Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Muzejní management.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Veřejná správa – úvod.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Organizace Státní správy
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Archivnictví a spisová služba
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Kultura má ve společnosti svou nezpochybnitelnou pozici. Schopností kultury je představit vyspělost dané země, prezentovat její tradice, uznávané hodnoty.
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Trhy kulturního dědictví a umění
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Knihovny muzeí a galerií a Souborný katalog ČR
Transkript prezentace:

Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky školní rok 2009/2010 Mgr. Dagmar Fialová

Definice muzea Definice ICOM Definice ze zákona č. 122/2000 Sb. Muzeum je stálá nevýdělečná instituce ve službách společnosti a jejího rozvoje, otevřená veřejnosti, která získává, uchovává, zkoumá, zprostředkuje a vystavuje hmotné doklady o člověku a jeho prostředí za účelem studia, vzdělání, výchovy a potěšení. Definice ze zákona č. 122/2000 Sb. Muzeem je instituce, která získává a shromažďuje přírodniny a lidské výtvory pro vědecké a studijní účely, zkoumá prostředí, z něhož jsou přírodniny a lidské výtvory získávány, z vybraných přírodnin a lidských výtvorů vytváří sbírky, které trvale uchovává, eviduje a odborně zpracovává, umožňuje způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu jejich využívání a zpřístupňování poskytováním vybraných veřejných služeb, přičemž účelem těchto činností není zpravidla dosažení zisku. Galerií je muzeum specializované na sbírku výtvarného umění.

Co se muzeem rozumí Dle Statutu ICOM: definice muzea platí bez jakýchkoli omezení daných typem řídícího orgánu, územního dosahu, funkční struktury nebo zaměření sbírek té které instituce Kromě institucí standardně označovaných jako „muzea“ jsou do této definice zahrnuty také tyto instituce: přírodní, archeologické a etnografické památky a lokality, historické památky a místa muzejní povahy, které shromažďují, uchovávají a zprostředkují materiální doklady o člověku a jeho prostředí; instituce, které uchovávají a vystavují živé exempláře rostlin a zvířat, jako jsou botanické a zoologické zahrady, akvária a vivária; střediska vědy a techniky a planetária; neziskové galerie umění; restaurátorské ústavy a výstavní síně, které jsou stálou součástí knihoven a archivů; přírodní rezervace; mezinárodní, národní, regionální či lokální muzejní organizace, ministerstva, jejich sekce nebo veřejné agentury řídící muzea v duchu definice uvedené v tomto článku; neziskové instituce nebo organizace zabývající se restaurováním, vědecko-výzkumnou činností, výchovně-vzdělávací činností, vzděláváním pracovníků, dokumentací a jinou činností vztahující se k muzeím a muzeologii; kulturní střediska a jiné organizační jednotky, které se věnují péčí o hmotné a nehmotné zdroje kulturního dědictví, jejich uchováním a správou (živé dědictví a digitální tvůrčí činnost); takové další instituce, o nichž výkonná rada ICOM po poradě s poradním sborem rozhodne, že mají některé či všechny rysy muzea, nebo napomáhají muzeím a odborným zaměstnancům muzea prostřednictvím muzeologického výzkumu, výchovy a vzdělávání.

Rozdělení podle sbírek obecná muzea (v českém prostředí je užíván spíše termín „vlastivědná muzea“) archeologická muzea umělecká muzea historická muzea etnografická muzea přírodovědná muzea geologická muzea muzea vědy vojenská muzea průmyslová muzea atd.

Rozdělení dle zřizovatele státní muzea krajská či městská muzea univerzitní muzea nezávislá nebo soukromá muzea muzea komerčních společností

Dělení dle akviziční oblasti národní muzea regionální muzea místní muzea

Jiná možná kritéria dělení Rozdělení podle typu návštěvníků, kterým slouží: vzdělávací muzea specializovaná muzea muzea pro obecnou veřejnost Rozdělení podle způsobu, jakým představují své sbírky: tradiční muzea skanseny/muzea v přírodě muzea v historických sídlech

ČR – dle typu muzea Vlastivědné muzeum 146 26% Vlastivědné se specializací 111 20% Specializované muzeum 98 17% Technické muzeum 90 16% Památník 55 10% Muzeum umění, galerie 51 9% Muzeum v přírodě 11 2% Výstavní síň 3 1% Celkem 565 100%

ČR – dle zřizovatele Ministerstvo kultury 18 3% Jiné ministerstvo 5 1% Kraj 94 17% Město nebo obec 262 46% Církev či náboženská společnost 10 2% Památkový ústav 8 Vysoká škola Nevládní nezisková organizace 59 10% Podnikatelský subjekt 48 8% Soukromá osoba 44 Jiný zřizovatel 12 Celkem 565 100%

Děkuji za pozornost! Diskuse...