Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Literární věda.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Úvod do učiva dějepisu.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_4 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Osvícenství.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Renesance a humanismus v Itálii
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Kultura na počátku novověku
Středověk Úvod.
Téma: Dějiny filozofie
Renesance a humanismus
Úvod do učiva občanské výchovy
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Didaktika přírodopisu 2
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pedagogické disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Renesance a humanismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
polykleitos SOCHAŘSké osobnosti KLASICKÉ OBDOBÍ
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
Kultura Vladimír Velešík.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
SOCHAŘSTVÍ KLASICKÉ OBDOBÍ 5. st. př. n. l.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Sochařské osobnosti 1. klasické období
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Křivonosková Kateřina
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Základní filozofické otázky
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Transkript prezentace:

Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly Dějiny kultury Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly

Obsah předmětu dějiny kultury Úvod do studia dějin umění základní pojmy orientace při cestování a pohledu na umělecké památky Teorie umění umění a jeho druhy; výtvarné techniky; umělecké dílo a jeho námět a obsah Estetika základní estetické kategorie ukázky vývoje estetických názorů Historie umění časový přehled vývoje VV umění; stručný přehled hudebního vývoje; důraz na historii VV umění

Výukové cíle předmětu DK příprava na studium některých humanitních či technických oborů získání celkové orientace při cestování a návštěvě památek naučit se vnímat, pochopit, eventuálně zhodnotit umělecké dílo

Metody a využívané materiály Vybrané kapitoly z dějin kultury (přednáška a výklad v hodinách) Projektová práce úkoly s různými výstupy, nejčastěji referát či prezentace ppt Exkurze tuzemské, eventuálně zahraniční

Doporučné studijní materiály B. Mráz: Dějiny výtvarné kultury J. Adamec, P. Šamšula: průvodce VV uměním E.H. Gombrich: Příběh umění José Pijoan: Dějiny umění Největší malíři Internet

Hlavní disciplíny předmětu DK a mezipředmětové vztahy Teorie umění Estetika Historie umění Dějepis Základy společenských věd Filosofie Český jazyk a literatura Výtvarná a hudební výchova

Základní pojmy Kultura a její složky Kulturní okruh Kulturní komplex Kulturní rys

Pokus se identifikovat tyto kulturní okruhy

O jaký kulturní rys se jedná?; urči odpovídající kulturní komplex

Flamenco; irské tance; kankán; mazurka; morris dancing – mečový tanec;břišní tanec

Pokus se rozlišit různé architektonické styly

Různé styly v malířství

3 hlavní zdroje evropské kultury Řecká kultura a vzdělanost Hodnoty; ideál kalokagathia; kalos = krásný agathos = dobrý Filosofie Náboženství Římské právo Snaha vládnout a dokonale spravovat svět Křesťanství Cit, intenzita prožitku Učení o lidské podstatě Krista

Athénská škola: obraz vytvořený pro výzdobu vatikánských stanzí; měl vzdát hold antické filosofii; jsou zde přední představitelé Platón a Aristoteles: idealistická a materialistická filosofie; Platón (427-347); teorie idejí: svět smyslového poznání je proměnlivý a nedokonalý; nad ním stojí svět neměnných vzorů a idejí; lidská duše je nesmrtelná a před narozením prodlévala ve světě idejí; v lidském těle se může rozpomínat na věčné ideje a to je základem poznání; k tomu je však potřeba duši cvičit v logickém myšlení a musí se usilovat o dobro a pravdu. Platón pocházel z urozené athénské rodiny a chtěl se aktivně věnovat politice. Po Sokratově smrti a pod vlivem vlády 30 tyranů v Athénách se rozhodl věnovat filosofii a zalořil vlastní školu zvanou Akademie. Aristoteles (384-322) Platónův žák, pocházel z oblasti Chalkidiké, otec lékařem Filipa Makedonského, on sám se stal vychovatelem jeho syna Alexandra. V Athénách také založil školu, jež byly nazývána peripatetická. (její členové se při diskutování procházeli.)Svým dílem přispíval k rozvoji logiky, chápal ji jako nástroj k rozvoji myšlení. Zkoumal vesmír, zabýval se zoologií, etikou, poetikou a rétorikou. Zpracoval ústavy 158 řeckých států, zachovala se však pouze ústava athénská. Na základě těchto studií sepsal spis Politika. Smyslovému poznání přikládal větší váhu (odtud jeho zájem o přírodu); věc mí látku a tvar, k jejímu vzniku je též třeba příčiny a účel. Skupina Sokratova: Alkibiades – Xenofón – Sokrates Alkibiades: politik a vojevůdce; 2. Fáze Peloponéské války výprava proti Sicílii) Xenofón: filosof a životopisec Sokratův Sokrates (470-399): navazoval na sofisty, byl si vědom omezených možností lidského poznání (vím, že nic nevím); Metoda rozhovorů s přísně logickou argumentací, snaha dopátrat se základních hodnot lidského života. Za proměnlivostí lidského konání, jehož dosah si lidé často neuvědomují, stojí něco, co má vyšší platnost a závažnost. Sám se řídil vnitřním hlasem, která měl být výrazem svobodného rozhodování a zároveň odpovědnosti za vlastní činy. (daimonion); aby člověk dosáhl štěstí, musí si uvědomovat nedostatečnost vlastního poznání. Zpochybňoval zažité principy myšlení a jednání, o nichž člověk nepřemýšlí a touto cestou by se dalo dospět k hlubokému sebepoznání. Důraz na vnitřní odpovědnost jedince. V rozporu s oficiálním náboženstvím, obžalován ze zavádění nových božstev, odsouzen a podřídil se rozsudku, i když měl možnost uprchnout. Nenapsal žádné dílo, a tak je znám e pouze díky jeho žákům, Xenofontovi a Platonovi. Xenofón (430-355); jako Sokratův žák podal o svém učiteli cenné svědectví; byl také historik a navázal na Thukidida a podal řecké dějiny až do roku 362. Jean Louis Davis Smrt Sokratova

Jean Louis David: Smrt Sokratova

Vývoj evropských ideálů Základy položeny v období antiky a křesťanství Humanisté uskutečnili syntézu řeckého a římského dědictví s křesťanským myšlením Na ně navazuje osvícenská filosofie Boj za občanské svobody Přesvědčení, že je povinností společnosti zaručovat základní svobody

Šíření evropských ideálů Antika Středověk Gotika, renesance a humanismus 19. století a nacionalismus Integrační snahy ve 20. Století

„Evropská kultura, „evropský“ kulturní člověk a „evropanství“ Často kladená otázka: Může evropský integrační proces znamenat zánik individuálních národních rysů? Evropská kultura je vlastně „jednotou různorodostí“

Úkol: Velcí Evropané Připrav stručný profil evropské osobnosti, kterou považuješ za výjimečnou Zdůvodni svůj výběr a uveď, jak se tato osobnost projevila c celoevropském měřítku