovatelné přetoky elektrické energie ze zahraničí  vzrůstající trend rizika blackoutů 5 ASEK Garanci dodávek a kvality zajišťují provozovatelé sítí

6 EE – garantovaná služba - zvyšování kvality dodávky EE Maslowova pyramida potřeb

Vlivy EU  zaměření na úspory 20/20/20  liberalizace trhu elektrické energie  dnes zelené lobby (cesta), dekarbonizace – růst ceny energií (ETS, OZE, CCS,…)  Národní studie AMM (Směrnice č. 72/2009/ES a č. 73/2009/ES)  Směrnice o energetické účinnosti (2012/27/EU)  tlak na zvýšení podílu OZE (30%) 7 Řešení pro ČR – řešení jít vlastní cestou, nastavení vlastní smysluplné koncepce

Jak to vidím já Dělat jen ty kroky, které nám přinesou přidanou hodnotu 1. inteligentní systémy budovat jako nedílnou součást systémů provozovatelů sítí 2. přínosy pro celý sektor - vyvážený přístup 3. ceny nových technologií klesají, ceny starých stoupají (stagnují) 4. kvalita nových technologií roste 5. existence standardizace do určité míry (….interoperability) 6. nelze očekávat standardizaci celého řešení 8

Vyvážené prostředí – přínosy pro celý energetický sektor 9 OBCHODNÍK nové obchodní tarify nové přístupy k měnící se populaci ZÁKAZNÍK vyšší kvalita a stabilita dodávek nové možnosti Smart Home DISTRIBUTOR omezení negativních vlivů na DS zvyšování efektivity provozu DS VEŘEJNOST předcházení blackoutů přínosy pro životní prostředí OTE vyšší granularita dat vyšší přesnost, náhrada TDD ERÚ naplňování ASEK a direktiv EU vyšší adresnost a přesnost regulace

Problémové oblasti implementace AMM v ČR 10  spolehlivost technického řešení v podmínkách ČR  zajištění plnohodnotné náhrady / spolupráce s HDO  zajištění bezpečnosti přenosu a zpracování dat  vyřešení problematiky napájení OPM  zlepšení sítí mobilních operátorů /garance  jednotný standard měřicí a komunikační technologie / interoperabilita

Strategické plánování Aktivní přístupPředvídatelnostUdržitelnost Kudy jít dál  změna myšlení techniků, KZ  vyšší informovanost veřejnosti  dynamické řízení na NN, VN, VVN  řízení odložitelné spotřeby, chlazení, e-mobility, skladování  posun řízení do měřidel do menších geografických celků, vyšší míra decentralizace  lokální / ostrovní provoz  osazení významných bodů DS – DTS, výroba, uzlové body  příprava na budoucí implementaci AMM při vhodných podmínkách pro ČR 11

Podmínka vybudování propojeného centrálního řídícího systému 12

Implementace inteligentních systémů v oblasti rozvoden  manuální obsluha s nepřetržitým provozem  monitoring provozu, implementace nových technologií  simulace optimálního provozování / podpora obsluhy  automatizace provozu s kontrolou obsluhy  automatický provoz

Co nám to přinese / čeho tím dosáhneme Krátkodobý horizont  monitoring DS v uzlových bodech  optimalizace zatížení jednotlivých oblastí prvků sítí  identifikace slabých míst  predikce poruchových stavů  vyšší efektivita provozu DS Dlouhodobý horizont  simulace stavů v DS  vhodná míra automatizace provozu 14

15 Vlivy na oblast elektroenergetiky NE  řízení spotřeby na VVN  řízení spotřeby na VN  statické řízení odběrů  finanční konkurenceschopnost  lokální výroba  přetoky energií  obnova zdrojů  skladba zdrojů  unbundling  úspory energií ANO  lokální řízení  elektromobilita  nové tarify (SM)  dispečink NN  monitoring  simulace  vyšší kvalita dodávek

Je čas ?????  vyšší adresnost investičních výdajů  snížení rozsahu provozních zásahů  vyšší efektivita a kvalita dodávek  zvýšení návratnosti investovaného kapitálu 16