Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
10.1 Skládání sil Ve většině situací působí na těleso více sil.
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
9.1 Měření a druhy sil Síla vzniká při vzájemném působení těles.
Digitální učební materiál
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
09.1 Chodec v silničním provozu
23.1 Mechanická energie a její přeměny
4.Dynamika.
31.1 Druhá a třetí mocnina Úkol:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Elektronická učebnice - II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Elektronická učebnice - II
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Elektronická učebnice - II
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
124.1 Dopravní výchova – dopravní prostředky, jedeme autem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NEWTONOVY ZÁKONY.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.1 Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být nebezpečné. Jedoucí vlak či auto i při okamžitém zabrzdění nedokáže ihned zastavit. Proč? Odstrčím-li od sebe na ledě bruslaře nebo na vodě loďku, odstrčím i sebe. Proč? Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Pokud chci roztlačit sáňky, musím vynaložit sílu. Když na nich sedí kamarád, musím pro stejné zrychlení vynaložit větší sílu. Proč? Vysvětlení najdeme ve třech pohybových zákonech podle Isaaca Newtona. Autor: Mgr. Hana Jirkovská

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.2 Co už umíme účinky síly – pohybové (posuvné a otáčivé), deformační znázornění síly – orientovaná úsečka s měřítkem skládání sil a určení jejich výslednice – početní a grafické rovnováha sil – síly stejně velké opačného směru působí na jediné těleso gravitační síla Země – je přímo úměrná hmotnosti tělesa, na které působí rychlost pohybu tělesa – značka v, jednotky m/s, km/h klid a pohyb těles – určení vzhledem k jinému tělesu pohyb rovnoměrný, zrychlený a zpomalený

11.3 Nové pojmy tři pohybové zákony – Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.3 Nové pojmy tři pohybové zákony – Newtonovy, poprvé uveřejněny jako celek v roce 1687 v díle Matematické základy přírodní filozofie setrvačnost těles jako jejich obecná vlastnost – objevil již Galileo Galilei (1564 – 1642), italský vědec. Své úvahy formuloval na základě myšlenkového pokusu, že by nastal pohyb bez tření. volný pád – pád tělesa ve svislém směru vlivem gravitační síly Země brzdné síly – síly směřující proti pohybu těles, pohyb zpomalují aerodynamický tvar těles – tvar, u kterého vzniká nejmenší odpor prostředí za jinak stejných podmínek

11.4 Výklad nového učiva Pohybové zákony 1) Zákon setrvačnosti Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.4 Výklad nového učiva Pohybové zákony 1) Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu nebo v pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud je výslednice všech sil působících na těleso nulová. V gravitačním poli Země působí vždy její gravitační síla, se kterou musíme počítat. 2) Zákon síly Působením síly na těleso se může měnit rychlost jeho pohybu. Změna rychlosti je tím větší, čím větší je síla, která na ně působí, a čím menší je hmotnost tohoto tělesa. Změna rychlosti znamená zrychlení, zpomalení či změnu směru pohybu. Brzdné účinky mají třecí síla a odpor prostředí. 3) Zákon vzájemného působení dvou těles Působí-li jedno těleso silou na druhé, působí také druhé na první silou stejně velkou, opačného směru. Obě síly současně vznikají a zanikají. Každá působí na jiné těleso, a proto nejsou v rovnováze. Jednu ze sil nazýváme akce a druhou reakce.

11.5 Procvičení a příklady 1) Zákon setrvačnosti Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 11.5 Procvičení a příklady 1) Zákon setrvačnosti a) Proč se polévka vylije přes okraj talíře, když s ním prudce zastavíš? Odpověď: Protože polévka ještě setrvává v původním pohybu. b) Co pozoruješ, když sedíš na sedadle rozjíždějícího se auta? Odpověď: Při rozjíždění se posuneš dozadu, protože ještě setrváváš v klidu. c) Vysvětli jev, kterého mokrý pes využívá, aby se oklepal? Odpověď: Setrvačnost kapek v původním směru pohybu. 2) Zákon síly a) Auto jede stálou rychlostí 50 km/h. Kdy bude třeba působit větší silou na jeho zastavení – když bude prázdné nebo naložené? Odpověď: Když bude naložené. 3) Zákon vzájemného působení dvou těles a) Vozík táhneš silou 50 N. Jakou silou působí držadlo vozíku na tvou ruku? Odpověď: 50 N.

