1 Otevření trhu s elektřinou - oprávnění zákazníci roku 2003 seminář MORAVIA ENERGO, a.s., 1. a 2.10.2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Advertisements

Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Registrovaný účastník trhu - nákup od více dodavatelů Prezentace pro seminář SVSE Ing. Bohumír Broďák 1.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
1 Průřez činností SVSE za rok 2002 a další úkoly Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
1 Regulační stupně v elektroenergetice další aktuality z činnosti SVSE seminář SVSE Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
1 Jaké skutečné přínosy přinesla liberalizace trhu pro oprávněné zákazníky Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých.
Transkript prezentace:

1 Otevření trhu s elektřinou - oprávnění zákazníci roku 2003 seminář MORAVIA ENERGO, a.s., 1. a Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Ing. Luděk Piskač – tajemník SVSE ;

2 Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Co (kdo) je SVSE? Hlavní cíl: hájit zájmy odběratelů Roční spotřeby členů Sdružení: -více než 10 TWh, tj. cca 20% spotřeby ČR (70% spotřeby oprávněných zákazníků) -přes 500 mil.m 3 plynu, tj. cca 5% spotřeby ČR

3 Téma (1) 1)Výsledky 1. etapy otevření trhu z pohledu zákazníka 2)Vliv statistiky v odchylkách na rozhodování zákazníka 3)Praktické nástroje, které poskytuje Sdružení velkých spotřebitelů energie svým členům:  xls soubor pro návrh diagramu  xls soubor pro posouzení volby odpovědnosti za odchylku  xls soubor - případová studie poptávkového dokumentu pro více odběrů jednoho odběratele  aktualizovaný přehled vyhlášek (s uvedením čísla a částky)

4 Téma (2) 4)Kde hledat informace – důležité servery 5)Rizika při volbě obchodníka 6)Doporučení pro oprávněné zákazníky ve 2. etapě otevírání trhu 7)Chování při vyhlášení RS

5 Výsledky 1. etapy otevření trhu (1) (pramen ERÚ) CELKEM ČR Obchodníci 65 licencí – pouze 19 SZ Oprávnění zákazníci (OZ) - 67  Změna dodavatele k OZ4,5 %  Změna dodavatele k OZ12 %  Očekávaná změna dodavatele k – 10 OZ tj. 20–27 %

6 Výsledky 1. etapy otevření trhu (2) Častá otázka:  Oprávněný zákazník – zároveň právo i povinnost (neexistuje možnost volby) Změna dodavatele v rámci SVSE (k ):  pouze 1 případ - přechod k vlastní dceřinné společnosti

7 Výsledky 1. etapy otevření trhu (3) Ceny pro OZ v roce 2002 (počet případů): 3 - stejné 16 - pokles o 1% až 14%, střed cca 2 až 5% 6 - nárůst o 1% až 11%; důvody:  2 - minulé problémy s platební kázní  2 - zatížení vysoké vlastní výroby poplatkem za ss  1 - zvláštní podmínky  1 - neidentifikováno pro nedostatek informací

8 Výsledky 1. etapy otevření trhu (4) Statistika úrovně cen členských podniků

9 Výsledky 1. etapy otevření trhu (5) Statistika smluvní tolerance odchylek

10 Vliv statistiky v odchylkách na rozhodování zákazníka (1) Studie v rámci Sdružení na počátku r Cíl: Na reálných hodnotách odběru kvantitativně prokázat působení statistiky – společné posouzení několika odběratelů Odchylky pro 6 velkých odběratelů, posouzení:  každý samostatně, poté součet  společně v součtu – jako jeden odběr

11 Vliv statistiky v odchylkách na rozhodování zákazníka (2) Výsledky - 6 odběratelů

12 Vliv statistiky v odchylkách na rozhodování zákazníka (3) Výsledky při společném vyhodnocení:  „Vyhlazení“ odběru  finančně nejnebezpečnější odchylky > 15% úplně zmizely

