Označení CE Regulační přístup k volnému pohybu zboží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
Revize Nového přístupu
Zákon o obalech Česká republika
Trh a jeho zákonitosti.
Elektronický podpis.
Technické požadavky na výrobky
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
jeho význam a uplatnění
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Volný pohyb zboží.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
STRATEGIE KOMORY PODNIKŮ KOMERČNÍ BEZPEČNOSTI ČR 2014/2015.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Sankce a omezující opatření
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Marketingové prostředí
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Evropská unie - fungování JVT  volný pohyb zboží  volný pohyb služeb  volný pohyb kapitálu  volný pohyb osob  +………politiky?  mobilita  ochrana duševního.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Právo hospodářské soutěže
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Elektronický obchod z pohledu České republiky
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Problematika potravinových odpadů v ČR
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Označení CE Regulační přístup k volnému pohybu zboží

Základní informace (1) Označení CE má prvořadou důležitost pro správné fungování vnitřního trhu. Tato značka byla zavedena do evropské legislativy s cílem poskytnout národním orgánům informace o shodě výrobku a rovněž s cílem zaručit jejich volný pohyb v rámci Evropského společenství. Značka není určena k tomu, aby poskytovala informace spotřebitelům.  Studie vypracované pro Evropskou komisi a Evropským sdružením volného obchodu (EFTA) ukazují, že při nákupním rozhodování spotřebitelé ne vždy toto označení hledají. Označení CE je symbol, který je viditelně vyobrazen na mnoha výrobcích, jež kupují spotřebitelé a/nebo odborníky.

Základní informace (2) Zatímco povědomí o označení CE na trhu je dobré, jeho význam je často nejasný nebo je špatně chápán. Mezi ekonomickými subjekty, hlavně pak v řadách malých a středních podniků, existuje nedostatek pochopení toho, co CE znamená.  Ačkoli se jedná vždy o výrobce, kdo připojuje označení CE na výrobek a kdo je zodpovědný za shodu výrobku, ekonomické subjekty na nižším stupni zásobovacího a distribučního řetězce také hrají svou roli v zajištění toho, že se na trhu budou prodávat pouze bezpečné a vyhovující výrobky.  Je proto důležité, aby si např. dovozci a distributoři prověřili přítomnost označení CE na výrobcích, které budou uvádět na trh EU, protože označení CE je prvním signálem toho, že výrobek je ve shodě. Omezená znalost označení CE v řadách profesionálů - distributorů může mít negativní vliv na bezpečnost výrobků.

Cíle kampaně Odstranit nesprávné výklady CE Pomoci cílovým skupinám, především zástupcům MSP (výrobci, dovozci, distributoři) pochopit význam označení CE Podpořit a doplnit národní iniciativy

Úkoly kampaně Dodavatel: Media Consulta GmbH ( Informační webové stránky o označení CE na webu GŘ pro podniky a průmysl Brožury a video klip na téma označení CE Vzdělávací akce / semináře na téma označení CE Přítomnost na významných obchodních / odborných veletrzích v Evropě Výskyt v médiích se zvláštním důrazem na online a tisková média ve členských státech EU a EFTA

Význam označení CE (1) Co je označení CE? Označení CE připevněné na výrobek je jediným označením shody, které ukazuje, že výrobek je ve shodě s harmonizovanou legislativou Společenství, která se touto otázkou zabývá. Jak se označení CE používá? „Označení CE“ připevněné na výrobek znamená, že výrobce udává, že tento produkt a/nebo výrobce sám byl přezkoušen a že tento výrobek je ve shodě s příslušnými požadavky vytyčenými v rámci harmonizované legislativy Společenství, která se na tento produkt vztahuje a která se zabývá označením CE.

Význam označení CE (2) Připevnění označení CE na výrobek  Připevnění označení CE na výrobek probíhá předtím, než je výrobek uveden na trh. Je výsledkem úspěšného dokončení zkušebního procesu posouzení stanoveného v legislativě Společenství, jež se vztahuje na daný výrobek.  Označení CE na výrobek připevňuje vždy výrobce. Ten je také zodpovědný za shodu daného výrobku.  Ekonomické subjekty na úrovni distribuce (např. distributoři, dovozci atd.) ovšem musí zajistit, že budou prodávány pouze bezpečné a vyhovující výrobky tím že prověří, kromě jiného, přítomnost označení CE na výrobcích, jež budou uvádět na trh v rámci EU / které zpřístupní na trhu EU.

Význam označení CE (3) Připevnění označení CE na výrobek (pokračování)   Připevňování označení, značek či nápisů, jenž by mohly uvést v omyl třetí osoby, jak z hlediska významu, tak z hlediska formy označení CE, je zakázáno.  Na výrobek mohou být připevněna jakákoli další označení za předpokladu, že nenaruší viditelnost, čitelnost a význam označení CE.  Označení CE musí být připevněno na výrobek nebo na jeho informační štítek viditelně a čitelně. Tam, kde to není vzhledem k povaze výrobku možné, musí být připevněno na obal a na připojenou dokumentaci.

Význam označení CE (4) Jak je chráněn veřejný zájem?  Označení CE je prvním signálem, že výrobek je ve shodě.  Nic nebrání orgánům, aby přistoupily k doplňujícím kontrolám s cílem chránit veřejný zájem. Produkty s označením CE jsou ostatně předmětem přísných kontrol, které provádějí orgány tržního dozoru.  Označení CE může mít význam pro spotřebitele a hospodářské subjekty pouze v případě, že jeho upevnění na výrobek splňuje podmínky dané zákony Společenství.  Členské státy by proto měly zabezpečit řádné vymáhání těchto podmínek a stíhat porušení a zneužívání označení CE legálními či dalšími vhodnými prostředky.

Význam označení CE (5) Jak je chráněn veřejný zájem? (pokračování)  Označení CE symbolizuje celý regulační systém, který je pevný a spolehlivý z hlediska právního i technického.  V Novém legislativním rámci (NLF) se Evropská komise rozhodla posílit kontrolu notifikovanými orgány a zlepšit dohled trhu, aby se tak systém označení CE stal ještě důvěryhodnějším.  To dává orgánům i soudům další možnosti k tomu, aby podnikly právní kroky proti zneužití a/nebo nekalé praktiky, a přispěly tak dále k důvěryhodnosti uvedeného označení.

Odkazy na web Nový legislativní rámec (NLF): /single-market-goods/regulatory- policies-common-rules-for- products/index_en.htm

Otázky? ENTR-REG-APPROACH-FOR-