Několik rad jak zpracovat diplomovou práci…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Nakladatelská licenční smlouva
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Bibliografická a rešeršní činnost
„Příprava podkladů pro přihlášku vynálezu / užitného
Citace, citování Plagiátorství
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
Autorské právo a Open Access
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Právo na informace Tereza Danielisová,
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
patentový a známkový zástupce
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Ochrana průmyslového vlastnictví
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Několik rad jak zpracovat diplomovou práci… © Ing. Přemysl Strážnický Specialista transferu technologií a licencí

Rozdělení duševního vlastnictví Duševní vlastnictví Autorské právo Autorské díla: Literární, Umělecké a Vědecké Počítačové programy Databáze Práva výkonných umělců Zvukové a obrazové záznamy Ostatní nehmotné statky Nezapsaná označení Obchodní jména Obchodní tajemství Know-how Objevy Průmyslové vlastnictví Vynález (patent) Užitný vzor Topografie polovodičových výrobků Průmyslový vzor Ochranná známka Označení původu / Zeměpisné označení

Literární, umělecké nebo vědecké dílo Autorské právo AUTORSKÉ DÍLO podle § 2 zákona č. 121/2000 Sb. novela č. 216/2006 Sb. a č. 398/2006 Sb. Literární, umělecké nebo vědecké dílo je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě, včetně podoby elektronické http://www.mkcr.cz/autorske-pravo/zakon/default.htm DRUHY AUTORSKÝCH DĚL dílo slovesné - vyjádřené řečí nebo písmem dílo hudební dílo dramatické a hudebně dramatické dílo choreografické a pantomimické dílo fotografické, dílo vyjádřené postupem podobným fotografii dílo audiovizuální, např. kinematografické dílo výtvarné - malířské, grafické a sochařské dílo architektonické včetně díla urbanistického dílo užitého umění dílo kartografické [dle1]

Autorské dílo – Školní dílo Školní dílo §35 odst. 3 Autorského zákona Autorské dílo § 2 Autorského zákona vytvořené studentem ke splnění studijních povinností vyplývajících z jeho právního vztahu ke škole nebo školskému či vzdělávacímu zařízení Nejčastěji dílo literárně odborné, výtvarné, architektonické, hudební, dramatické apod. Autorem je vždy student Spoluautorem může být spolužák, pedagog, jiná osoba, ale v zásadě nikoliv v případě kvalifikačních prací (bakalářské, diplomové a disertační práce) Autorem nebo spoluautorem školního díla není osoba nápomocná při zpracování dat, shromažďování podkladů apod. (poděkování v úvodu práce) [dle2]

Autorské dílo – Školní dílo, citace a plagiát Školní díla Bakalářské, diplomové práce a disertační práce Seminární práce Citace Užití cizího díla ve školním díle Vzory citací: http://www.utb.cz/knihovna/o-knihovne/jak-spravne-citovat Plagiát Dle normy ČSN ISO 5127-2003 „představení duševního díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části, jako svého vlastního“, resp. „užití jakékoliv myšlenky v odborné práci bez uvedení jejího autora je plagiátorství“. [3]

Odhalování plagiátů a možné sankce Odhalování plagiátů Probíhá přes server http://theses.cz/, který provozuje Masarykova univerzita v Brně, obecně se více než 10%ní shoda považuje za plagiát. Sami si můžete svou práci zkontrolovat přes server http://odevzdej.cz/ Další možnosti naleznete zde: http://www.opisovani.cz/kontrola-plagiatorstvi/ Možné sankce Disciplinární řád a Etický kodex studentaUTB: http://www.utb.cz/file/36504_1 Napomenutí, podmínečné vyloučení ze studia se stanovením lhůty a podmínek k osvědčení nebo vyloučení ze studia. Obecně platí, že se jedná o zásah do autorských práv, nároky autora dle “Autorského zákona“, možnost trestního postihu dle “Trestního zákona“.

