Periodický zákon a periodická soustava prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Advertisements

Periodická tabulka prvků
Oddělování složek směsí 1
PaedDr. Ivana Töpferová
Periodická soustava prvků
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodická soustava prvků
Významné osobnosti fyziky a chemie
Typy vzorců, stavba molekul a izomerie v organické chemii
PaedDr. Ivana Töpferová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rozdělení chemických prvků Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Změny při chemických reakcích
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Přechodné prvky, d prvky II.
PaedDr. Ivana Töpferová
Přechodné prvky, d prvky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Úvod do anorganické chemie
PaedDr. Ivana Töpferová
Oddělování složek směsí 2
PaedDr. Ivana Töpferová
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Způsoby vyjadřování složení směsí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_47.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
PaedDr. Ivana Töpferová
Periodická soustava prvků
PSP- periodická soustava prvků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Roztoky a jejich složení
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Autor: Stejskalová Hana
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Historie periodické soustavy prvků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Rozdělení chemických prvků
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Periodický zákon a periodická soustava prvků PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace:   výuková prezentace v prvním ročníku studia Předmět: chemie Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: anorganická chemie Klíčová slova: periodický zákon, periodická soustava prvků, perioda, skupina Forma: vysvětlování, demonstrace Datum vytvoření: 20. 8. 2013

Periodický zákon a periodická soustava prvků Periodická soustava prvků byla sestavena ve druhé polovině 19. století na základě periodického zákona

Periodický zákon vynikající ruský chemik 19.století Dmitrij Ivanovič Mendělejev zjistil, že vlastnosti prvků a jejich sloučenin se pravidelně opakují dnes se tato skutečnost označuje jako periodický zákon: Vlastnosti (chemické a fyzikální) prvků a jejich sloučenin se periodicky (pravidelně) opakují v závislosti na protonovém čísle jejich atomů. v původní formulaci z roku 1869 je uvedena závislost na „atomové váze” prvku (proč?)

Periodický zákon Obr. 1 Znázornění periodického zákona

Periodický zákon Vlastnosti alkalických kovů Li, Na, K Pokus: reakce Li, Na, K s vodou Pokus: barvení plamene

Periodická soustava prvků na základě zjištění pravidelně se opakujících vlastností prvků seřadil Mendělejev tehdy známé prvky do přehledné tabulky u každého prvku z 63 známých ve 2. polovině 19. století určil atomovou váhu, každému prvku bylo přiřazeno pořadové číslo (dnes protonové číslo) nechal v ní volná místa pro dosud neobjevené prvky a předpověděl jejich vlastnosti o všeobecné přijetí se zasloužil i přítel a spolupracovník Mendělejeva, český chemik, profesor Univerzity Karlovy, Bohuslav Brauner

Periodická soustava prvků v průběhu let byly vytvořeny různé varianty (typy) periodické soustavy prvků dnes je nejvíce využívána tabulka rozdělující prvky do: vodorovných period očíslovaných arabskými číslicemi 1 až 7 (odpovídají el. vrstvám K až Q el. obalu atomu) svislých skupin očíslovaných arabskými číslicemi čísly 1 až 18 (nebo římskými číslicemi I. A až VIII. A, I. B až VIII. B) dnes je v tabulce umístěno 118 prvků

Obr. 2 Periodická soustava prvků

Obr. 3 Periodická soustava prvků

Obr. 4 Zápis prvku v periodické soustavě prvků

Rozdělení chemických prvků podle skupenství plynné = za normálních podmínek 11 plynných prvků (H2, O2, Ne, ...) kapalné = za normálních podmínek 2 prvky (Br, Hg) pevné podle výskytu přirozené = 94 chemických prvků – vyskytují se v přírodě volně nebo ve sloučeninách umělé = byly připraveny v laboratoři (plutonium, ...)

Rozdělení chemických prvků podle vlastností kovy – mají kovový lesk, vedou el. proud a teplo, jsou tažné a kujné polokovy (metaloidy) – mají některé vlastnosti kovů a některé nekovů (B, Si, As, ...) nekovy – nevodivé, nemají kovový lesk, jsou křehké, 22 prvků

Otázky Uveďte příklady podobných vlastností fyzikálních a chemických prvků v PSP. Uveďte odlišné fyzikální vlastností kovů a nekovů. Uveďte odlišné chemické vlastností kovů a nekovů. V PSP najděte dostupné údaje o vlastnostech železa a kyslíku.

Seznam obrázků: Obr. 1 Znázornění periodického zákona. Zdroj: Wikimedia 15.4.2011 [online]. [vid. 18.8.2013]. Dostupné z: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1 /1c/Periodicky_zakon.svg/800px-Periodicky_zakon.svg.png Obr. 2 Periodická soustava prvků. Zdroj: web.vscht.cz [online]. [vid. 20.8.2013]. Dostupné z: http://web.vscht.cz/~nadhernl/psp.png Obr. 3 Periodická soustava prvků. Zdroj: leccos.com [online]. [vid. 20.8.2013]. Dostupné z: http://leccos.com/index.php/clanky/periodicka-soustava-prvku Obr. 4 foto Ivana Töpferová

Použité zdroje: ŠIBOR, J., PLUCKOVÁ, I., MACH, J. Chemie pro 8. ročník. Úvod do obecné a anorganické chemie. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2010. ISBN 978-80-7289-133-7. BANÝR, J., BENEŠ, P. A KOLEKTIV. Chemie pro střední školy. Praha: SPN, a.s., 1995. ISBN 80-85937-11-5. FLEMR, V., DUŠEK, B. Chemie I pro gymnázia (obecná anorganická chemie). Praha. SPN, a.s., 2001. ISBN 80- 7235-147-8.