Vývoj a současné trendy horolezectví Petr Resch, ČHS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Další specifické formy cestovního ruchu – svatební CR, hipoturistika, treking, horolezectví, paragliding, golf, geocaching Ing. Ľubica Cinkánová.
Přelidnění planety.
„Duch pravidel“ „Obtíže překonávej jen vlastní silou a lezeckým uměním. Respektuj a šetři skálu a chraň přírodní prostředí, aby bylo zachováno neporušeně.
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Právní odpovědnost sportovců za sportovní úrazy (teoretický vstup do problematiky) M ICHAL K RÁLÍK,
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Historie a vývoj kuchařského umění
Vliv horolezectví na terén a mikroreliéf Strahov Jan Mertlík Správa CHKO Český ráj, Sdružení Český ráj, bývalý člen vrcholové komise,...
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
funkce médií ve společnosti moc médií
Horolezectví a jeho dopady
Švýcarsko, Německo, Francie.
ČHS a údržba skalních oblastí Vladimír Wolf, ČHS.
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Praha.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
TVORBA NÁJEMNÉHO Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
LEDNÍ HOKEJ - POČÁTKY.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Komise pro média a marketing ČHS -partneři ČHS -redaktor -nový web -ostatní činnost.
CURLING.
2. Krušnohorská soustava
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Vývoj krajiny v kvartéru
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Horolezectví Mgr.Radek Lienerth.
LOBBYING David Hubáček Marie Malkrabová.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Lano Použité zdroje: Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Lanex -
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Podnebí, podnebné pásy.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Ekonomické souvislosti studijního směru AP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Přírodní víceboje. Oblasti lidských pohybů (účelovost pohybu) ► Základní motorika člověka ► Pracovní – profesionální motorika ► Vojenská motorika ► Kulturně.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
VY_32_INOVACE_Fi_III_8 Název Cestovní ruch Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Vztah Čechů k charitě Ondřej Tomas, GfK Czech.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Priority Policie České republiky na rok 2012
Nedostatek studentů na VŠ u technických oborů
1. Krušnohorská soustava
Ochrana přírody a horolezectví v ČR
Horolezectví zahraniční zkušenosti
ČHS – systém údržby skal
Transkript prezentace:

Vývoj a současné trendy horolezectví Petr Resch, ČHS

Vývoj a současné trendy horolezectví, pravidla disciplíny -tradiční pískovcové horolezectví -lezení po nepískovcových terénech -bouldering -drytooling -lezení po ledu

Tradiční pískovcové horolezectví historické počátky v českých oblastech a v Sasku specifikum měkčího povrchu skály trend: bezpečnost a obtížnost (vliv trendů z lezení na nepískovcových skalách) specifická pravidla lezení

Lezení na pískovcích

Lezení po nepískovcových terénech historicky vnímáno jako cvičný horolezecký terén zpravidla tvrdší povrch skály zásadní ovlivnění trendy v západní Evropě: maximální bezpečnost a obtížnost specifická pravidla lezení

Nepískovcové lezení

Bouldering historický vznik ve Francii a USA v tuzemsku od cca. 80 let 20.století, boom v tomto století lezecká obec - snaha o maximální zachování originálních pravidel trend: vyhledávání a zpřístupňování stále nových lokalit pravidla ČHS – snaha o standardizaci v rámci horolezeckých disciplín viz výše

Bouldering

Drytooling historicky přenášení horolezeckých aktivit v horách do nižších poloh trend: vyhledávání nových lokalit zejména pro extrémní formy tohoto sportu zatím menšinová disciplína při vytipovávání nových oblastí je nutno brát maximální ohled na OP !

Drytooling

Lezení po ledu historicky viz drytooling trendy: vzestupný zájem o tuto disciplínu, vyhledávání nových terénů z hlediska OP problematické definování podmínek zalednění

Lezení po ledu