Autorskoprávní ochrana versus Průmyslově právní ochrana Ochrana je neformální, neregistruje se, vzniká okamžikem vyjádření v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě, není vázáno na konkrétní předmět, jímž je dílo vyjádřeno Platnost není podmíněna úhradou správních poplatků Právo trvá po dobu života autora a 70 let po jeho smrti Průmyslově právní ochrana Ochrana má předepsanou formu přihlášení Úhrada správních poplatků Průzkum legislativou dané zápisné způsobilosti Zápis do rejstříku [dle1]

Technické řešení: Patenty Zákon č. 527/1990 Sb. O vynálezech a zlepšovacích návrzích Zákon č. 478/1992 Sb. O užitných vzorech http://www.upv.cz/cs/pravni-predpisy/narodni/zakony.html Patenty se udělují na vynálezy, které jsou nové, jsou výsledkem vynálezecké činnosti a jsou průmyslově využitelné. Patentovat lze nejen nové výrobky a technologie, ale i chemicky vyrobené látky, léčiva, průmyslové produkční mikroorganismy, jakož i biotechnologické postupy a produkty získané jejich pomocí. Patentovat naopak nelze objevy nebo vědecké teorie, programy pro počítače, nové odrůdy rostlin a plemena zvířat a způsoby léčení lidí a zvířat. [4]

Technické řešení: Patenty Podmínky patentovatelnosti řešení Míra rozpracovanosti / dokončenosti řešení Vynález je vyřešení technického problému → obecný princip daný nároky by měl být odzkoušen z hlediska proveditelnosti a deklarovaných účinků a vše by mělo být zachyceno v příkladech provedení. V praxi to ale bývá velmi různé. Někdy jsou příklady zpracovány perfektně, někdy jen velmi formálně. Patentové úřady toto totiž vždy nedokážou nebo ani nechtějí zcela kompetentně a důsledně posoudit. Z hlediska zhotovení prototypu: čím kvalitněji zpracované příklady provedení vynálezu, tím snadnější vytvoření prototypu. [4]

Technické řešení: Patenty Míra novosti, vynálezecké činnosti /nezřejmosti řešení Čím je originalita (novost, nezřejmost) řešení větší, tím může být vytvoření prototypu náročnější, nejsou zkušenosti s realizací, technologiemi, vhodnými materiály… atd. Míra průmyslové využitelnosti By měla být v popisu vynálezu specifikována. V praxi ale bývá uváděna jen velmi rámcově a nezachycuje problémy dané potřebami připravenosti a zájmem trhu. Vše může mít vliv na realizaci a v její první fázi i na snadnost / náročnost vytvoření prototypu. [4]

Technické řešení: Patenty a užitné vzory Patent se uděluje na vynález, podléhá úplnému průzkumu Platnost od podání přihlášky vynálezu až 20 let (roční udržování) Jedná se o: Technologie výroby a/nebo přípravy výrobku, směsi, léčiva atd. Zařízení, výrobek, systém zapojení, nástroj Užitný vzor se zapisuje, nepodléhá věcnému průzkumu Platnost od podání přihlášky užitného vzoru až 10 let (4+3+3)

Možnosti patentové rešerše na stav techniky Rešerše na stav techniky se provádějí ve veřejně dostupných databázích patentových úřadů např. databáze patentů a užitných vzorů ČR obsahuje národní patentové dokumenty od roku 1910, Esp@cenet obsahuje přes 70 milionů patentových dokumentů od roku 1890 z celého světa, Patentscope obsahuje přes 37 milionů patentových dokumentů z celého světa, atd. http://www.upv.cz/cs/sluzby-uradu/databaze-on-line/databaze-patentu-a-uzitnych-vzoru/narodni-databaze.html http://www.upv.cz/cs/sluzby-uradu/databaze-on-line/databaze-patentu-a-uzitnych-vzoru/zahranicni-databaze.html http://www.epo.org/searching/free/espacenet.html http://patentscope.wipo.int/search/en/search.jsf

