Výživové a zdravotní značení (tvrzení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Zásady výživy sportovce
Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Výživová a zdravotní tvrzení
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Výživová a zdravotní tvrzení
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Zdravotní a výživová tvrzení 2015 Ing. Miriam Bellofattová Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Workshop ČASP pro výrobce potravin
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Transkript prezentace:

Výživové a zdravotní značení (tvrzení)

Co je to tvrzení...? „tvrzení“ je sdělení, které není z hlediska označování povinné „živiny“ jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), „jiné látky“ látky další s fysiologickým účinkem „výživové tvrzení“ upozorňuje na benefit potraviny z hlediska energie nebo živin „zdravotní tvrzení“ upozorňuje na souvislost mezi potravinou a zdravím „tvrzení o snížení rizika onemocnění“

Legislativa Podmínky pro uvádění výživových a zdravotních tvrzení na potravinách upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Nařízení se vztahuje na výživová a zdravotní tvrzení, která jsou uváděna v obchodních sděleních: při označování obchodní úpravě potravin v reklamách

Obecné zásady pro tvrzení zákaz nepravdivých, dvojsmyslných a klamavých tvrzení zákaz vyvolávání pochybností o bezpečnosti jiných potravin (příznivci biopotravin) zákaz nabádání k nadměrné konzumaci nebo nadměrnou konzumaci omlouvat nelze ani naznačovat, že vyvážená a pestrá strava nemůže zajistit přirozené množství živin nelze strašit spotřebitele poukazem na možné změny tělesných funkcí zákaz tvrzení na nápojích s více než 1,2 obj.% alkoholu

Podmínky pro používání tvrzení benefit prokázán na základě všeobecně uznávaných vědeckých poznatků živina (látka), které se tvrzení týká, je přítomna v dostatečném množství nebo dostatečným způsobem snížena je pro organismu ve využitelné formě konzumované množství je dostatečné pro fyziologický účinek

Výživová tvrzení Výživové tvrzení je každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo z něj vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku: energetické hodnoty, kterou poskytuje ve snížené či zvýšené míře nebo neposkytuje ve sníženém, zvýšeném obsahu živin či jiných látek

Příklady výživových tvrzení - obsah živiny nízký, velmi nízký, bez, snížený obsah – energetická hodnota, tuk, nasycené tuky, cukr bez přídavku zdroj vlákniny vysoký obsah – bílkovin, vitaminů light přirozeně

Nízká energetická hodnota produkt neobsahuje více než 40 kcal (170 kJ)/100 g v případě potravin pevné konzistence více než 20 kcal (80 kJ)/100 ml v případě tekutin V případě sladidel se použije limit 4 kcal (17 kJ) na porci, se sladivými vlastnostmi odpovídajícími 6 g sacharózy (přibližně 1 kávová lžička sacharózy

Snížená energetická hodnota energetická hodnota je snížena alespoň o 30 % současně je nutné uvést vlastnost nebo vlastnosti, díky nimž má potravina sníženou celkovou energetickou hodnotu

Bez energetické hodnoty neobsahuje-li produkt více než 4 kcal (17 kJ)/100 ml v případě sladidel se použije limit 0,4 kcal (1,7 kJ) na porci, se sladivými vlastnostmi odpovídajícími 6 g sacharózy (přibližně 1 kávová lžička sacharózy)

S nízkým obsahem tuku neobsahuje-li produkt více než 3 g tuku na 100 g v případě potravin pevné konzistence 1,5 g tuku na 100 ml v případě tekutin (1,8 g tuku na 100 ml v případě polotučného mléka)

Bez tuku neobsahuje-li produkt více než 0,5 g tuku na 100 g nebo 100 ml tvrzení vyjádřená jako "X % bez tuku" jsou však zakázána

S nízkým obsahem nasycených tuků celkový obsah nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin v produktu nepřesahuje 1,5 g na 100 g v případě potravin pevné konzistence 0,75 g na 100 ml v případě tekutin přičemž v žádném z těchto případů nesmí celkový obsah nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin představovat více než 10 % energetické hodnoty

Bez nasycených tuků celkový obsah nasycených tuků a trans mastných kyselin nepřesahuje 0,1g nasycených tuků na 100 g nebo 100 ml

S nízkým obsahem cukrů neobsahuje-li produkt více než 5 g cukrů na 100 g v případě potravin pevné konzistence 2,5 g cukrů na 100 ml v případě tekutin

Bez cukrů neobsahuje-li produkt více než 0,5 g cukrů na 100 g nebo 100 ml

Bez přídavku cukru pokud nebyly do produktu přidány žádné monosacharidy ani disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti pokud se cukry v potravině vyskytují přirozeně, mělo by být na etiketě rovněž uvedeno: „OBSAHUJE PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ CUKRY"

Sůl s nízkým obsahem - 120 mg ve 100 g/ml s velmi nízkým - 40 mg ve 100 g/ml bez sodíku - 5 mg ve 100 g/ml obsah sodíku se značí

Vláknina zdroj vlákniny - obsahuje-li produkt alespoň 3 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 1,5 g na 100 kcal s vysokým obsahem vlákniny . obsahuje-li produkt alespoň 6 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 3 g na 100 kcal

Bílkoviny zdroj bílkovin – bílkoviny představují alespoň 12 % energetické hodnoty potraviny s vysokým obsahem bílkovin - bílkoviny představují alespoň 20 % energetické hodnoty potraviny

Light (lehký, lite) podmínky stanovené pro výraz "se sníženým obsahem"; toto tvrzení musí být také doplněno informací o vlastnosti nebo vlastnostech, díky nimž se jedná o produkt "light" nebo "lite"

Další příklady zdroj omega – 3 mastných kyselin s vysokým obsahem omega – 3 mastných kyselin s vysokým obsahem polynenasycených tuků s vysokým obsahem nenasycených tuků s vysokým obsahem mono nenasycených tuků

Zdravotní tvrzení označení, obchodní úprava a reklama musí obsahovat některé povinné informace: sdělení o významu různorodé a vyvážené stravy a zdravého životního stylu množství potraviny a způsob konzumace potřebné k dosažení uvedeného příznivého účinku sdělení určené osobám, které by se měly vyhnout konzumaci této látky varování, pokud nadměrná konzumace může ohrozit zdraví

Zdravotní tvrzení Nařízení (ES) č. 1924/2006 rozlišuje dva základní typy zdravotních tvrzení. Jedná se o: zdravotní tvrzení podle čl. 13 (tzv. „tvrzení funkční“) zdravotní tvrzení podle čl. 14 

Článek 13 Tvrzení popisuje nebo odkazuje: význam živiny nebo jiné látky pro růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce psychologické a behaviorální funkce snižování nebo kontrolu hmotnosti, snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo na snížení množství energie obsažené ve stravě

Článek 14 tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí (např. „vápník je prospěšný pro růst dětí“) tvrzení o snížení rizika onemocnění  – tím se rozumí, každé zdravotní tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že spotřeba určité kategorie potravin, potraviny nebo některé z jejích složek významně snižuje riziko vzniku určitého lidského onemocnění (např. „snižuje cholesterol“)

Poznámky zakazují se výživová a zdravotní tvrzení u alkoholických nápojů o obsahu alkoholu vyšším než 1,2 % objemových, s výjimkou tvrzení týkajících se sníženého obsahu alkoholu nebo snížení energetické hodnoty v daném alkoholickém nápoji pokud se tvrzení týká snížení energetické hodnoty nebo obsahu živin, musí toto snížení představovat alespoň 30 % (u soli 25 %) ve srovnání s podobným produktem

Děkuji za pozornost