Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Redoxní reakce (oxidačně-redukční)
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
START.
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Závity
Organická chemie.
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1. VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ENERGIE A PALIVA Obr. 1 Obr. 2.
Obnovitelné neobnovitelné zdroje energie
Digitální učební materiál
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
VY_32_INOVACE_CH.8.18 –DERIVÁTY UHLOVODÍKU- prezentace Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 9. ročník- Člověk a příroda.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Exotermické a endotermické reakce
Hořlavý kámen.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
UHLÍ.
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.25 Téma: Paliva – zdroj energie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: ropa, uhlí, zemní plyn Anotace: Tato prezentace žáky devátých ročníků upoutá na téma paliva v chemii. Žáci si ujasní druhy paliv, druhy obnovitelných a neobnovitelných zdrojů energie, zpracování ropy, informace o zemním plynu a v neposlední řadě uhlí. Na závěr malá křížovka s tajenkou, která prozradí, odkud se bere většina energie na Zemi s řešením.

VY_52_INOVACE_PV18.25 Paliva-zdroj energie

Dělení paliv dle původu Dělení paliv dle skupenství tuhá - dřevo, uhlí, koks kapalná - topné oleje plynná paliva - zemní plyn Dělení paliv dle původu přírodní (např. hnědé uhlí, zemní plyn, ropa) vyrobená (propan-butan,svítiplyn, benzín) Dělení paliv dle období vzniku Fosilní (pravěká)- vznik geochemickými procesy v průběhu milionů let Současná( recentní)- stále se tvoří a mají stále větší váhu s úbytkem fosilních paliv

Uhlí „hořlavý kámen“ patří mezi tzv. fosilní, tuhá paliva směs látek (hlavně uhlík, a další prvky: vodík, kyslík, síra, dusík,aj.) získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů Typy dle obsahu uhlíku: rašelina (55-60%) hnědé uhlí (75-60%) černé uhlí (75-95%) antracit (92-98%)

Karbonizace uhlí = děj, při kterém se zahřívá černé uhlí na teplotu kolem 900°C (tzv. zuhelnatění) Karbonizace se provádí v koksovnách a plynárnách pro výrobu: svítiplynu (obsahuje vodík a jedovatý CO) dehet (obsahuje spousta různých látek př. benzen,naftalen) koks (obsahuje téměř čistý uhlík) použití výroba železa

Ropa „kapalné a plynné zlato země“ je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina je to směs uhlovodíků, především alkanů vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů při těžbě vyvěrá pod tlakem nebo je čerpána vyskytuje se společně se zemním plynem je základní surovinou petrochemického průmyslu

Zpracování ropy Surová ropa se po zbavení hrubých příměsí a vody zpracovává metodou frakční destilace = metoda založená na oddělení frakcí na základě rozdílných teplot varu. Frakční destilací ropy se získávají: -plynné produkty (propan-butan) benzín (palivo do aut) petrolej (palivo letadel, rozpouštědlo, dříve ke svícení plynový olej (s petrolejem motorová nafta) mazut (k topení, nebo dále vakuová destilace- asfalt)

Zemní plyn přírodní hořlavý plyn jeho hlavní složkou je methan CH4 má při spalování nejmenší podíl CO2 než ostatní fosilní paliva – je považován za ekologické palivo použití jako palivo (nahrazuje v domácnostech jedovatý svítiplyn) Označené ropovody a plynovody v Evropě

Jaderná energie-hrozba či naděje? M.C.Sklodowská,P.Curie (Jáchymov,ze smolince nové radioaktivní prvky radium a polonium) jaderná energie= energie, uvolněná štěpením jader atomů radioaktivních prvků Jaderná elektrárna využívá energii uvolňovanou z atomového jádra na výrobu elektrické energie. Povědět výhody a nevýhody Jaderné energie. Jaké máme jaderné elektrárny v ČR? Výhody: nevypouští do ovzduší škodlivé látky jako oxid siřičitý, popílek, těžké kovy nebo oxid uhličitý Nevýhody: velká finanční nákladovost a doba likvidace jaderného odpadu,obava z nehody

Obnovitelné a neobnovitelné zdroje Vodní toky sluneční záření rostlinné, živočišné produkty (biopaliva, binafta, bioethanol) uhlí ropa zemní plyn jaderná energie Obnovitelné zdroje se v přírodě samovolně regenerují ze zdrojů s velkým horizontem vyčerpání. Neobnovitelné zdroje jsou v přírodě omezené množství, regenerují dlouhodobě a hrozí úplné vyčerpání.

