Označení DUM Fi- DUM Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Zákon o sociálních službách
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Sociální sítě.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Neziskové organizace a jejich financování
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Rozvod elektrické energie
U MÍME ŽÍT NAPLNO ! Kampaň pro ženy s rakovinou prsu 2008.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Společenská odpovědnost organizací
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
2014.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Označení DUM Fi- DUM Autor
Označení DUM Fi - DUM Autor
Sociální sítě I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Příprava na výkon povolání
Označení DUM Fi- DUM Autor
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Tisková konference o pravidelném dárcovství v České republice.
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) započala svou činnost již po roce Ta byla násilně přerušena válkou a poté totalitním komunistickým režimem.
Vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů Ukrajině Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
VOŠP a SPGŠ Litomyšl UNESCO. Lidská práva a svobody Pozornost tématu věnována napříč humanitními vzdělávacími předměty Zapracováno do ŠVP Používány moderní.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Individuální dárcovství
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Označení DUM 22 - 10 - Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 23.4.2012 Předmět: Výchova ke zdraví Tematický celek: Charita. Očekávaný výstup: Chápe činnost dobrovolných dobročinných akcí na pomoc trpícím lidem, dětem, starým lidem, sociálně slabým, nemocným a podobně. Vyjmenuje dobročinné, humanitární či charitativní organizace. Ví jak se zapojit a pomoci. Anotace: • Pracovní list pro žáky ke kontrole znalostí. • Motivační křížovka pro žáky. • Prezentace slouží jako podpora k výuce učiva – k lepší komunikaci a pochopení daného tématu. Klíčová slova: Výchova ke zdraví, charita, dobročinné, humanitární či charitativní organizace.

Výchova ke zdraví CHARITA

Charita Charita - z latinského výrazu caritas = slitování, smilování. Obvykle označuje dobrovolné dobročinné akce na pomoc trpícím lidem, dětem, starým lidem, sociálně slabým, nemocným a podobně. V praxi může nabývat různých forem, peněžitými i věcnými dary počínaje až po práci vykonávanou zdarma pro nějakou dobročinnou, humanitární či charitativní organizaci.

Charita ADRA Charita Česká republika Člověk v tísni Diakonie Českobratrské církve evangelické Filantropie (dobročinnost) Fondomat

ADRA (Adventist Development and Relief Agency - česky „Adventistická agentura pro pomoc a rozvoj“) je charitativní, humanitární, rozvojová a vzdělávací organizace založená v roce 1956 v USA Církví adventistů sedmého dne. Má pobočky ve více než 120 zemích světa. V České republice byla ADRA založena v roce1992 nejprve jako nadace. Do povědomí české veřejnosti vstoupila ADRA především svými aktivitami v době povodní v roce 1997, 2002 a 2009 a díky zavedení dárcovské SMS při Tsunami v Indonésii v prosinci 2004. Klade si za cíl přispívat svou činností ke zvyšování úrovně života a zdraví obyvatel, a to jak v ČR, tak v ostatních zemích, které potřebují pomoc.

Charita Česká republika Charita Česká republika - do roku 2006 pod názvem Česká katolická charita - je nezisková humanitární organizace zřizovaná římskokatolickou církví - konkrétně Českou biskupskou konferencí na území České republiky. Jde o největšího nestátního poskytovatele zdravotnických a sociálních služeb v ČR. Hlavní náplní její činnosti je pomoc potřebným v ČR, mimo to ale také organizuje humanitární pomoc a dobročinné programy pro zahraničí (např. sbírky v případě živelních katastrof nebo adopce na dálku ). Je členem Caritas Internationalis – celosvětového sdružení katolických charit. obr.1

obr.2 obr.4 obr.3

Člověk v tísni Člověk v tísni (anglicky People in Need) je česká humanitární, rozvojová, vzdělávací a lidskoprávní organizace. Činnost Organizace začínala v roce 1992 pod názvem Nadace Lidových novin, od roku 1994 jako Nadace Člověk v tísni při České televizi, pod současným názvem funguje od roku 1999. Organizace Člověk v tísni působí ve více než 40 zemích světa. V rámci svých rozvojových projektů se organizace zaměřuje na zajištění základních životních potřeb - voda, zdravotnictví, vzdělávání, obživa a na podporu vytváření sociálních programů, rozvoj místního podnikání a podporu občanské společnosti a dobrého vládnutí. Tyto projekty jsou realizovány např. v DR Kongu, Etiopii, Angole, Pakistánu, Kambodže nebo Rumunsku. Na začátku roku 2010 otevřel díky veřejné sbírce a darům firem čítající 50 milionů korun humanitární misi v zemětřesením postiženém Haiti. Největší zahraniční misi Člověka v tísni je už jedenáctým rokem ucelený komplex projektů a programů v Afghánistánu.

