Skladba – předmět - objekt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Digitální učební materiál
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Vedlejší věta předmětná
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Věty vedlejší.
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
P Ř EDM Ě T Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- PŘEDMĚT VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Skladba – stavba větná Zápor.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Větné členy PŘÍSUDEK.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Číslovky.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Vedlejší věta podmětná, přísudková
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Interpunkce v souvětí podřadném
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_06_Čj_ Vedlejší věty podmětné a předmětné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Skladba – předmět - objekt

Anotace materiál tvoří 20 slidů, v nichž je zopakována a prohloubena látka předchozích ročníků z oblasti syntaxe a toto procvičeno; seznámení vedlejší větou předmětnou a jejím využitím v praxi cílová skupina: 7. ročník autor: Mgr. Tomáš Kozák očekáváný výstup: žák rozezná ve větě předmět a vv- předmětnou, umí je zaměňovat a správně používat, je nutno využívat formu prezentaci k zachování interaktivity použitá literatura: učebnice SPN pro 7. ročník, Český jazyk – Přehled učiva pro základní školu průběh: za pomoci prezentace provedeme výklad a pracujeme se žáky na cvičeních

Základní pojmy řízenost předmět vedlejší věta předmětná

Předmět Předmět je rozvíjející větný člen závislý na slovese nebo přídavném jméně. Může být ve všech pádech kromě 1. a 5. pádu. Sloveso (přídavné jméno) jeho pád řídí, proto tento vztah nazýváme řízenost. Na předmět se ptáme řídícím členem a všemi pádovými otázkami kromě otázky kdo?, co? Předmět označuje osobu, zvíře nebo věc, které jsou slovesným dějem zasaženy, jichž se slovesný děj týká nebo které slovesným dějem vznikají. Předmět bývá nejčastěji vyjádřen podstatným jménem nebo zájmenem, ale může jím být i jiný slovní druh, např. sloveso v infinitivu (uměl kreslit, rozhodl se zůstat, snažil se vyhrát).

Vyhledej předměty a urči jejich pád. Nejmohutnější lvi dosahují hmotnost 230-250 kg. Lidé lovili levharty především pro jejich krásné kůže. Gepardy lze nejen snadno ochočit, ale jsou také svým pánům věrní a velice k nim lnou. Na mláďata gepardů číhají různá nebezpečí, a proto se často nedožijí ani věku tří let. Levhartí matka svá mláďata krmí, starostlivě o ně pečuje a všemu je učí. Gepard indický sloužil člověku při lovu. Tygr vydrží celé hodiny nehnutě čekat na svou kořist.

Vyhledej předměty a urči jejich pád. Nejmohutnější lvi dosahují hmotnost 230-250 kg. Lidé lovili levharty především pro jejich krásné kůže. Gepardy lze nejen snadno ochočit, ale jsou také svým pánům věrní a velice k nim lnou. Na mláďata gepardů číhají různá nebezpečí, a proto se často nedožijí ani věku tří let. Levhartí matka svá mláďata krmí, starostlivě o ně pečuje a všemu je učí. Gepard indický sloužil člověku při lovu. Tygr vydrží celé hodiny nehnutě čekat na svou kořist. 4.p. 4.p. 3.p. 3.p. 4.p. 4.p. 3.p. 4.p. 4.p. 3.p. 4.p.

Vyhledej předměty a urči jejich pád. Já jsem ti o něm ještě neřekl to nejdůležitější. Chytrému napověz, hloupého trkni. On se umí vždycky o sebe postarat. Řekl jen fuj. Chystal jsem se mu všechno vysvětlit. Umínil si naučit se hrát hokej. I Michal, kterému jsem tolik důvěřoval, mě zklamal. Na obchody, plné lahůdek, se ani nepodíval. Lékař mu doporučil nejíst tučné.

Vyhledej předměty a urči jejich pád. Já jsem ti o něm ještě neřekl to nejdůležitější. Chytrému napověz, hloupého trkni. On se umí vždycky o sebe postarat. Řekl jen fuj. Chystal jsem se mu všechno vysvětlit. Umínil si naučit se hrát hokej. I Michal, kterému jsem tolik důvěřoval, mě zklamal. Na obchody, plné lahůdek, se ani nepodíval. Lékař mu doporučil nejíst tučné. 3.p. 4.p. 4.p. 4.p. 3.p. 4.p. 4.p. 4.p. 4.p. 4.p. 4.p. 4.p. 2.p. 3.p. 4.p. 4.p.

