Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Průzkum v azylových domech
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Budoucnost z pohledu uživatelů psychiatrické péče
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Týmová spolupráce profesionálů a dobrovolníků záruka bezpečného dobrovolnického programu , Praha, Evropský dům.
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Hodnocení škol a školských zařízení
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Dobrovolníci na oddělení protetiky
Dobrovolnictví v české společnosti
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Definice dobrovolnictví
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Komunitní a otevřená škola
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Mezinárodní den sester květen 2009
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Standardizace odborné zdravotní péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
„Pomáháme těm co pomáhají… “
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči? PhDr. Jiří Tošner HESTIA, o.s.

1. Dobrovolnictví v organizacích Obecně: Dobrovolnictví je svobodně zvolená činnost ve prospěch druhých, kterou poskytují občané bezplatně. V organizaci: Dobrovolník dává část svého času, energie a schopností ve prospěch činnosti, která je časově i obsahově vymezena. Dobrovolnictví je profesionálně organizováno, aniž by ztratilo svoji spontaneitu.

1. Dobrovolnictví v organizacích Komunitní dobrovolnictví – založeno na vztazích Manažerské dobrovolnictví – založeno na profesionálním vedení: koordinátorů dobrovolníků dobrovolníků (např. dle zákona o dobrovolnické službě)

„Proč jsem se stal dobrovolníkem? Jednou budu o berlích, na vozíčku a zapomnětlivý, budu potřebovat pomoc. Tím, že takovou pomoc poskytuji, získávám radost z uplatnění a důležitý pocit součásti lidského kolektivu.“ (dobrovolník Domova pro seniory, 70 let)

2. Dobrovolnictví jako sociální služba Uplatnění dobrovolníků ve zdravotnickém zařízení je široké a stále se objevují nové možnosti jejich zapojení. Nejrozšířenější se stala pomoc dobrovolníků v přímém kontaktu s pacienty - dobrovolník v roli hosta, společníka. Dobrovolník přichází ze „zdravého světa“ a přináší pacientovi lidský kontakt, posiluje jeho duševní pohodu a cestu k uzdravení.

3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče Dobrovolnictví je možné vykonávat tak, aby nenarušovalo léčebný provoz a zároveň aby doplňovalo práci odborného personálu a postupně se stalo součástí komplexní péče. Zásadou zůstává, že dobrovolník nemůže nahrazovat odbornou práci profesionála a neměl by být využíván k neprofesionálním pomocným pracím.

3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče Dobrovolnictví v nemocnici záleží na dobrém porozumění jeho principu vedením i personálem Rozhodující je personál, který může nejlépe najít činnosti: vhodné pro dobrovolníka prospěšné pro pacienta usnadňující práci zdravotníkům

3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče Bariéry dobrovolnictví: probíhající personální či organizační změny nepřesná informovanost a mýty o dobrovolnictví obavy personálu z „pracovní konkurence“ nedostatečné porozumění vlastním kompetencím u personálu

3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče Příležitosti dobrovolnictví: více času zdravotníků na odborné činnosti příspěvek ke zvyšování kvality péče převzetí garance nad dobrovolnickým programem ze strany zdravotnického zařízení

Dobrovolník je laický a neformální, ale velmi pozorný hodnotitel celkové atmosféry v organizaci, a tedy sekundárně i kvality péče. (postřeh dobrovolníka)

HESTIA občanské sdružení Metodické a vzdělávací centrum Národní dobrovolnické centrum Na Poříčí 12, 115 30 Praha 1 tel.: 224 872 075-7 fax: 224 872 076 e-mail: jtosner@hest.cz http://www.hest.cz http://www.dobrovolnik.cz http://www.volunteer.cz