Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B 13.4.2007
Všeobecně o pivu: Pivo je kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Podle českých předpisů se pivem rozumí: pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu (§ 11 písm. a/ vyhlášky č. 335/1997 Sb.).
První pivo: Za kolébku piva se považuje Mezopotámie, oblast tzv. úrodného půlměsíce mezi řekami Eufratem a Tygridem. Již v 7. tisíciletí před n. l. se zde pěstovalo obilí a Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané z něho připravovali kvašené nápoje, což byl jakýsi druh piva Sumery nazývaný kaš, Babyloňany šikarum.
Druhy piv: 1. Spontánně kvašená piva 2. Svrchně kvašená piva 3. Ležáky
Spontánně kvašená piva: Spontánně kvašená piva: Lambik - Je pivo původem z Belgie, údajně připomíná suchý Vermut. Gueuze (Geuze) - Je perlivé pivo, vzniká řezáním lambiků starých a mladých.
Svrchně kvašená piva: A. Pšeničná piva: Belgická Berlínská Bavorská – jihoněmecká Pšeničný bock
Svrchně kvašená piva: Ale: Je svrchně kvašené pivo, má výrazně ovocné aroma, pocházející z relativně rychlého kvašení za tepla při postupném dodávání různých druhů kvasnic, původně nechmelené pivo. Britské Belgické Americké C. Stout: Je sladké tmavé pivo vyráběné z praženého sladu, některé stouty se spodním kvašením. D. Porter: Je tmavé pivo příbuzné stoutu. Existují i spodně kvašené portery.
E. Německá svrchně kvašená piva Altbier Kölsch F. Francouzská svrchně kvašená piva Bière de Garde
Spodně kvašená piva: Ležáky: Pilsner Dortmundský export Bock Vídeňský typ Mnichovský typ Kellerbier Oud bruin