Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Spolupráce s mikroregiony
Život na venkově.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
PODPORA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE V ČESKÉ REPUBLICE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Samostatné oddělení programu podpory venkova 20 let soutěže Vesnice roku a další regionální programy.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Volnočasové projekty a EU financování
Středočeský kraj.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2009 RNDr. Josef Postránecký.
Strukturální politika
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Regionální politika RP ČR.
Urbanizace a urbanismus
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Česká republika Členění státního území ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Změny v soutěži Vesnice roku
VENKOV SPOV ČR
Informace o vyhlášených výzvách
Transkript prezentace:

Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj

Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Vytváří legislativní rámec a vymezuje státem podporované regiony (§4, odst. 1): 1. regiony se soustředěnou podporou státu a) strukturálně postižené regiony b) hospodářsky slabé regiony c) venkovské regiony 2. ostatní regiony např.: pohraniční regiony, bývalé vojenské prostory, regiony s narušeným životním prostředím, regiony postižené živelní pohromou apod.

Vymezení pojmu venkov (1) Přístup ČR Vzhledem ke specifickému charakteru našeho osídlení se používá několik přístupů k jeho vymezení. V ČR nejčastěji chápeme venkov jako soubor venkovských obcí s maximálně dvěma tisíci obyvatel (na jižní Moravě jsou i venkovské obce s vyšším počtem než obyv. a zároveň je v ČR 57 měst s počtem obyvatel pod touto hranicí); Podle této kategorizace představují venkovské obce 89,8 % všech obcí, pokrývající 73,6 % plochy území ČR. Žije v nich 26,3 % obyvatel.

Vymezení pojmu venkov (2) Metodika OECD Hustota zalidnění podle jednotek NUTS III (v ČR kraje) – 150 obyv./km² Oba tyto přístupy je vhodné doplnit o typologii polohy obcí vůči centrům: –Venkovské oblasti v zázemí velkých měst (příměstský venkov); –Venkovské oblasti ve větší vzdálenosti od velkých sídelních center (mezilehlý venkov); –Venkovské oblasti periferní (odlehlý venkov).

Vymezení pojmu venkov (3) Metodika EU vymezuje venkovský prostor z pohledu statistických jednotek NUTS na několika úrovních: NUTS III - s výjimkou Prahy a Moravskoslezského kraje všechny ostatní vyšší územně správní celky (95,2 % všech obcí, 92,4 % rozlohy území, 76,2 % obyv.) NUTS IV 64 okresů - 7 výrazně venkovských, 57 venkovských; ( 90,9 % rozlohy státu, 66,7 % obyvatel) NUTS V (obce) (79 % z celkového počtu obcí, 74,9 % rozlohy státu, 22,6 % obyvatel)

Podpora obnovy venkova (140 mil. Kč) –Podpora vítězů soutěže Vesnice roku; Podpora zapojení dětí a mládeže do komunitního života v obci; Podpora spolupráce obcí na obnově a rozvoji venkova;Podpora obnovy drobných sakrálních staveb v obci;Podpora zapojení romské komunity do života obce a společnosti Podpora úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití (130 mil. Kč) –Infrastruktura a rekonstrukce Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní a jinou pohromou (100 mil.Kč) –Příjemcem jsou obce, svazky obcí a kraje, pokud byl pro jejich území v důsledku pohromy vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav (až 100% dotace) –Příjemcem jsou obce, svazky obcí a kraje postižené živelní nebo jinou pohromou, pokud nebyl pro jejich území v jejím důsledku vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav (max. 80%dotace) Národní regionální programy 2010

Vztahy venkov-město Podpora polycentrického rozvoje Tvorba partnerství (důraz na vzájemné vazby a spolupráce na místní a regionální úrovni) Posilování vzájemné funkční komplementarity Využívání kulturních a přírodních zdrojů a přidané hodnoty (tzv. místní produkty, nové technologie, atd.) Vytváření sítí Koncepční a rozvojové dokumenty (propojení měst a zázemí) Podpora dostupnosti služeb Zajištění dopravní dostupnosti Cílový stav: místo dichotomie město (=jádro) x venkov (=periferie) funkční vyváženost obou složek osídlení