DEFINICE PRŮMYSLOVÉHO VZORU PRŮMYSLOVÝ VZOR V ČR podle § 2 zákona č. 207/2000 Sb. (o ochraně průmyslových vzorů…) průmyslovým vzorem se rozumí vzhled výrobku nebo jeho částí spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného nebo jeho zdobení Průmyslový vzor je způsobilý průmyslově právní ochrany (§ 2 až 5 zákona č. 207/2000 Sb.) , je-li nový (tzn.nebyl-li přede dnem podání přihlášky nebo přede dnem vzniku práva přednosti zpřístupněn veřejnosti shodný průmyslový vzor. Průmyslové vzory se považují za shodné, jestliže se jejich znaky liší pouze nepodstatně). má-li individuální povahu (tzn. jestliže celkový dojem, který vyvolává u informovaného uživatele, se liší od celkového dojmu, který u takového uživatele vyvolává průmyslový vzor, který byl zpřístupněn veřejnosti přede dnem podání přihlášky nebo přede dnem vzniku práva přednosti). [1]

ROZDÍLY – LICENČNÍ SMLOUVY AUTORSKOPRÁVNÍ OCHRANA autor uděluje souhlas k užití díla (výkonu, záznamu, vysílání apod.) výhradní/nevýhradní (v případě výhradní licence se autor zavazuje, že neposkytne licenci nikomu jinému) písemná forma jen u licence výhradní a nakladatelské autorskoprávní licence se neregistrují PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANA v oblasti průmyslových práv – svolení k užití nehmotného statku jinou osobou, i nadále zůstáváme majiteli průmyslových práv výlučná/nevýlučná písemná forma nutná vždy licenční smlouva je účinná vůči třetím osobám zápisem do rejstříku.

Trocha historie, vzhled patentových spisů od roku 1905 do současnosti

Karburátor Henryho Forda z roku 1898 US Závěrem Rešerše na stav techniky jsou přínosné pro získání přehledu stavu v dané oblasti výzkumu, vývoje, ale i světa kolem nás, např. patenty: Karburátor Henryho Forda z roku 1898 US Karburátor FORD MOTOR COMPANY LIMITED z roku 1930 CS

Několik zajímavých patentů

Odkazy na literaturu [1] GÖRIG, Jan. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Průmyslový vzor nebo autorské dílo?. 2011, 39 s. Dostupné z: http://isctt.utb.cz/prumyslovy-vzor-nebo-autorske-dilo-14-11-2013-2/ [2] FALADOVÁ, Adéla. MINISTERSTVO KULTURY ČR. Diplomová práce z hlediska autorského práva. 2013, 15 s. Dostupné z: http://isctt.utb.cz/diplomova-prace-z-hlediska-autorskeho-prava/ [3] Definice plagiátu: Definice plagiátu dle normy ČSN ISO 5127-2003. LANDOVÁ, Hana, Ludmila TICHÁ a Miloslava FAITOVÁ. INFOGRAM: PORTÁL PRO INFORMAČNÍ GRAMOTNOST. Infogram: portál pro informační gramotnost [online]. 2008. vyd. [cit. 2014-11-10]. Dostupné z: http://www.infogram.cz/findInSection.do?sectionId=1115&categoryId=1168 [4] GÖRIG, Jan. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Cesta od vynálezu k prototypu. 2013, 23 s. Dostupné z: http://isctt.utb.cz/coffee-break-od-vynalezu-k-prototypu/

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST !

Ing. Přemysl Strážnický Specialista transferu technologií a licencí KONTAKT Ing. Přemysl Strážnický Specialista transferu technologií a licencí Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Oddělení patentů a licencí Centrum transferu technologií Univerzitní institut U11 Nad Ovčírnou 3685, Zlín, dv.č. 420 Mobil: +420 724 646 732 e-mail: straznicky@uni.utb.cz   Web: isctt.utb.cz