Pamatuj!!! Některá slovesa musí být předmětem rozvita. Např. u sloves zasloužil se, daruje, neobejde se není sdělení bez předmětu úplné; musíme vyjádřit, o co se zasloužil, komu a co daruje, bez čeho se neobejde. Slovesa, která vyžadují doplnění předmětem se nazývají předmětová, slovesa na kterých předmět záviset nemůže (utíkám, směje se), jsou bezpředmětová. Protože předmět spoluvytváří základ věty, musí být ve větě zpravidla vyjádřen, vynechat jej můžeme jen ve zvláštních případech (Náš Jára už čte = umí číst, přečte cokoliv).

Rozdělte slovesa na předmětová a bezpředmětová. zadívat se. smrákat se, připomenout, slušet, najíst se, přemýšlet, vkročit, začít, zčervenat, uvažovat, poslechnout

Rozdělte slovesa na předmětová a bezpředmětová. připomenout slušet přemýšlet začít uvažovat poslechnout zadívat se smrákat se najíst se vkročit zčervenat

Vedlejší věta předmětná VV předmětná vyjadřuje předmět věty řídící. Bývá uvozena spojkami i vztažnými zájmeny nebo příslovci. Ptáme se na ni větou řídící a všemi pádovými otázkami kromě otázky kdo?, co? Na věty předmětné často odkazujeme zájmeny. Všichni se zajímají o to, co se stalo. Tato zájmena neurčujeme jako větný člen.

Vedlejší věta předmětná Petr zkoumal příčinu neúspěchu. Petr zkoumal, co bylo příčinou neúspěchu.

Vedlejší věta předmětná Pro pláč ani nebyla schopna mu poděkovat. Pro pláč ani nebyla schopna, aby mu poděkovala.

Vedlejší věta předmětná Všichni se zajímají o jeho včerejší vyprávění Všichni se zajímají o to, co včera vyprávěl

Vedlejší věta předmětná Spoléhali jsme se na jejich pomoc. Spoléhali jsme se, že nám pomůžou.

Rozlište vv-podmětné a vv-předmětné. Vypráví se, že se tam o půlnoci zjevuje strašidlo. Vyprávěl nám, jak se jako malý bál být sám doma. Aby se to už nikdy neopakovalo, to je teď nejdůležitější. Nikdy jsme nepochybovali o tom, že to dokáže. Jsem si jistá, že mi brzy napíše. Že jsou to všechno pověry, to je jistě zbytečné říkat. Bylo zřejmé, že by jel rád s námi. Že bych ho nějak urazil, toho si nejsem vědom.

Rozlište vv-podmětné a vv-předmětné. předmětné x podmětné Vypráví se, že se tam o půlnoci zjevuje strašidlo. Vyprávěl nám, jak se jako malý bál být sám doma. Aby se to už nikdy neopakovalo, to je teď nejdůležitější. Nikdy jsme nepochybovali o tom, že to dokáže. Jsem si jistá, že mi brzy napíše. Že jsou to všechno pověry, to je jistě zbytečné říkat. Bylo zřejmé, že by jel rád s námi. Že bych ho nějak urazil, toho si nejsem vědom.

Nahraďte předměty vv-předmětnými Lidé odpradávna toužili po svobodě. Lidé odpradávna toužili, aby byli svobodní. Vždycky se snaží za každou cenu vyhrát. Vždycky se snaží, aby vyhrál za každou cenu. Právě jsme přemýšleli o správném řešení této rovnice. Právě jsme přemýšleli, jak bychom správně vyřešili tuto rovnici. Maminka mi nařídila dojít na nákup. Maminka mi nařídila, abych došel na nákup. Přál si co nejrychleji zmizet.

Nahraďte předměty vv-předmětnými Přál si, aby co nejrychleji zmizel. Už jste slyšeli o té havárii? Už jste slyšeli o tom, že se stala havárie? Těším se na tvůj příjezd. Těším se, že přijedeš. Ještě jsem vám nevyprávěla o svých zážitcích z prázdnin. Ještě jsem vám nevyprávěla, co jsem zažila o prázdninách. V dílně nám předváděli výrobu nádob na hrnčířském kruhu. V dílně nám předváděli, jak se vyrábějí nádoby na hrnčířském kruhu.

Nahraďte vv-předmětné předměty Věra pevně věřila, že se brzy uzdraví. Brzy jsme všichni poznali, jak je tento objev důležitý. Chtěl vědět, kolik je přesně hodin. Zdena byla přesvědčena, že bude mít úspěch. Dočkal jsem se konečně, že se rozbřesklo. Při pohledu na uhynulé ryby jsme pochopili, jaký význam mají čisticí zařízení. Vřele jsem mu poděkoval, že mně pomohl. Jirka si stěžoval, že ho bolí hlava. … ve své brzké uzdravení. … důležitost tohoto objevu. … přesný čas. … o svém úspěchu. … rozbřesku. … význam čisticích zařízení. … za pomoc. … na bolest hlavy.