ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Jiří z Poděbrad.
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
České země po husitských válkách
Český stát za vlády lucemburků
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Všeználek představuje krále Karla IV.
Všeználek vypravuje o středověku.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
VY_32_INOVACE_24-19 Jiří z Poděbrad Král dvojího lidu.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
o králi Přemyslu Otakaru II.
Jagellonci 7. ročník.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Dějepis 7. ročník Doba Jiřího z Poděbrad.
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Doba poděbradská.
Druh učebního materiálu
Jiří z Poděbrad a Jagellonci
VY_32_INOVACE_Lul_I_20 Jiří z Poděbrad
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Za vlády přemyslovských králů 1
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Za vlády přemyslovských králů 2
Život po husitských válkách
Středověk – Jagellonci
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Digitální učební materiál
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH VY_08_Vla4_62p Všeználek vypravuje o životě v českých zemích po husitských válkách. ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Země bez krále Husitské války znemožnily Zikmundu Lucemburskému ujmout se trůnu. Jeho nástupce byl Albrecht Habsburský, který brzy zemřel. Po jeho smrti se narodil jeho syn Ladislav Pohrobek. Byl malý a nemohl vládnout. Rozhodující moc měli bohatí šlechtici, kteří mezi sebou vedli drobné války. Obyvatelé byli rozděleni na katolíky a stoupence Husova učení. Po skončení válek se objevuje další skupina obyvatel – čeští bratři ( chtěli žít ve zbožnosti a podle božích přikázání). Zasloužili se o vydávání mnoha knih – rozvoj vzdělanosti. Knihy se začínají tisknout.

Obrázek 1: tiskařská dílna [1] Ve městě Kralice na Moravě měli svou tiskárnu, ve které vytiskli vlastní překlad bible – Bibli kralickou.

Král Jiří z Poděbrad Stal se správcem celého království místo mladého krále. Byl příznivcem husitského hnutí. Mladý Ladislav Pohrobek onemocněl a náhle zemřel. Jiřího z Poděbrad zvolili českým králem (1458). Byl jediným panovníkem, který nepocházel z panovnického rodu. Vládl přísně a spravedlivě, vynikal jako diplomat a úředník. Jeho hlavním cílem bylo udržení míru mezi katolíky a nekatolíky, zemany, pány a městy. ,

Obrázek 2: Jiří z Poděbrad [2] Jiří z Poděbrad uznával jako nejvyšší hodnotu mír. V míru se mohou rozvíjet řemesla, umění, lidé se starají o úrodu na polích. Poslal poselstvo k panovníkům Evropy s výzvou, aby spory řešili jednáním. Chtěl, aby panovníci založili spolek, který by dohlížel na dodržování míru. Poselstvo bylo přijímáno přívětivě, ale jeho plán nenašel pochopení.

s křižáckou výpravou vytáhl proti Jiřímu Matyáš Korvín Proti králi Jiřímu povstala katolická šlechta. Získala spojence – uherského krále Matyáše Korvína. Král Matyáš s křižáckou výpravou vytáhl proti Jiřímu z Poděbrad. Dřív než došlo k bitvě byl Matyáš zajat. Král s ním sjednal mírovou smlouvu. Ten však dohodu nedodržel a odtrhl od Čech Moravu a Slezsko. Boje pokračovaly až do smrti Jiřího z Poděbrad (1471).

Co si budeme pamatovat! Zikmund Lucemburský se během husitských válek nemohl ujmout vlády. Bohatí šlechtici bojovali mezi sebou o majetek a moc. Ke katolíkům a stoupencům Husova učení po skončení husitských válek přibyli čeští bratři. Zasloužili se o vydání mnoha knih tiskem (Bible kralická). Po smrti Zikmunda se dědicem trůnu stal nezletilý Ladislav Pohrobek. Správcem království se stal Jiří z Poděbrad. Po smrti Ladislava byl zvolen českým králem. Byl stoupencem umírněného husitství. Snažil se neřešit spory válkou, ale jednáním – nejvyšší hodnota pro české země je mír.

Použitá literatura. Obrázek 1: tiskařská dílna [1] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 40 Obrázek 2: Jiří z Poděbrad [2] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, kartonová příloha k učebnici vlastivědy Klipart Office. Com HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1