13 Vliv statistiky v odchylkách na rozhodování zákazníka (4) Výsledek nejpodstatnější: Do obecného povědomí jak oprávněných zákazníků, tak obchodníků, se podařilo prosadit akceptování skutečnosti: Obchodník nemůže uplatňovat sazby za odchylky ve stejné výši, ve které jsou uplatňovány vůči němu - objevuje se v nabídkách, které dostáváte

14 Praktické nástroje v rámci Sdružení K uváděným xls souborům Základní filosofie:  Pomoci nalézt odpovědi na otázky, na které si musí odpovědět každý OZ Snaha Sdružení:  Poskytnout jednoduché a srozumitelné nástroje pro základní orientaci ve vlastním odběru  Umožnit získat podklady pro rozhodování

15 Soubor pro návrh diagramu – zmapování vlastního odběru Postup: skutečnosti za říjen  návrh diagramu  stanovení odchylek za říjen oproti návrhu diagramu listopad – návrh diagramu z října, úprava digramu cca 2 dny před „sjednávaným“ dnem + skutečnosti  statistický rozbor odchylek obecně lze pro kterékoli dva po sobě jdoucí měsíce Připravené soubory průběžně k dispozici v členské sekci www Sdružení ukázka – soubor: DIAGR_02_10_12_01.xls

16 Volba odpovědnosti za odchylky (1) Cíl odběratele: minimalizace nákladů  Výchozí stav: OZ není SZ, je v režimu přenesené odpovědnosti za odchylku  Otázka: Nebyla by vlastní odpovědnost výhodnější?

17 Volba odpovědnosti za odchylky (2) Požadovaný výstup: celková cena za měsíc:  ze souboru: holá silová elektřina + platby za odchylky  dále: + náklady na administraci odchylek při vlastní odpovědnosti Porovnání se současnou platbou obchodníkovi

18 Volba odpovědnosti za odchylky (3) Technický postup: 1) Zadání vlastních hodnot 2) Stanovení % sjednání 3) Vlastní výpočet ceny

19 Volba odpovědnosti za odchylky (4) Stanovení % sjednání (1) Je nutno nalézt minimum funkce celková měsíční platba v závislosti na % sjednání, tj. očekávané hodnoty spotřeby jsou vynásobeny koeficientem (předpokládané rozmezí od 90% do 110%) s cílem najít %, při kterém bude měsíční platba nejnižší

20 Volba odpovědnosti za odchylky (5) Stanovení % sjednání (2) Komentář: Na první pohled se nabízí sjednat méně (např. 95%), než je očekávaná spotřeba. Z praktických výsledků však vyplývá, že optimální % sjednání se může pohybovat jak pod, tak i nad hranicí 100%. Důvod: při nedobrání diagramu se část peněz vrací odběrateli

21 Volba odpovědnosti za odchylky (6) Užití souboru v rámci SVSE: Pro každý měsíc je na www stránce připraven (do 15. dne následujícího měsíce) xls soubor, ve kterém jsou již zadány hodnoty:  Výsledky krátkodobého trhu (marginální ceny)  Vícenáklady pro ocenění odchylek  Vypočtena cena (+) a (-) odchylek  Zadány vzorce

22 Volba odpovědnosti za odchylky (7) Na odběrateli je doplnění vlastních hodnot (hodinu po hodině): 1)množství, které by sjednával 2)jednotková cena z nabídky - ideálně: z konkrétní nabídky dodavatele - s jistou mírou rizika: odhad 3)dosažené skutečnosti Ukázka – soubor: odp_0207_2.xls

23 Volba odpovědnosti za odchylky (8) Vlastní odpovědnost patrně nevyjde jako vhodná pro OZ: 1)těsně nad hranicí 40 GWh (OKO – min 1 MWh, ERÚ prakticky znemožnil účast na OKO pro OZ s výkonem do cca 50 MW) 2)s rozkolísaným odběrem Výsledky lze považovat za akceptovatelné až na ustáleném trhu

