Efektivní systém oznamovacích mechanismů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Mgr. et Mgr. Radka Pavlišová vedoucí Právní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Postupy při podezření na korupci a následná opatření
Osnova RIPP Vytváření a posilování protikorupčního klimatu
Odborné diskusní fórum, 13. února 2014 Rámcový rezortní interní protikorupční program bod 5: Vyhodnocování IPP.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Boj proti korupci a lichvě
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Řízení korupčních rizik
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Whistleblowing v České republice Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Radka Pavlišová vedoucí Právní poradny Transparency.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Ke schválení Protikorupční strategie hl.m.Prahy K tisku Z
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Možné hrozby, právní aspekty a technické řešení
Zkušenosti se zaváděním systému řízení ochrany informací podle ČSN BS ČSN ISO//IEC ve městě Vsetín Stanislava Konečná Vedoucí odboru kanceláře.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Poznatky z šetření stížností
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
2. Správní trestání a správní delikty
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
MĚŘENÍ EFEKTIVITY PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ aneb jak měřit něco, co se nestalo Herlíkovice,
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Systém managementu jakosti
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Interní postupy MAS Brdy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Systém managementu jakosti 3
GDPR General Data Protection Regulation
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Efektivní systém oznamovacích mechanismů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Mgr. et Mgr. Radka Pavlišová vedoucí Právní poradny Transparency International

předepsané postupy, jimiž se má oznamovatel řídit umožňují odhalit nekalé jednání závažného charakteru v určité organizaci prostřednictvím poskytnutí informace osobám nebo institucím, které mohou oznamovanou skutečnost prověřit a případně zakročit nejde tedy pouze o samotné oznámení Účel oznamovacích mechanismů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Interní (vnitřní) oznamovací mechanismy - směřují dovnitř organizace a jejich cílem je řešení oznamovaného podnětu orgány či osobami samotné organizace. Externí (vnější) oznamovací mechanismy – podnět se dostane k příslušnému kontrolnímu orgánu, médiím, nevládním organizacím a v nejzávažnějších případech policii. Jde o oznamování nekalých jednání vedení organizace, v případě hrozby ztráty důkazů, osobního ohrožení oznamovatele. Uplatňují se rovněž při nefunkčnosti vnitřních oznamovacích mechanismů (nahlášený podnět nebyl vůbec řešen, nebo nebyl řešen účinně). Prolínání interních a externích oznamovacích mechanismů Interní X externí oznamovací mechanismy Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Specifikace oznamovaných skutečností – vymezení druhu informací Konkrétní podezření týkající se -určité osoby -určité události Specifická úprava v případě oznámení s korupčním prvkem (zpřístupnit oznámení i osobám mimo organizaci) Propagace systému – zapojení nejvyššího vedení Eliminace nerelevantních oznámení Oznámení Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

vícero komunikačních kanálů bezpečné, snadno přístupné oznamovací mechanismy (maximální dostupnost, ochrana důvěrnosti údajů) uživatelská přívětivost – jednoduchý a srozumitelný návod ochrana totožnosti oznamovatele (uvedení totožnosti oznamovatele podmíněno jeho souhlasem) možnost anonymních oznámení Přijímání oznámení Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

pečlivé, včasné a nezávislé vyšetření nahlášených podnětů zaměření se na podstatu informace, nikoliv na jejího nositele evidence oznámení včetně způsobů jejich vyřízení vhodné postupy výběru osob zapojených do řešení podnětů jasně vymezené kompetence k vyřízení dvoustupňový systém 1.posouzení relevance 2.identifikace nedostatků, vyvození odpovědnosti, okamžité nápravné opatření Vyřizování oznámení Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Systém vhodných a rychlých nápravných opatření Zpětná vazba – informace o zjištěných poznatcích a nápravných opatřeních, nejen v případě konkrétního oznamovatele, ale je třeba v obecné rovině zveřejnit charakter podnětů a systémová opatření, jež byla na jeho základě relevantního oznámení ► preventivní opatření Pravidelný monitoring a audit systému oznámení – posouzení fungování systému Nápravná opatření Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Absence institucionální podpory Cílem – motivovat osoby, aby oznamovaly skutečnosti, jež svědčí o pochybení či protiprávním jednání v příslušné organizaci Záruky ochrany oznamovatelů před odvetnými opatřeními -žádné sankce (diskriminace, disciplinární opatření), pokud byl oznamovatel v dobré víře, že jím podaná informace je pravdivá -povinnost mlčenlivosti (informacemi disponují pouze vymezené osoby, které jsou pověřeny přijímáním oznámení a prověřením oznamovaných skutečností, neopomenout u externích provozovatelů oznamovacích mechanismů) Ochrana oznamovatelů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Základním předpokladem pro fungování oznamovacích mechanismů je důvěryhodnost  podpora rozvoje etických zásad  kontinuální proškolování zaměstnanců – co organizace považuje za nekalé jednání, jak se zachovat, pokud zaměstnanec na takové jednání narazí  informační kampaň  jednoznačná podpora nejvyššího managementu  výběr důvěryhodných zaměstnanců Preventivní opatření zaměřená na lidské zdroje Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Přínosy efektivních oznamovacích mechanismů  Smyslem je zabránit nekalému jednání a předejít jeho negativním důsledkům  Nenahraditelný zdroj informací nejen při odhalovaní jednání korupční povahy  Umožňuje organizacím zasáhnout proti problémům uvnitř (vedení nemůže vědět o všem) a zabránit tím reputační újmě nebo nákladům za právní odpovědnost  Posiluje etiku a kulturu a může motivovat zaměstnance k vyšší spokojenosti Řízení rizik uvnitř organizace Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Děkuji za pozornost Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Závěr