Dánsko Státní zřízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní symboly České republiky
Advertisements

Vývoj české ústavnosti
Dánsko Vlajka znak.
Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
Anotace Žák uvádí rozdíly mezi jednotlivými státními zřízeními a lokalizuje evropské monarchy VY_32_INOVACE_ICT2.5_ Autor Mgr. Rita Sobková Jazyk.
Island.
Spojené království Anglie a severního Irska
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Vznik státních útvarů V.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Moje království. Královská koruna Poloha Mé království se nachází ve Francii v Paříži.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Horákovský hrad František Křivánek.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
RUMUNSKO România Zípek Jan 3.C.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ podle pravomocí hlavy státu.
Politická geografie III
Dánsko Richard Hladík.
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Jejich politické uspořádání a pozice v EU
Přednáška č. 4 Horák Jakub
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Politický systém Austrálie
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Lucemburský ( ).
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
POLITICKÝ SYSTÉM NORSKA
Dánsko Geografické údaje.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Politické systémy světa
Norsko.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Západní Evropa v 16. století
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
1. Ó Bože, soudu vyuč krále o spravedlnosti, | i jeho syn ať neustále prospívá moudrostí. | Ať jeho slovem zahanbeni odloží vládci spor, | ať nese pokoj.
DÁNSKO.
VLAST 6. ročník.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Monako-Monacké knížectví Monacké knížectví-francouzsky Principauté de Monaco, je druhý nejmenší stát na světě. Leží na středomořském pobřeží. Je to země.
Revoluce
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Právní základy státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
České země po nástupu Habsburků
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Státní zřízení ve světě
Výchova k občanství Moc zákonodárná
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Revoluce
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dánsko Vlajka znak.
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
Revoluce
Volby prezidenta
Transkript prezentace:

Dánsko Státní zřízení

Státní zřízení Nejstarší království Evropy Počátky v 9. století Konstituční monarchie

Vláda V čele státu stojí král/královna. Zákonodárnou moc má jednokomorový parlament. Moc výkonná je v rukou ministerského předsedy. ←Helle Thorningová-Schmidtová

Současný panovník Královna Markéta II. 16. dubna 1940

Parlament Jednokomorový Nazývá se Folketing. Každé 4 roky se volí noví členové. Skládá se ze 179 poslanců. V čele stojí ministerský předseda, který je volen králem.

Historie vlády Dánská monarchie má tisíciletou tradici. V 10. století král Harald Modrozub sjednotil menší státečky. Roku 1448 přešlo následnictví Dánského trůnu na rod Oldenburský, který vládne Dánsku dodnes. V roce 1849 přijalo Dánsko ústavu a stalo se konstituční monarchií. Roku 1953 byl upraven nástupnický řád, aby bylo opět umožněno ženám nastoupit na trůn. Díky této úpravě mohla roku 1972 nastoupit současná královna.

Zemího Harald Modrozub (zme lepčí neš vi: pyže Zemyx) hyhyhyhyhyhy XP

Sídlo monarchie Amalienborg Nachází se v Kodani poblíž moře V současné době je obýván Markétou II. a její rodinou. Skládá se ze čtyř budov postavených v rokokovém slohu.

Symboly Hymna Velký státní znak (pouze na královském dvoře a v parlamentu) Malý státní znak

Hymna Je taková krásná země Je taková krásná země stojí s rozložitými buky |: na slaném břehu východního moře :| Její údolí s pahorky mírně spadajícími, její staré jméno je Dánsko, |: a to je Frejina síň :| Tu za dávných časů ozbrojení válečníci odpočívali |: mezi svými krvavými boji :| A pak šli na proti nepříteli Dnes jejich kosti |: odpočívají v kamenných mohylách :| Ta země je stále krásná, protože mořské vlny jsou tak modré, |: a listoví zůstává tak zelené. :| A urozené ženy, krásné dívky, a muži a bystří mládenci |: obývají dánské ostrovy :| Ať žije král a vlast! Ať žije každý Dán, |: který dělá, co jen svede! :| Naše staré Dánsko bude existovat, dokud se koruny buků budou odrážet |: na vrcholcích modrých vln. :|

Měna

Oh dia Zdroje bro http://dansko.orbion.cz/stat/pruvodce/statni-zrizeni-1154/ http://www.google.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Der_er_et_Yndigt_Land http://www.promonarchii.cz/index.php/soucasne-monarchie/60-danske-kralovstvi http://sk.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nsko

tvůrci ZemÍÍÍ Menýýý MAMUTICA