11.6 Něco navíc pro šikovné 1) Na celý otvor sklenice polož tuhý Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.6 Něco navíc pro šikovné 1) Na celý otvor sklenice polož tuhý papír. Na papír polož minci. Jak dostaneš minci do sklenice, aniž se jí dotkneš? Řešení: S papírem rychle vodorovně škubni mimo sklenici. Mince setrvá v klidu a vlivem gravitace spadne dovnitř. 2) Na semaforu u silnice se náhle objeví červená. Kdo musí začít dříve brzdit, nákladní auto nebo motocykl? Oba jeli stejnou rychlostí. Odpověď: Nákladní auto, protože má větší hmotnost.

11.7 CLIL – The laws of motion Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 11.7 CLIL – The laws of motion Vocabulary law of motion - pohybový zákon physical effect -fyzikální jev inertia - setrvačnost at rest - v klidu force - síla boat - loďka interaction of the objects - vzájemné působení těles Question: What physical effect can you see in the pictures? Answer: Inertia at rest or in motion.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Bezpečnostní pásy v autě nás chrání před … Síly akce a reakce: a) b) c) nárazem při srážce aut. nezdravým způsobem sezení. ničím. deštěm. jsou v rovnováze nejsou v rovnováze mohou být v rovnováze nelze rozhodnout zda jsou v rovnováze Setrvačnost je vlastnost: Pohybový účinek síly není: všech těles všech pevných těles těles na Zemi těles při laboratorních pokusech zrychlení tělesa zpomalení tělesa zničení tělesa zastavení tělesa

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.9 Použité zdroje, citace Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 Tesař, Jáchim: FYZIKA 2 PRO ZŠ, SPN, 2008 Obrázky: Bohuněk, Kolářová: FYZIKAPRO 7. ROČNÍK ZŠ – A, Prometheus, 1991, str. 57 Bezčastnaja: FYZIKA V OBRÁZCÍCH, Mír, 1985, str. 5 http://www.btm.cz/index.php?menu=letacek&cely=ano&jaky=396 http://zlinsky.denik.cz/galerie/koleje_otrokovice_210711.html?mm=3172594 http://auto.idnes.cz/prechazeni-deti-skolaci-prechazeji-nejsou-videt-fuj-/automoto.aspx?c=A120903_154256_automoto_fdv http://www.grundresort.cz/cs/aktivity-a-okoli/sport_3/sankovani http://www.zslado.cz/vyuka_fyzika/e_kurz/7/deformacniucinek/vykl.htm http://www.allposters.cz/-sp/Galileo-Galilei-1564-1642-Physicist-Italian-Mathematician-and-Astronomer-Plakaty_i8720485_.htm http://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/7361/nebeska-jizda.html http://hn.ihned.cz/c1-18141580-co-prijde-po-benzinu-a-nafte http://slayeress.blog.cz/rubrika/vseobecne http://fyzika.gjvj.cz/pokusy/pokusy/333.htm http://www.clker.com/clipart-2839.html http://recepty.jiribures.cz/polevky/hovezi-polevka-s-nudlemi/ http://www.extrainzerce.eu/Rodina-detske-potreby_28/Hracky_107 http://zena-in.cz/clanek/fotosoutez-nejkrasnejsi-mokry-pes/kategorie/krasa

11.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 11.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 07 – 12/2012 Ročník 8. ročník Klíčová slova Pohybové zákony, setrvačnost, síla, změna pohybu, síly vzájemného působení těles Anotace Prezentace popisující pohybové (Newtonovy) zákony – Zákon setrvačnosti, Zákon síly a Zákon vzájemného působení těles.