Na závěr otázka…… Odkud pochází většina energie na Zemi? 1.Jaký projev přírodní elektřiny můžeme pozorovat při bouřce? 2. Jaké zařízení slouží k výrobě mouky a dříve se pro jeho pohon využívala voda a vítr? 3. Je to černé a topí se s tím v kamnech. 4.Co musíme natankovat do auta, aby mohlo jet? 5. Je to sladké, prodává se to v obchodě jako kostky nebo krystal a rostliny to vyrábí při fotosyntéze z vody a CO2? 6. Jakou surovinu získáme pokácením stromu? 1. 2. 3. 4. 5. 6. X

Na závěr otázka…… Odkud pochází většina energie na Zemi? 1. 2. 3. 4. 5. 6. B L E S K X M Ý N U H Í Z C R D Ř V O Tajenka zní: SLUNCE

Vacík: Přehled středoškolské chemie, SPN Použité zdroje: Vacík: Přehled středoškolské chemie, SPN Beneš, Pumpr, Banýr: Základy chemie II,Fortuna Zbirovský: Chemická technologie I,SNTL Beneš, Pumpr: Minimum chemie, Kvarta Obrázky: http://www.google.cz/imgres?q=vtipy+tuh%C3%A9+palivo&um=1&hl=cs&sa=N&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=cJ0r8YR-JHT6ZM:&imgrefurl=http://moreamorea.blog.cz/rubrika/s-duvtipem-aneb-odlehcete-si-prosim/9&docid=eTmryHHyhl0kXM&w=604&h=537&ei=r-qGTtqXLOP74QSIosi7Dw&zoom=1&iact=rc&dur=109&page=1&tbnh=145&tbnw=163&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:19,s:0&tx=89&ty=62 http://www.google.cz/imgres?q=hn%C4%9Bd%C3%A9+uhl%C3%AD&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=4KSnxbzgk4hpCM:&imgrefurl=http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/energsur/hn%25C4%259Bd%25C3%25A9%2520uhl%25C3%25AD.html&docid=JWIhPg07bXxlGM&w=600&h=450&ei=L-iGTsmDFKqP4gSTpozCDw&zoom=1&iact=rc&dur=104&page=1&tbnh=136&tbnw=181&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=120&ty=105 http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Dern%C3%A9+uhl%C3%AD&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=y2dNJt5fx16eQM:&imgrefurl=http://www.cerneuhli.cz/&docid=7YR8jl_Utpx5QM&w=1168&h=876&ei=SuiGTuCOKZD54QS57uGYDw&zoom=1&iact=hc&vpx=207&vpy=182&dur=496&hovh=194&hovw=259&tx=135&ty=100&page=1&tbnh=132&tbnw=237&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0 http://www.google.cz/imgres?q=ropa&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=Cf6EdLvKIpMV0M:&imgrefurl=http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/energsur/ropa.html&docid=zdYu3vSPHDsKvM&w=300&h=400&ei=rOiGTvr2AuqF4gTohOGMDw&zoom=1&iact=rc&dur=539&page=1&tbnh=137&tbnw=98&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=79&ty=100 http://www.google.cz/imgres?q=destilace+ropy&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=DsjwMTaW0I0Z4M:&imgrefurl=http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE9/paliva.html&docid=qVu9jVXCJjdmIM&w=400&h=650&ei=z-iGTvKcBOH44QShsrioDw&zoom=1&iact=rc&dur=313&page=1&tbnh=142&tbnw=87&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:5,s:0&tx=20&ty=78 http://www.google.cz/imgres?q=zemn%C3%AD+plyn&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=Qm6loRd6MQ7AuM:&imgrefurl=http://icatlarvebuluslar.blogspot.com/2010/11/dogalgazn-tarihcesi.html&docid=cicDRBJ0PGZecM&w=230&h=230&ei=8eiGTpmPMJDN4QT8sLjODw&zoom=1&iact=rc&dur=137&page=2&tbnh=139&tbnw=156&start=20&ndsp=20&ved=1t:429,r:8,s:20&tx=50&ty=68 http://www.google.cz/imgres?q=zemn%C3%AD+plyn&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=BRV6mD3PXGwfLM:&imgrefurl=http://www.cpu.cz/zemni-plyn/dodavky-do-cr&docid=SCFnsLu2_QdoIM&w=450&h=357&ei=8eiGTpmPMJDN4QT8sLjODw&zoom=1&iact=rc&dur=185&page=5&tbnh=137&tbnw=173&start=83&ndsp=20&ved=1t:429,r:16,s:83&tx=103&ty=61 http://www.google.cz/imgres?q=%C5%A1t%C4%9Bpen%C3%AD+uranu&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=9mkmRRpil4pcxM:&imgrefurl=http://fyzika.jreichl.com/index.php%3Fsekce%3Dbrowse%26page%3D818&docid=xSqwLscRpJMXhM&w=252&h=236&ei=Z-mGTqyHFYjc4QSskuXFDw&zoom=1&iact=rc&dur=404&page=1&tbnh=152&tbnw=162&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:6,s:0&tx=130&ty=88 Klipart: http://www.google.cz/imgres?q=slunce+zdroj+energie&um=1&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbs=itp:clipart&tbm=isch&tbnid=kjutwsHb8IUPpM:&imgrefurl=http://www.ekostrazce.cz/texty/obnovitelne-zdroje&docid=_TUFlEzDJN-RvM&w=97&h=200&ei=mOuGTu6NDqnS4QTst7WuDw&zoom=1&iact=rc&dur=164&page=1&tbnh=138&tbnw=67&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:9,s:0&tx=34&ty=90

Didaktické poznámky: Tato prezentace žáky devátých ročníků upoutá na téma paliva v chemii. Žáci si ujasní druhy paliv, druhy obnovitelných a neobnovitelných zdrojů energie, zpracování ropy, informace o zemním plynu a v neposlední řadě uhlí. Na závěr malá křížovka s tajenkou, která prozradí odkud se bere většina energie na Zemi s řešením. Člověk a příroda, chemie, paliva