24 Pro členy SVSE byla vypracována případová studie poptávkového dokumentu Obsah a možnosti:  Zmapování 13 odběrových míst, každé samostatně, 3 dílčí skupiny, skupina celkem Poptávkový dokument (1)

25 Denní hodnoty spotřeby (výroby a odběru) za rok 2000 a 2001 Čtyři týdenní výseky v různých obdobích roku hodinu po hodině Matematická část beze změny použitelná pro roky 2001 a 2002 Textová část – pouze orientační Ukázka – soubory: el_rok_celek xls; hod_vyk_celek xls; Studie_poptávka.rtf Poptávkový dokument (2)

26 Přehled vyhlášek Průběžně aktualizovaný dokument z členské sekce www stránek:  Veškeré vyhlášky k zákonům 406 a 458/2000 Sb. s uvedením čísla a částky  Novelizace zákona 458 v letošním roce - změny budou zveřejňovány v tomto dokumentu Ukázka – soubor: prehl_v2.rtf

27 Novelizace zákona 458/2000 Sb. MPO – pracovní skupiny pro oblast: 1)elektroenergetiky 2)teplárenství 3)plynárenství Nad všemi skupinami - skupina řídící. Sdružení zastoupeno ve všech skupinách pracovních i ve skupině řídící. Informace na www stránce; můžete se naším prostřednictvím připomínkového řízení zúčastnit.

28 Zdroje informací (1) Stránky Sdružení: základní způsob komunikace, časté aktualizace - Sekce veřejná: Základní informace - Sekce členská (jméno + heslo):  otevřené informace pro členy  měsíc po měsíci aktualizované praktické nástroje (soubory pro návrh diagramu, pro volbu odpovědnosti za odchylky,...)  přednášky ze všech seminářů Sdružení

29 Zdroje informací (2) Důležité servery: MV ČR: Sbírka zákonů; nejspolehlivější a kompletní zdroj závazných znění zákonů a vyhlášek nevýhodu horší přehlednosti kompenzuje Přehled vyhlášek ERÚ: zejména cenové věstníky ERÚ a vyhlášky ERÚ; poněkud pozdní aktualizace OTE: výsledky OKO: zúčtovací ceny, vícenáklady

30 Zdroje informací (3) MPO: novelizace 458/2000 Sb. ČEPS: kodex PS, aktuální informace o přenosové soustavě, dovozy... Společnost Energ: obecné informace z energetiky

31 Zdroje informací (4) Speciální problematika:  provozovatelé lokálních distribučních soustav (LDS) – pravidla provozu Distribuční soustavy  odběratelé podléhající zákonu 199/1994 Sb. – podniky s účastí státu: Povinnost pořádat veřejnou obchodní soutěž se podle vyjádření ÚOHS vztahuje i na elektřinu Pokud se Vás tyto body týkají, mohu nabídnout konzultace a kontakty na stejně „postižené“

32 Obchodníci nabízejí dvě základní mezní varianty  Kontrakt typu „take or pay“  Platbu pouze za odebranou elektřinu s převzetím odpovědnosti za odchylky  Individuálně různé „mezivarianty“ Obchodníci (1) - obecně

33 Velcí obchodníci mají rozhodující výhodu při vyrovnání odchylek i při nákupu velkého množství  mohou být (a podle dosavadních zkušeností skutečně jsou) lacinější; v případě REAS ještě navíc výhoda chráněných zákazníků a HDO V žádném případě nelze doporučit: Obchodník má pouze jednoho nebo dva oprávněné zákazníky; fyzikálně nemožné dodržet nízkou cenu Obchodníci (2) - fyzikální pohled

34 1. skupina - velcí  REAS + ČEZ  výhoda: finanční zázemí, spolehlivost 2. skupina - menší  MORAVIA ENERGO  výhoda: pružnost, možnost zajištění menšího množství za výjimečnou cenu, možnost zajištění výjimečných služeb Obchodníci (3) - spolehlivost

