ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
ÚČETNICTVÍ PRO MANAŽERY
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Finanční analýza.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Jednoduché účetnictví
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
Kvapilová, Jurajdová1 Účetnictví ve veřejném sektoru Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Daňová evidence Bilanční právo
Podstata, význam a funkce účetnictví
Právní úprava účetnictví
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Podnikohospodářské techniky postupu
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
ÚČETNICTVÍ, ÚČETNÍ ZÁVĚRKA
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Bilanční právo 1. blok.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU

Osnova Co je účetnictví? Složky účetního systému Funkce účetnictví Základní charakteristiky účetnictví

1. Co je účetnictví? Účel účetnictví: poskytovat ekonomické informace, které umožňují jejich uživatelům přijímat správná rozhodnutí

Uživatelé účetního systému Vlastníci Věřitelé Dodavatelé zboží a služeb Vedení podniku Zákazníci Zaměstnanci Vlády Veřejnost Konkurence

2. Složky účetního systému

Finanční účetnictví Zachycuje hospodářskou činnost firmy jako celku. Je zaměřeno na externí vztahy firmy. Poskytuje informace o celkovém stavu majetku a jeho zdrojích financování, o celkových nákladech a výnosech a o výsledku hospodaření firmy jako celku.

Manažerské účetnictví Je systém, který zobrazuje a zkoumá ekonomickou realitu - eviduje, třídí, seskupuje, analyzuje a uspořádává informace o podnikatelské činnosti do přehledů, výkazů a jiných podkladů, ústících do návrhů či opatření, která mají napomoci řídícím pracovníkům při jejich rozhodování a řízení.

Rozdíly mezi manažerským a finančním účetnictvím Faktor Manažerské účetnictví Finanční účetnictví Uživatelé interní externí Systém volný předepsaný Časové zaměření minulost / budoucnost minulost Zprávy a výstupy podrobné sumarizované Periodicita pružnost (podle potřeby) roční Měrné jednotky podle potřeby peněžní

3. Funkce účetnictví Informační Registrační Důkazní prostředek při vedení sporů Základ pro vyměření daňových povinností Prostředek, kterým manažeři „skládají účty“ vlastníkům podniku Poskytuje informace pro podnikové i vnitropodnikové rozhodovací procesy

4. Základní charakteristiky účetnictví Účetní jednotka Předmět účetnictví Účetní období

Účetní jednotky (1) Právnické osoby (PO), které mají sídlo na území ČR Zahraniční PO a zahraniční jednotky, které na území ČR podnikají nebo provozují jinou činnost podle zvláštních právních předpisů

Účetní jednotky (2) Fyzické osoby, které jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku Do obchodního rejstříku se FO zapisují: na základě vlastní žádosti; dosáhla-li výše jejich výnosů nebo příjmů v průměru za dvě po sobě bezprostředně následující účetní období částku 120 mil. Kč

Účetní jednotky (3) Ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 25 mil. Kč Ostatní fyzické osoby, které vedou účetnictví na základě svého rozhodnutí a další (viz zákon o účetnictví)

Předmět účetnictví = stav a pohyb majetku a jiných aktiv, závazků včetně dluhů a jiných pasiv, náklady a výnosy a výsledek hospodaření

Účetní období Účetním obdobím je nepřetržitě po sobě jdoucích 12 měsíců. Účetní období se buď shoduje s kalendářním rokem, nebo je hospodářským rokem (tj. účetní období, které začíná prvním dnem jiného měsíce než je leden).

Základní charakteristiky účetnictví Účetnictví je třeba vést jedno za účetní jednotku jako celek. Účetnictví je třeba vést v peněžních jednotkách české měny. Účetnictví je třeba vést v českém jazyce; účetní doklady mohou být vyhotoveny v cizím jazyce pouze tehdy, je-li splněna podmínka srozumitelnosti.

Základní charakteristiky účetnictví Účetní jednotky mohou pověřit vedením účetnictví i jinou právnickou nebo fyzickou osobu. Pověřením se však účetní jednotka nezbavuje odpovědnosti za vedení účetnictví.

Základní charakteristiky účetnictví Účetnictví musí podávat věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky. Zobrazení je věrné, pokud odpovídá skutečnému stavu, který je přitom zobrazen v souladu s účetními metodami (podle zákona). Zobrazení je poctivé, když jsou použity účetní metody způsobem, který vede k dosažení věrnosti.