1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 19. září 2007
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Současný systém podpory
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR1 Veřejně soukromá partnerství a zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon) JUDr. Vladimír Horálek,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Právní rámec PPP a koncesí v ČR
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Mgr. Romana Derková Ostrava,
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, Petr Wagner, DG MARKT.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Novely zákona o veřejných zakázkách v roce 2012 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní kancelář

2 Legislativní vývoj přípravy návrhu koncesního zákona (1) Usnesení vlády ČR ze dne 7. ledna 2004 č. 7 o partnerství veřejného a soukromého sektoru v ČR Usnesení vlády ČR ze dne 7. ledna 2004 č. 2 o Plánu legislativních prací vlády na rok 2004 Zelená kniha Evropské komise o partnerství veřejného a soukromého sektoru a právu ES o veřejných zakázkách a koncesích ( ) Nové evropské zadávací směrnice 2004/17/ES a 2004/18/ES ( )

3 Legislativní vývoj přípravy návrhu koncesního zákona (2) Usnesení vlády ČR ze dne 25. srpna 2004 č. 791 k Informaci o stavu systémové implementace Partnerství veřejného a soukromého sektoru Usnesení vlády ČR ze dne 19. ledna 2005 č. 76 k pilotním projektům Partnerství veřejného a soukromého sektoru 17. února Legislativní rada vlády ČR – doporučuje vládě schválit návrh věcného záměru zákona Usnesení vlády ČR ze dne 9. března 2005 č. 265 k návrhu věcného záměru zákona o veřejně soukromých partnerstvích

4 Vybrané zahraniční právní předpisy Zelená kniha o PPP (Green Paper on Public-Private Partnership and Community Law on Public Contract and Concessions (COM (2004) 327 final)) Směrnice EP a Rady 2004/18/ES o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby Vzorová legislativní ustanovení o soukromě financovaných infrastrukturních projektech, vypracoval UNCITRAL, OSN, New York, 2004 Právní přepisy Španělska, Francie, Irska, Litvy, Polska aj.

5 Rozlišovací hlediska veřejné zakázky a koncese –Hledisko časové –Hledisko nákladů –VZ:zadavatel hradí náklady v plné výši –Koncese:náklady kryté provozem (uživateli), event. částečně zadavatelem –Hledisko práva využívat/provozovat předmět smlouvy –VZ:NE –Koncese:ANO –Hledisko rizika –Většina rizik přechází na koncesionáře

6 Současná právní úprava Zákon o veřejných zakázkách č. 40/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 60/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 440/2003 Sb., o nakládání se surovými diamanty, o podmínkách jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů, a zákon č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

7 „Diamantová koncesní novela“ ZVZ Nouzová, nesystémová a pouze dočasná úprava (do účinnosti koncesního zákona) Nová ustanovení: –§ 1 písm. d) 1 Zákona - postup při udělování koncesí –§9a – koncese na stavební práce –§ 9b – koncese na služby –§ 17 písm. m) - koncesionář –Část Čtvrtá – Udělování koncesí Hlava I – Nadlimitní koncese na stavební práce - § 71a – 71f Hlava II – Podlimitní koncese na stavební práce a koncese na služby - § 71g

8 Koncesní zákon – předmět úpravy Smluvní spolupráce subjektů veřejného a soukromého sektoru, jejímž cílem je společné zajištění určitých služeb veřejného zájmu, které jsou obvykle zabezpečovány subjektem veřejným Postup zadavatele v koncesním řízení Koncesní smlouvy

9 Koncesní řízení Zadavatel vybírá koncesionáře v základním nebo zjednodušeném koncesním řízení Základní řízení: pro uzavření nadlimitní koncesní smlouvy Zjednodušené řízení: pro uzavření podlimitní koncesní smlouvy Limit pro rozdělení smluv: 6,24 mil. EUR

10 Uzavření koncesní smlouvy ve zvláštním případě Projektová právnická osoba (SPV) Nemusí se přímo účastnit koncesního řízení, je-li v nabídce tato možnost uvedena Popis právní formy, základního kapitálu, vlastnické a kontrolní struktury v nabídce Zadavatel/vybraný uchazeč rozhoduje o zásadních otázkách fungování a kontroluje její činnost Hlavním předmětem činnosti je realizace koncesního projektu

11 Koncesní smlouva (1) Koncesní smlouva –Koncesionář se zavazuje realizovat koncesní projekt a nést část rizik spojených s jeho využíváním nebo s využíváním jeho části a zadavatel se zavazuje poskytnout koncesionáři právo koncesní projekt nebo jeho část využívat a brát z něj přímo či nepřímo užitky; toto právo může být spojeno s poskytnutím části protiplnění v penězích

12 Koncesní smlouva (2) Obligatorní náležitosti –Doba plnění –Předmět koncesního projektu –Vymezení majetku určeného pro realizaci projektu –Doba plnění –Způsob odměňování koncesionáře

13 Koncesní smlouva (3) Fakultativní náležitosti –Specifikace prací –Právo koncesionáře vybírat úhrady od uživatelů –Kontrolní mechanismy zadavatele –Pojištění, záruky koncesionáře –Rozdělení rizik –Rozsah a podmínky práv zásahu zadavatele –Podmínky změny/ukončení koncesní smlouvy –Důsledky ukončení koncesní smlouvy –Vztah koncesní smlouvy a ostatních přímých smluv

14 Koncesní projekt Poskytování služby sloužící přímo či nepřímo veřejnosti, které může být spojeno s provedením díla Významný koncesní projekt –Další povinnosti zadavatele kromě realizace koncesního řízení

15 Významné koncesní projekty – povinnosti zadavatele Zpracování studie proveditelnosti a návrhu koncesního projektu Schválení realizace koncesního projektu Výběr koncesionáře v koncesním řízení Schválení koncesní smlouvy Registrace koncesní smlouvy v Rejstříku koncesních smluv

16 Limity významných koncesních projektů Česká republika >500 mil. Kč Kraj, hl.m. Praha >250 mil. Kč Obec nad 100 tis. obyv.>200 mil. Kč Obec tis. obyv.>100 mil. Kč Obec do tis. obyv.>50 mil. Kč Ostatní zadavatelé>100 mil. Kč

17 Kontakt Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní kancelář Václavské nám Praha 1 Česká republika Tel.: Fax: Mobil: Děkuji za pozornost