Historie internetu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet - opakování.
Advertisements

Vstup USA do války.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.

Historie a princip INTERNET.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Internet - historie.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Základní pojmy V informatice.
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
INFORMATIKA 8 Počítačová síť III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Informatika Internet.
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
AMERIKANIZACE.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Dělení podle topologie
Počítačové sítě základní pojmy
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Firewall.
Základy internetu. Základy internetu Historie začátek 60. let 20. století - zakázka americké armády na vybudování sítě, která by byla schopná fungovat.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
INTERNET Roman Petrla.
Internet struktura, fungování a přehled využití
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Technika 1. světové války
PREZENTACE O čtyřech letech učení fyziky na této škole očima Karla Kratochvíla & Martina Hortvíka.
Internet.
 Podle řady nezávislých zdrojů se sociální sítě staly nejčastější aktivitou na internetu, čímž sesadily pornografii. A to je pravděpodobně jen začátek.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Informace a informační technologie v současné společnosti
Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Internet - historie.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Historie Internetu.
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Počítačové sítě Natálie Žišková.
Provádí se první počítačový výzkum.
Autor: Dominika Vycpálková
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Historie internetu

Když lidé poprvé navázali počítačové spojení Když lidé poprvé navázali počítačové spojení. Netušili, jak tím změnili vývoj lidstva

Nikdo tehdy nepředpokládal, že vzniká něco, co úplně předělá svět Nikdo tehdy nepředpokládal, že vzniká něco, co úplně předělá svět. „Byli jsme rádi, že nám to chodilo,“ řekl po letech Bill Duvall, který byl u toho

Budoucnost se začala psát pozdě večer 29 Budoucnost se začala psát pozdě večer 29.října 1969 mezi Los Angeles a San Franciskem

Síť ARPANET si odbyla své první připojení Síť ARPANET si odbyla své první připojení. Programátor se pokusil poslat po síti jedno jediné slovo, ovšem po dvou přenesených písmenech se spojení přerušilo.

Z univerzitní sítě ARPANET sponzorované americkým ministerstvem obrany se vyvinula i dnešní síť Internet.

Odeslání první zprávy mezi dvěma počítači kalifornské univerzity UCLA proběhlo ve vší skromnosti. "Nebyli tam žádní reportéři, kamery nebo diktafony, aby tuto velkou událost zaznamenali," vzpomíná Leonard Kleinrock, který na UCLA v Los Angeles vedl Network Measurement Center.

Zprávu posílal jeho student Charley Kline z počítače Honeywell.

Příjemcem zprávy byl podobný počítač ve Stanfordu, druhém ze čtyř prvotních uzlů ARPANETu. 29. října 1969 ve 22:30 kalifornského času (GMT -7h) mladý student pokusnou zprávu odeslal.

Zatímco první slavnostně poslaný telegram obsahoval pečlivě vybraný verš z Bible a první rozhlasové vysílání popřálo překvapeným telegrafistům šťastné svátky vánoční, první zpráva posílaná přes ARPANET byla mnohem jednodušší: "login"

I to bylo asi na první paketovou zprávu příliš I to bylo asi na první paketovou zprávu příliš. První dvě písmena prošla v pořádku, ale pak spojení spadlo. Památné slovo, první zpráva poslaná přes předchůdce internetu, první demonstrace komunikace předurčené k proměně globální společnosti, tedy zní: "lo".

Záznam o prvním ARPANET připojení - CSK zkracuje Charles S. Kline Záznam o prvním ARPANET připojení - CSK zkracuje Charles S. Kline. Jde o výňatek z "IMP Logu" vedeného ručně na UCLA.

Stabilnější připojení se povedlo navázat asi o hodinu později Stabilnější připojení se povedlo navázat asi o hodinu později. O necelý měsíc později už vzniklo mezi centry v Los Angeles a asi 500 km vzdáleným Stanfordem permanentí spojení a počátkem prosince už byla propojena všechna prvotní centra.

Mýtus: měl ARPANET přežít zásah atomovkou? O počítačové síti ARPANET koluje často potvrzovaný mýtus: síť byla navržena tak, aby přežila zásah USA atomovou pumou. Proto si pakety po síti hledají cestu a jsou schopny fungovat i na poškozené síti. Pravda je ale mnohem jednodušší...

"ARPANET nebyl vybudován kvůli Systému kontroly a řízení, který by přežil nukleární válku, jak se teď často tvrdí," vysvětluje Charles Herzfeld. "Vybudovat takový systém bylo jistě potřeba, ale to nebyl náš (ARPA) úkol.

Naopak, ARPAnet vznikl kvůli frustraci z toho, že ve Spojených státech bylo jen několik velkých, výkonných počítačů, a to ještě geograficky vzdálených."

ARPANET měl skutečně vlastnosti, které umožňovaly komunikaci i po značně poškozené síti, a protokol si věděl rady i s poškozeními vzniklými v průběhu komunikace.

Ovšem s poškozeními se počítalo z důvodů mnohem jednodušších než vojenských - tehdejší technické vybavení mívalo velmi časté výpadky.

1991 – vzniká World Wide Web, tj 1991 – vzniká World Wide Web, tj. standard pro přenos hypertextových a grafických informací. Díky tomu se stal internet přístupný širokým vrstvám uživatelů