Které předměty zachraňovat? - u Stránského kritéria vyvěrají z pojmu muzealita - Russio – reprezentativita --- autentický svědek a úloha předmětu v komunikaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
Environmentální výchova pro základní školu
1 PUBLIC RELATIONS 1 Případové studie UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
ZA „V DIALOGU“ Kosek, Kovář – zadání, letní semestr 2012 OÁZA BŘEVNOV 1879 Ideový podklad pro zadání úkolu.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Metodologie historického výzkumu volného času
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Struktura výuky.
Firemní komunikace Obsah 1.Pojem firemní komunikace 2.Tvorba podnikové komunikace 3.Komunikace formou marketingových aktivit 4.Podniková kultura 5.Otázky.
Konkurenční prostředí a konkurenční strategie
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Kriminalistická stopa
Archivnictví a spisová služba
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :45 – 17:15 hod.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Vaše jistota na trhu IT Architektura informačních systémů paměťových institucí ► Ing. Petr Vršek ►ICZ a.s. ► , Praha
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Umělecké směry 20. století
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Tvorba značky. Značka Hodnota Investice Přínosy Systém hodnot.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Registr uměleckých výsledků SEGMENT DESIGN Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze garant segmentu: prof. ak. arch. Jiří Pelcl.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Registr uměleckých výstupů segment Výtvarné umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Informační prameny I. část
,, opravy oprav “ Restaurování starých tisků
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Zpracování textů efektivně
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Internet - historie.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Trhy kulturního dědictví a umění
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Tvorba značky.
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Vymezení a funkce volného času
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Modulová výuka a digitalizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Mgr. Michaela Brábníková Památník Lidice
Transkript prezentace:

Které předměty zachraňovat? - u Stránského kritéria vyvěrají z pojmu muzealita - Russio – reprezentativita --- autentický svědek a úloha předmětu v komunikaci - SAMDOK – frekvence, pokrokovost, reprezentativita, spojení s něčím významným, příslušnost ke skupině --- Prod-M…předmět do muzea od výrobce --- Prod-TD-M…předmět do muzea prodán --- Prod-TD-U-M…předmět do muzea od uživatele

Intence a kritéria „sbírání“ - sběratel…subjektivní kritéria - muzeum…objektivní, vědecká kritéria --- u muzeí umění to ale neplatí (např. oproti přírodovědným muzeím) v muzeologické literatuře upřednostňován postup dle vědeckých kritérií…“historická hodnota je primárním kritériem sbírkotvorné činnosti --- viz Stránského muzealita

Metody sbírání - aktivní (co vybrat?) x pasivní (co nevybrat?) z primárního či archeologického kontextu – externí sběr --- od prodejců či soukromých sběratelů --- interní sběr (direct-indirect preservation)

Soutěž o hodnoty - sbírkové předměty a muzea, soukromí sběratelé a jiné instituce (univerzity, výzkumné ústavy) - muzea potvrzují hodnotu předmětu muzea však na trhu s uměním (a obecně) jsou poraženými – jsou-li muzea nejslabším hráčem (kvůli penězům), je poraženým společnost, veřejnost

Výstavnictví - výstavní software a hardware + idea Tkáč – ikonika-textika-exaktika-symbolika --- kopie-texty-grafy-abstraktní symboly

Identity (synchronní rovina) - fyzické (strukturální) vlastnosti (strukturální identita) - funkční vlastnosti a významy (funkční identita) - vztah předmětu ke svému kontextu (kontextuální identita) SI – materiál, konstrukce, design FI – užitečnost, potencionální a realizované (po)užívání předmětu KI – 3 hlavní kontexty…

Identity (diachronní) - invence (konceptuální identita) - realizace (faktická, konkrétní identita) - používání (aktuální identita) KoI – myšlenková konstrukce; potencionální předmět FaI – realizovaný předmět v strukturálním, funkčním a kontextuálním aspektu --- předpokládá „hotový předmět“ – určitelné? AI – je dynamická (panta rhei…)…“rozpad fyzické podstaty“ atd.

Strukturální identita - zamýšlené – nezamýšlené (v předmětu- otisky prstů v keramice, vzduchové bubliny…) - faktická a aktuální identita…přírodní vlivy, vlivy člověka - vliv ideologie (přemalovávání…) degenerace předmětu jako získání informací (vliv války, záplav – nová informace o předmětu)

Funkční identita - degradace funkční identity…funkce – zastarávání…vyřazení z primárního kontextu museum dilemma – zesvětštění předmětu, odcizení jeho kontextu (srovnání s uvržením lidí do otroctví) – převedení předmětu do muzejního kontextu není jeho záchranou, ale degradací v něco jiného

Kontextuální identita Primární – muzeologický – archeologický

Autenticita (vedle muzeality) - autentické, originální a ryzí, opravdové (genuine) užíváno jako synonyma - stupně autenticity u umění – dílo umělce…částečně jeho, dokončeno žáky…malováno ve stylu jeho žáky…malováno jinou školou…replika (dále uváděny kopie malované mistrem, padělky, série…) - Kühn…původní stav (faktická identita) originál --- aktuální stav autenticita Předmět původně není autentický, v běhu století se jím stává

Autenticita (vedle muzeality) - Stránský – originalita vyvěrá přímo z předmětu…autenticita musí být prokázána vědeckým zhodnocením - V muzejním rámci autentické je opozitem k substitutu - …v archivnictví – autentická kopie (shoda kopie s originálem)___certifikovaná kopie (certifikace zajišťuje oficiální charakter dokumentu a jeho kopie) prototyp (ryzí, opravdový, genuine)…duplikáty (autentické kopie)