Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Výzkum hydrické rekultivace jezera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Advertisements

Města ČR – orientace na mapě
Řešení problému životního prostředí Bílý potok protékající Pomezím je potok nebo stoka?
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Vzorce na umocnění.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Transektový monitoring denních motýlů v České republice
Josef Keder Hana Škáchová
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Procvičování vzorce.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Pojmy a interpretace.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Rozvoj fytoplanktonu v nádrži Orlík v letech
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
Terénní cvičení z EKOLOGIE Třída: 4. A
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
Podélný gradient fytoplanktonu v závislosti na zařazení říční vody do vertikálního profilu nádrže Římov 1,2 Komárková J., 3 Hrubý P., 1 Nedoma J., 1,2.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Zhodnocení koncentrací kovů v atmosférickém aerosolu v Litoměřicích. Identifikace zdrojů znečištění za pomoci faktorové analýzy Václav Synek, Jan Leníček,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Bioindikátory čistoty vod
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Krajina Co to je krajina?
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Transkript prezentace:

Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Výzkum hydrické rekultivace jezera Most – sledování ekosystému jezera Martin Neruda, Jana Říhová Ambrožová,

Název projektu: DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ, TA Trvání projektu: FŽP UJEP sleduje: -Ekosystém jezera -Ekosystém litorální zóny jezera Hlavní řešitel: Výzkumný ústav pro hnědé uhlí Most Spoluřešitelé: Ústav fyziky atmosféry AV ČR Praha, FŽP UJEP Ústí nad Labem Obr. 1. Bójka, od které se odebírají hlubinné vzorky.

Analýzy Odběry: Odběr vody z břehové linie-vzorkovnice na laně Hlubinné odběry vzorků vody odběrákem Van Dorna z lodi –hloubky 0,1,2,5,7,9,10,12,15,17,20,22,25,30,35,40,45,50 m Analýzy: - odebrané vzorky volné vody a stěrů jsou hydrobiologicky posuzovány provedením mikroskopického obrazu - u hlubinných vzorků je zjišťováno kvalitativní a kvantitativní zastoupení organismů, velikost objemové biomasy, koncentrace chlorofylu-a a hodnota saprobního indexu Obr. 2. Mikroskopické snímky zástupců sinic, rozsivek, zlativek, obrněnek, zelených řas, prvoků a mnobuněčných.

Odběry odběry vzorků ve dnech , , , , a V měsíci září byly břehy nedostupné díky mechanizaci a terénním úpravám. Z bezpečnostních důvodů byly odběry ukončeny. Ve sledování se plánuje pokračovat zase až v roce 2014.

Výsledky za r Odběry vzorků vody z litorální zóny, postupující směrem k budoucím profilům sypaných hrází, poukazují na postupnou sukcesi společenstev. -Mikroskopickými rozbory nebyly zjištěny hygienicky závadné organismy, zástupci fytoplanktonu nedosahují významně vysokých počtů

Výsledky za r hodnoty saprobního indexu se pohybují v rozpětí beta-mezosaprobity: od 1,52 do 1,92 (3 odběry na přítoku – toto místo už nebude zřejmě vzorkováno - a 5 odběrů na dalších 13 vzorkovacích místech litorálu) -mikroskopickými rozbory bylo identifikováno 14 zástupců sinic, 144 zástupců řas (skrytěnky 7, obrněnky 13, různobrvky 3, zlativky 8, rozsivky 49, zelené řasy 64), 7 zástupců bakterií a mikromycet, 16 zástupců prvoků

Výsledky při odběrech jsou rovněž zachyceni drobnější zástupci zooplanktonu skupin vířníků a korýšů (20 zástupců) -výskyt jednotlivých druhů obrněnek, rozsivek, zlatých a zelených řas, stopkatých nálevníků, vířníků, korýšů ukazuje na oligosaprobitu až beta-mezosaprobitu jezera -nalezeny indikátoři vyšší koncentrace vápníku- kalcifilní organismy -výskyt halofilních druhů

Výsledky výskyt železitých bakterií Leptothrix echinata, Planctomyces bekefii -v roce 2013 byl zaznamenán výskyt zlativky Bitrichia chodati. -na nádrži se v roce 2013 začaly sporadicky objevovat velmi drobné pikoplanktonní centrické rozsivky, které se významně podílely na zvýšeném počtu zjištěných fototrofních organismů. Tyto rozsivky dosahovaly až 20 tisíc jedinců v 1 ml. Vzhledem k tomu, že se jedná o pikoplanktonní zástupce, je jejich podíl na výsledné koncentraci chlorofylu-a nevýznamný.

Výsledky nízké koncentrace chlorofylu-a, maximální hodnota 13,96 µg·l -1 v 2 m v srpnovém odběru, což významně souvisí s horšími klimatickými poměry -hodnoty pH od 5,46 do 8,44. -konduktivita 351  S·cm -1 do 714  S·cm -1 -maximální průhlednost vody v srpnu 2013, kdy bylo naměřeno 8 m.

Koncentrace chlorofylu-a v  g·l -1 u zonačních odběrů uskutečněných v roce 2013

Počet fototrofních organismů v 1 ml u zonačních odběrů uskutečněných v roce 2013

Průběh hodnot pH u zonačních odběrů uskutečněných v roce 2013

Konduktivita v  S·cm -1 u zonačních odběrů uskutečněných v roce 2013

Závěry -Vodní biotopy vzniklé v rámci hydrických rekultivací jsou z hlediska biodiverzity a ekosystémových funkcí v krajině hodnotnější než biotopy rekultivací zemědělských a rekultivací ostatních. -Současný stav lokality poukazuje na velmi dobrou kvalitu vody a možné využití vody pro rekreační a případně i vodárenské účely. -Zatím z tříletého sledování je patrné i určité ustalování sledovaných biologických ukazatelů.

Závěry --Požadovaná výsledná kvalita vody v jezerech zbytkových jam bude ohrožována hlavně možností jejího nadměrného zakyselení a eutrofizací, u některých menších neprůtočných jezer i možností jejich zasolení. -V případě zatápěných jezer v Severočeské hnědouhelné pánvi je riziko acidifikace minimální, protože k napouštění jsou z převažujících částí používány povrchové vody z říčních toků.

Závěry -V roce 2014 bude prováděna kvalitativní a semikvantitativní analýza (stanovení mikroskopického obrazu) a stanovení saprobního indexu u vzorků odebraných z břehové linie. -U zonačních odběrů bude zjišťováno druhové zastoupení organismů, jejich počet, koncentrace chlorofylu-a, pH, konduktivita, průhlednost a barva vody.

Závěry -Komplexním sledováním se shromáždí dostatek dat pro vytvoření referenční lokality pro případná srovnání a hodnocení ekologického stavu podobných hydrických rekultivací - umělých jezer.

Děkuji za pozornost