Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.01 Omáčky Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2
OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky, příloha, doplněk chuťový, provaření, cezení Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy omáček a jejich technologickou přípravou. Tento materiál je určen k seznámení se se zásadami přípravy.
VÝZNAM OMÁČEK Význam omáček: omáčka = specifický druh příloh doplňuje pokrmy suché a chuťově nevýrazné, čímž zlepšuje jejich chuť zvyšuje jejich BH a EH
OMÁČKY Připravujeme je: z vývaru, mléka, žloutků, zásmažky, koření, doplňků BH dodá – tuk, mléko, mouka, smetana, vejce, zelenina, koření na kvalitu má vliv – správná doba provaření způsob cezení kvalita použitých surovin
OMÁČKY kvalita je dána: hustotou – konzistencí chutí jemností způsoby cezení: lisováním pasírováním
OMÁČKY Zásady pro přípravu: zahušťujeme zásmažkou, opraženou moukou, prolisovanou zeleninou, studené omáčky žloutky vaříme 1 hod =) ztráta syrové chuti mouky v průběhu varu odstraňujeme pěnu omáčky s mlékem nejprve povaříme, pak kyselíme převařeným octem
OMÁČKY dochucujeme před dohotovením používáme koření, sůl, aromatickou zeleninu, hořčici, víno, destiláty, ocet, cukr omáčky jemníme mlékem, smetanou, máslem, žloutky cedíme přes jemné cedníky po procezení vložíme chuťové doplňky: kopr, křen, okurky, houby, šunku, zeleninu
OPAKOVÁNÍ Z čeho připravíme omáčky? Z vývaru, mléka, žloutků, zásmažky, koření a doplňků. Co má vliv na kvalitu omáček? Správná doba provaření, způsob cezení, kvalita použitých surovin. Jaké chuťové doplňky použijeme? Kopr, křen, okurky, šunku, houby, zeleninu, žampióny.
Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.