HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj populární hudby v letech
Advertisements

HUDBA.
Žánry elektronické hudby
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
Název Dělení moderní hudby
Markéta Jelínková PC_ák 2013
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
70. a 80. léta v moderní populární a rockové hudbě
Vývoj populární hudby ve světě v letech
Americká hudba Petra Kloudová.
Populární hudba ve světě v letech
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
Rock and roll.
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
Street Dance.
Hudba.
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Funk Denisa Zouharová.
František Soudek Kvarta 2014/15 All rights reserved.
Organizovaný systém zvuků (V prezentaci můžete klikat na obrázky, pro jejich zvětšení…)
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Blues Richard Malý.
Moderní populární hudba
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Hudba.
BASKYTARA Elias Decastelo.
Disco Barbora Králová.
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Francouzská hudba Ema Veselá, tercie.
Česká country.
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 5 – výukový materiál Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Punk, reggae,
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba.
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
K-Pop.
Swing Rebeka vitová.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Jazz a swing v české hudbě
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
FILIP SMIČKA Prezentace pod vedením Mgr. Barbory Pacalové
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
70. A 80. léta v rocku AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Reggae Patrik Šípek, kvarta.
Eliška Židlická, kvarta
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_16_REGGAE_A_SKA Dějiny hudby
Funk Vítek Veverka Kvarta.
Tereza Večeřová Kvarta
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Michal Brabec.
NONART 1. polovina 20.století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
Heavy metal léta Ramones Heavy metal (zkráceně rovněž „metal“) je druh hudby, [1] který se jako vymezený hudební styl objevil na přelomu 60. let.
Šansón Ema Rybárová.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH Od CHANSONU po HEAVY METAL

CHANSON má svůj původ ve středověké Francii. Doslovný překlad slova CHANSON z francouzštiny je PÍSEŇ, kterou ve středověku zpívali potulní pěvci – truvéři. Text chansonu býval ve své době často humorný, satirický a často i lehkomyslný až lechtivý. Píseň měla jednoduchou melodii a rytmus. V 19. století vznikla ve francouzských kabaretech moderní forma šansonu. Posun nastal i v textu šansonů, který se od jednoduchých popěvků vyvinul v poeticky hodnotná básnická díla. Textaři šansonů nezřídka byli a jsou přední básníci. Mezi nejznámější interprety francouzského šansonu patří např. Édith Piaf, Yves Montand, Charles Aznavour... V Česku je nejvýznamnější představitelkou moderního šansonu dodnes Hana Hegerová a řadu let taky zpěvačka Radůza.

FUNK Hudební styl vytvořený afro-američany na přelomu 60. a 70. let 20. století, kdy se těšil největší popularitě. Avšak funkové motivy a samply jsou využívané v jiných hudebních žánrech, především v hip hopu dodnes. Funk se vyznačuje výraznou „šlapající“ rytmikou – tedy basová kytara a bicí souprava. Tato rytmika je ozdobena výraznou dechovou sekcí. dodnes. Asi nejznámějším představitelem a dá se říct otcem funku je američan James Brown.

REGGAE & SKA REGGAE i SKA jsou hudební styly typické pro jednu karibskou zemi - Jamajku! Jednoduše lze styl SKA definovat jako rychlé REGGAE. Synkopický doprovodný rytmus obou zmíněných stylů drží kytara a klávesy. Nejslavnějším protagonistou REGGAE je Bob Marley s písní Don´t wory be happy. Hudební styl SKA zdomácněl i u nás, nejvýraznějšími kapelami tohoto stylu jsou 100 Zvířat a Tleskač.

BLUES Hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitě v 19. století v USA. Blues je hudba, vycházející z křesťanských náboženských zpěvů - gospelů a spirituálů(používání modelu zvolání-odpověď). Nejčastější a základní formou BLUES je dvanáctitaktová stále dokola opakovaná harmonická smyčka. Slovo blues v angličtině znamená smutný, což charakterizuje i mnoho bluesových skladeb. Často se však objevují i skladby s veselým, lehčím obsahem.

ROCK Základním kamenem rockové hudby se stal rock and roll, který vznikl v USA začátkem 50. let. Ikonou a králem rock and rollu byl Elvis Presley. Jako hudební nástroje se v rocku nejčastěji používají elektrická kytara, baskytara, bicí nástroje a klávesy. Velmi často také tuto sestavu, zvláště v současné rockové hudbě, doplňuje dechová sekce.

BEGUINE je taneční a hudební forma, která pochází z ostrovů Guadeloupe a Martinique. Patří tedy do skupiny latinsko-amerických hudebních stylů, např. samba a bossa nova(Brazílie), tango (Argentina), rumba (Kuba), reggae (Jamajka) Celá latinsko-americká hudba je směsicí španělsko-portugalské a západoafrické tradice a místní lidové hudby latinské Ameriky (Jižní Amerika a Karibik).

HARDROCK & Heavy Metal kombinováním blues a rocku vznikly hardrockové, později metalové kapely, které vytvořily nový hudební styl, charakteristický používáním elektrických kytar a bicích, a také hlasitým a zkresleným zvukem. Existuje množství variací heavy metalu – black metal, death metal, trash metal…, ale všechny se opírají o zkreslený zvuk kytar a kytarové motivy.

DECHOVKA Dechová hudba nebo zkráceně dechovka je hudební žánr, který pro svůj projev využívá zejména dechové nástroje a bicí. V Česku se stalo použití slova DECHOVKA téměř hanlivým označením, avšak toto pramení z absolutní neznalosti tohoto pojmu. Dechová hudba má v České republice, potažmo na Slovensku dlouholetou tradici. Existují zde velké množství dechových orchestrů od malých „dechovek“ hrajících převážně úpravy lidových nebo zlidovělých písní, přes big bandy, v jejichž repertoáru převládají jazzové a taneční skladby, až po velké dechové orchestry, které čítají od 50 – 100 hudebníků. V současné době jsou velmi žádané dechové kapely z oblasti Balkánu, kde má dechová hudba taktéž obrovskou tradici. Především se jedná o země jako Rumunsko nebo Srbsko.