Mapa zemí, kde působí nebo v minulosti působila organizace Člověk v tísni (stav z roku 2011).červená -aktivní mise v roce 2011 růžová -ukončené mise. obr.5

obr.7 obr.6 obr.8

Diakonie Českobratrské církve evangelické Zkráceně Diakonie ČCE je zařízení církevní služby Českobratrské církve evangelické, které poskytuje a zajišťuje sociální, zdravotní a pastorační pomoc či péči lidem, kteří se vlivem svého zdravotního postižení, věku, nemoci nebo osamocení dostali do obtížné životní situace. Byla založena 1. 6. 1989, kdy navazovala na činnost České Diakonie, která vznikla roku 1903 a působila až do roku 1952. Postupně došlo k rozvoji organizace, kdy se otevřelo krizové centrum v Praze, stacionáře pro děti s mentálním postižením a založena též byla i střediska poskytující domácí péči o seniory a o zdravotně postižené. Převzala tří do té doby státní domovy důchodců. Posléze se služby Diakonie rozšířily o střediska působící na poli sociální prevence jako jsou nízkoprahové kluby určené dětem a mládeži, dále domy na půli cesty a azylové domy i hospic. Diakonie provozuje též několik speciálních škol určených především dětem s mentálním a kombinovaným postižením.

Filantropie Filantropie (z řec. filein, milovat a anthrópos, člověk - láska k člověku) znamená humanisticky motivovanou dobročinnost, dávání peněz, zboží, času nebo úsilí pro podporu obecně prospěšného účelu. Je to čin, který směřuje k podpoře dobra nebo zlepšování kvality života. Lidé, kteří jsou známi pro své filantropické počiny, se někdy nazývají filantropové. Především v Evropě se pojem filantropie hojně používá i v souvislosti dárcovstvím firem, mluví se o tzv. firemní filantropii. Ta tvoří jeden ze základních pilířů Společenské odpovědnosti firem, označované též jako CSR, z anglického Corporate Social Responsibility. Filantrop je člověk, který se angažuje ve filantropii, neboli někdo, kdo daruje čas, peníze a jiné hmotné statky na charitativní účely. Tento termín může být aplikován na kteréhokoliv dobrovolníka nebo dárce. Označují se jím často dárci velkých sum peněz nebo lidé, kteří mají významný vliv na zlepšování obecné kvality života díky svému dobrovolnictví.

Známí filantropové Jean Henri Dunant - hlavní spoluzakladatel Červeného kříže Václav Havel - založil nadaci Vize 97 Olga Havlová - založila Nadaci Olgy Havlové Josef Hlávka - založil Hlávkovu nadaci a podporoval Českou akademii věd a umění Rudolf Jedlička - založil Jedličkův ústav pro postižené děti Alois Klár - založil Klárův ústav slepců Alfred Nobel - založil a dotoval Nobelovy ceny Zdeněk Svěrák - podpořil vznik Centra paraple

obr.9 obr.11 obr.10

Fondomat Fondomat je internetový crowdfundingový program, který v Praze v roce 2011 založili Joe Wakeford a Conrad Watts. Stránka se zabývá administrativou dobročinných příspěvků a financování jednotlivých projektů. Internetové nástroje pro získávání financí jsou používány ke zvýšení povědomí o projektech prostřednictvím sociálních sítí, a zároveň umožňují elektronickou sbírku darů. Fondomat je prvním crowdfundingovým webem v České republice a je jedinou službou svého druhu, která přijímá transakce v korunách a spotřebitelům umožní získávat peníze na jakékoliv aktivity či projekty, a to za pomoci sociálních sítí. Fondomat nabízí své služby v rámci celé České republiky charitativním organizacím a jednotlivcům, kteří chtějí vytěžit peníze na dobročinné účely, tvůrčí projekty a zahájení obchodní činnosti. Toto pojetí dává charitativním spolkům nespornou výhodu tím, že nabízí možnost vytěžit peníze s výrazně nižšími náklady v porovnání s tradičními způsoby získávání financí. Stránka je propojena s Facebookem, Google+, Twitterem a YouTube, a dává tak svým uživatelům veškeré dostupné výhody pro získání nejvyšší možné částky.

obr.12

Autorizace: Obr.1 http://www.charita.cz/res/shared/logo.png Obr.12 http://files.hrabyne.charita.cz/200000175- 9604796fdc/pozv%C3%A1nka.jpg