Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Měnová politika 11.
Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Zadlužení, inflace, demografie
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Česká ekonomika ve víru globálního napětí. Jan Bureš l Výhled české ekonomiky l 2 Scénář W opět v centru pozornosti ?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Dopad změn sazeb daní v roce 2008 do inflace Robert Murárik, ČNB,
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj, exportní sektor a aktuální vývoj ve finančním sektoru - předběžné zhodnocení dopadů Bankovní unie Vladimír Tomšík viceguvernér X.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Rok po FX intervenci ČNB
4. MĚNOVÉ KURZY.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Inflace.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Měnový kurz.
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Česká ekonomika během světové krize Tomáš Holub IES FSV UK 8. dubna 2010.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
Aktuální otázky měnové politiky: příklad ČNB Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Hradecké ekonomické dny Univerzita Hradec Králové 2. února.
Devizové intervence Měnové právo.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Tisková konference ČMKOS
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013

2 Osnova diskuse Česká ekonomika v roce 2012 a měnová politika ČNB Vývoj vnějšího prostředí a jeho výhled Prognóza ČNB Očekávání podniků

3 (1) Česká ekonomika v roce ekonomická aktivita V roce 2012 došlo k meziročnímu poklesu českého HDP. Kladné příspěvky již vykazuje pouze čistý vývoz. Příspěvky ostatních složek jsou záporné, přičemž se vedle poklesu investic do zásob prohlubuje záporný příspěvek spotřeby domácností.

4 Vývoj v průmyslu Průmysl byl donedávna hlavním tahounem ekonomiky – těž il z vývoje v Německu. Nyní však pozorujeme zpomalení. Produkce je zhruba na předkrizové úrovni z poloviny roku Meziroční dynamika průmyslové produkce byla v srpnu a září již záporná a snížil se očekávaný růst zakázek.

5 Vývoj ve stavebnictví Stavební produkce se od roku 2008 neustále propadá a aktuálně zhruba odpovídá úrovni roku Výrazný propad se týká jak inženýrského, tak pozemního stavitelství a zřetelně nepříznivé jsou i výhledy zakázek.

6 Vývoj inflace Inflace se letos pohybuje nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB (tj. nad 3 %). To je dáno především změnami DPH od ledna Domácí ekonomika nevytváří poptávkové inflační tlaky. Korigovaná inflace bez PH, tvořící 54 % spotřebního koše, je stále záporná. Růst inflace je kromě DPH tažen hlavně vývojem regulovaných cen, potravin a pohonných hmot. To je do značné míry odrazem růstu cen komodit a oslabení kurzu k euru i dolaru v nedávné minulosti. Struktura meziroční inflace (v %, resp. p.b.)

7 Měnová politika ČNB ČNB během roku 2012 celkem třikrát snížila měnověpolitické sazby. Ty se tak dostaly na svou „technickou nulu“. Nízké sazby odrážejí útlum ekonomické aktivity, včetně dopadů fiskální konsolidace a zpomalení zahraniční poptávky, a rovněž mimořádně nízké úrokové sazby v eurozóně. Měnověpolitické úrokové sazby (v %)

8 (2) Vývoj vnějšího prostředí - eurozóna Ekonomický růst v eurozóně slábne 5. čtvrtletí v řadě a ve 2. čtvrtletí 2012 se již dostal do záporných hodnot. U našeho největšího obchodního partnera (Německa) je vývoj obdobný, i když mzr. růst zatím zůstává kladný. Růst HDP v eurozóně je stimulován výhradně čistým vývozem. Proti tomu působí zejména pokles zásob a stále více i investice a soukromá spotřeba (což zatím neplatí pro Německo).

9 (3) Prognóza ČNB: HDP HDP se letos sníží v důsledku výrazného zpomalení zahraniční poptávky a pokračující fiskální konsolidace. K oživení růstu HDP dojde od druhé poloviny roku v návaznosti na oživení zahraniční poptávky a později i odeznění vlivu domácí fiskální konsolidace. HDP znatelněji vzroste až v roce Meziroční růst HDP (v %)

10 Prognóza celkové inflace Celková inflace se bude v příštím roce v důsledku daňových změn pohybovat lehce nad cílem ČNB, po jejich odeznění klesne pod cíl. Prognóza předpokládá zvýšení obou sazeb DPH o 1 p.b. od počátku roku 2013 a v obou letech i zvýšení spotřební daně z cigaret. Meziroční růst cenové hladiny (v %)

11 Prognóza měnověpolitické inflace Měnověpolitická inflace se bude na celém horizontu prognózy, tj. i na horizontu měnové politiky, nacházet v dolní polovině tolerančního pásma cíle ČNB.

12 Prognóza úrokových sazeb S prognózou je konzistentní pokles tržních úrokových sazeb a jejich růst až v roce M PRIBOR (v %)

13 Prognóza kurzu Nominální měnový kurz bude zhruba stabilní. Na oslabení kurzu působí utlumená zahraniční poptávka, v opačném směru nízký výhled zahraničních úrokových sazeb a klesající schodek běžného účtu platební bilance. CZK/EUR (čtvrtletní průměry)

14 (4) Očekávání podniků - indikátory důvěry Za klesající domácí poptávkou v ČR stojí mimo jiné nepříznivý sentiment podniků a domácností. Šetření ČNB a Svazu průmyslu a dopravy umožňuje podívat se na očekávání podniků za celou ČR.

15 Podniky očekávají pokles zakázek. Očekávaný vývoj zakázek

16 Podniky jsou výrazně pesimistické ohledně očekávaného vývoje investic. Očekávané fixní investice

17 Shrnutí Česká ekonomika se nachází v recesi, trh práce stagnuje. Klesá zejména spotřeba domácností a investice do zásob. Oživení ekonomiky na konci roku 2013 a zejména až v roce Míra nezaměstnanosti bude v nejbližším období pokračovat v pozvolném růstu, růst mezd zůstane relativně nízký. Inflace počátkem roku 2013 klesne, vlivem změny obou sazeb DPH se ale bude nacházet mírně nad cílem ČNB. Měnověpolitická inflace se sníží pod cíl a tam setrvá až do konce roku Kurz koruny bude dle prognózy zhruba stabilní. Úrokové sazby ČNB dosáhly „technické nuly“, k dalšímu uvolnění měnových podmínek je případně možno použít kurzový kanál. Podniky hledí do budoucnosti s obavami.

18 Nejistota budoucího vývoje Vývoj v zahraničí Slabší domácí ekonomická aktivita Revize národních účtů Domácí cenový vývoj (deflátor spotřeby x CPI) Vývoj kurzu koruny

Děkuji za pozornost