Zdravotní pojištění při cestách na dovolenou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Václav Janalík Centrum mezistátních úhrad ve spolupráci s
Advertisements

EURES Evropské služby zaměstnanosti
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Jak řešit situace v zahraničí
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Mgr. Vít Holubec Oddělení koordinace sociálního zabezpečení
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Organizace sociální správy
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
EVROPSKá UNIE.
Pojištění v CR = placená služba proti nahodilým a nepředvídatelným událostem = právo účastníka na výplatu peněžních prostředků souvisejících s úhradou.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO168 Název.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Členství ČR v EU II. Uznávání kvalifikací, poskytování právních služeb, zdravotní služby v EU
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR v rámci evropské koordinace
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR a v EU
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR a v EU LS 2013, využité též LS 2014 Ilona Kostadinovová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Správa sociálního zabezpečení
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
Správa sociálního zabezpečení
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Zdravotní pojištění při cestách na dovolenou Tereza Podaná Centrum mezistátních úhrad ve spolupráci s

CMU (Centrum mezistátních úhrad) Styčný orgán ČR pro oblast zdravotní péče a zdravotního pojištění CMU je sdružením všech veřejných zdravotních pojišťoven. Ve Správní radě CMU i zástupci MZ, MPSV a MF. Úkoly CMU: koncepční, metodická a informační činnost provádění mezistátních plateb (hromadně za celý systém zdravotního pojištění) dohody s cizími styčnými orgány spolurozhodování o výjimkách z právních předpisů zastupování ČR v evropských institucích atd. Aktuální informace o právu EU a mezistátních smlouvách – www.cmu.cz

Právní předpisy a další prameny koordinačního práva Nařízení 883/04 a 987/09 (vstup v účinnost od 1.5.2010) Rozhodnutí Správní komise Rozsudky ESD Bilaterální mezinárodní Smlouvy o sociálním zabezpečení Chorvatsko (do 30.6.2013) Srbsko Černá Hora Turecko Makedonie a další

Nároky na zdravotní péči v EU Při přechodném pobytu v ostatních státech EU, EHP a Švýcarsku nárok na nezbytnou zdravotní péči. Doklad o pojištění EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění), případně REPL (Potvrzení dočasně nahrazující EP). Rozsah nezbytné péče není přímo definován, nicméně zdravotní péče by měla být poskytnuta v takovém rozsahu, aby se osoba nemusela vracet do státu pojištění dříve než předpokládala. Nad rozsah nezbytné zdravotní péče nutný předchozí souhlas zdravotní pojišťovny.

Nároky na zdravotní péči ve smluvních státech Při přechodném pobytu ve smluvních státech nárok na neodkladnou zdravotní péči. Doklad o pojištění – formulář s označením CZ/kód státu 111 (nutná předchozí registrace na místní ZP) V Chorvatsku a Makedonii - EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění), případně REPL (Potvrzení dočasně nahrazující EP) Neodkladná zdravotní péče se vztahuje na všechny věcné dávky, jejichž poskytnutí je nezbytné pro odvrácení ohrožení zdraví či života a které se nedají odsunout až do doby návratu do ČR. Nad rozsah neodkladné zdravotní péče nutný předchozí souhlas zdravotní pojišťovny.

Hrazení zdravotní péče v zahraničí Náklady za čerpanou zdravotní péči by měly být přeúčtovány prostřednictvím místní zdravotní pojišťovny, a to dle právních předpisů státu ošetření. Pokud nebylo přeúčtováno, lze řešit dodatečnou refundací u příslušné české zdravotní pojišťovny. Ve většině států požadována spoluúčast pacienta – výše spoluúčasti závisí na státu pojištění. Spoluúčast nelze refundovat z veřejného zdravotního pojištění. Proplacení možné z komerčního cestovního pojištění.

Porovnání veřejného a komerčního pojištění Veřejné pojištění Komerční pojištění V Ý H O D Y Časově neomezený nárok Neomezená částka plnění Zpravidla nehraje roli příčina úrazu Nehraje roli, zda se pojištěnec již se stejnou nemocí léčil Lékař je povinen přistupovat k pacientovi tak, jako by se jednalo o místního pojištěnce Zpravidla asistenční služba Hradí i náklady na spoluúčast Hradí i náklady ve zcela privátních zdravotnických zařízeních Hradí i náklady na převoz do ČR a repatriaci ostatků N E Hrazení spoluúčasti dle tarifů státu ošetření Nároky lze plně uplatnit jen ve smluvních zdravotnických zařízeních Nehrazení převozu do ČR a repatriaci ostatků Stejné povinnosti a omezení jako mají místní pojištěnci Nárok časově omezený Nárok zpravidla omezený částkou plnění Nárok může být omezený na úrazy při sportu, chronické nemoci, těhotenství.. Lékař může požadovat platbu v hotovosti.

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění BULHARSKO Lékařské ošetření – 2,90 BGN za návštěvu Stomatologické ošetření – 2,90 BGN za návštěvu + doplatek dle konkrétního úkonu Hospitalizace – 5,80 BGN za den po dobu 10 dnů v roce Léky – záleží na typu léku, 0 – 100 % Rozsah stomatologické péče hrazený z veřejného zdravotního pojištění velmi malý Horská služba (vč. letecké záchranné služby) není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění FRANCIE Pokladenský systém – pacient nejprve ošetření zaplatí a následně je mu refundována částka snížená o spoluúčast Lékařské ošetření, ošetření specialistou – 23 EUR, resp. 25 EUR Při refundaci je částka snížena o spoluúčast ve výši 30 % + poplatek 1 EUR Hospitalizace – 18 EUR za den + 20 % nákladů Léky – záleží na typu léku, 0 – 100 %

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění ITÁLIE Spoluúčast závisí na regionu, může být až několik desítek EUR Léky – záleží na typu léku, 0 – 100 % V turistických a horských oblastech častý výskyt privátních zařízeních CHORVATSKO Vstup do EU 1.7.2013 Lékařské ošetření – 10 HRK Stomatologické ošetření – 20 % nákladů Léky – 10 HRK za recept

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění RAKOUSKO Léky – 5,30 EUR za položku na receptu Hospitalizace – 9,10 – 18,80 EUR za den po dobu 28 dní Sonderklasse – zvláštní cenová třída Horská služba (vč. letecké záchranné služby) není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Většina zdravotnických zařízeních v alpských oblastech zcela privátní Při návštěvě Alp vždy doporučujeme komerční cestovní pojištění

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění ŘECKO Veškerá spoluúčast do 25 % ze stanovené ceny Doporučujeme komerční cestovní pojištění ŠPANĚLSKO Nezbytná zdravotní péče zdarma

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění SLOVENSKO Lékařské ošetření – 1,99 EUR Léky – 0,17 EUR za recept + doplatek dle druhu léku Horská služba (vč. letecké záchranné služby) není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pro horskou turistiku vždy doporučujeme komerční cestovní pojištění.

Výše spoluúčastí v jednotlivých zemích a specifika systémů zdravotního pojištění TURECKO Před odjezdem požádat o formulář CZ/TR 111 – nutná registrace u turecké sociální pojišťovny SSK Lékařské ošetření – až 20 % nákladů za ošetření (pohotovost zdarma) Léky – 20 % z tarifu, důchodci 10 % ČERNÁ HORA Před odjezdem požádat o formulář CZ/YU 111 – nutná registrace u černohorské pojišťovny FZO Lékařské ošetření – 20 % z tarifu Hospitalizace – 0,35 EUR za den po dobu 15 dní

Děkuji za pozornost Prostor pro Vaše dotazy