35 Kritéria rozhodování: 1) věrohodnost a spolehlivost – podmínka nutná 2) cena + platební podmínky 3) oboustranné korektní chování  vzájemná důvěra a ochota vyjít vstříc při řešení problémů druhého partnera, měla by být jistota nezneužití smlouvy Obchodníci (4) - kritéria

36 Nutno zvážit: 1) stanu se subjektem zúčtování? b) Mám dostatečně předvídatelný odběr? a) Jsem schopen využívat OKO? 2) zvolím vlastní odpovědnost za odchylky? 3) vyjde mi tento postup levněji? Předpokládaná odpověď: patrně ne Doporučení (1)

37 Lze předpokládat (důvody jsou stejné jako u OZ v 1.etapě, ale jsou silnější), že OZ v 2. etapě: 1)se nestane SZ 2)zvolí režim přenesené odpovědnosti za odchylky 3)svěří se do péče věrohodnému a korektnímu obchodníkovi 4)čas od času si ověří, zda: a) výchozí předpoklady jsou stále platné b) má stále nejvýhodnějšího obchodníka Doporučení (2)

38 Sdružení Vám nabízí (1) k dnešnímu semináři:  konzultace a vysvětlení ke všem předváděným souborům členství  posílení vlivu odběratelů na události v energetice  přístup k informacím a praktickým nástrojům uvnitř Sdružení, výměnu zkušeností

39 Sdružení Vám nabízí (2) “Bonus“ k dnešnímu semináři: přístup k přednáškám ze Semináře SVSE ( ) důvod: základní terminologie, zejména ss -ERÚ, Ing. Němeček: otevření trhu, lokální DS -ČEPS, Ing. Šolc: systémové služby -EUROENERGY, Ing. Pártl: finanční deriváty - základní pojmy -QTA, Ing. Vacík: dovozy elektřiny   stránka: „veřejné akce“  jméno: svse  heslo: svse020515

40 Aktuality (1) Chování při vyhlášení regulačních stupňů: Nejasnosti  jednání Sdružení se SEI cíl: dát odběrateli jasné doporučení Stav k dnešnímu dni: SEI vydala oficiální stanovisko shodné s názorem Sdružení: Rozhodující je smlouva s dodavatelem, měla by být zmíněna náplň jednotlivých RS; ukázka – soubor: se doc Praktický důsledek: Dodavatel za odběratele může smluvně převzít povinnosti při RS (č. 1) Bližší informace: Seminář Sdružení , Praha Důležité: Tímto krokem byla odstraněna jedna z oblastí potenciálních spekulací - odběratel může sjednávat očekávanou skutečnost Spekulace: výhoda pro jednoho přináší škodu ostatním  cílem taková legislativa, aby se toto jednání nevyplácelo

41 Aktuality (2) Poskytování podpůrných služeb odběrateli a balance market: Dohodnuto: ČEPS vypracuje návrh základní informace, SVSE zajistí srozumitelnost pro odběratele a provede mezi nimi průzkum zájmu. Nová iniciativa ČEPS: Balance market, pomoc soustavě ze strany odběratelů na nižší úrovni náročnosti než PPs:  min 5MW - nutný integrátor (u PPs 10 MW)  bez certifikace (ale i bez fixních plateb)  téměř reálný čas - 1 hodina předem  z hlediska odběratele možnost řešení výpadků ve výrobě Dále v jednání: Zasílání informací o vyhlášených regulačních stupních pomocí sms na mobil  Předběžný souhlas ČEPS, průzkum zájmu odběratelů a následné jednání s provozovateli mobilních sítí

42 Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie umístění souborů z tohoto semináře: stránka: „veřejné akce“ jméno: svsemoravia heslo: moravia Ing. Luděk Piskač ;