Deutsche Literatur 1.Brüder Grimm Ladislav Trčka Zuzka Mitášová 2.J. W. Goethe Veronika Krajčová 3.Bertold Brecht František Kužela 4.Friedrich Schiller.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Světová literatura po 1. svět. válce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Povídání o pejskovi a kočičce
Erich Maria Remarque
Kdo to byl William Shakespeare
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Johann Wolfgang Goethe
Divadlo konce 19.století.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Jan Werich Jiří Voskovec
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Osobnosti národního obrození
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
JOHANN SEBASTIAN BACH.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Reálie - bankovky.
Ruský romantismus.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Německý preromantizmus
Emil František Burian
William Shakespeare.
Karel a Josef Čapkovi.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Karel Čapek.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Autoři české a světové literatury 6.-9.
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Kultura v předválečném Československu
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Německá próza mezi válkami
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Deutsche Literatur 1.Brüder Grimm Ladislav Trčka Zuzka Mitášová 2.J. W. Goethe Veronika Krajčová 3.Bertold Brecht František Kužela 4.Friedrich Schiller Tereza Tomečková Mirek Janáč 5. Franz Kafka Aneta Řepová 6. Erich Maria Remarque Michal Bajzík 7 Quiz Aneta Šenkeříková

Brüder Grimm Bratří Grimmové prosluli v německé i světové literatuře svou sbírkou lidových pohádek a písní, pověstí a legend. Zvláště svými Kinder- und Hausmärchen, kterými položili základy vědeckého výzkumu. Pohádky jsou známy z mnoha zpracování, ale prvními, kdo je zapsali, byli právě bratři Grimmové. V činorodé spolupráci byl Wilhelm tím, kdo pohádky sbíral a upravoval, zatímco Jacob působil jako lingvista a filolog.

Johann Wolfgang von Goethe Goethe byl německý básník, prozaik, dramatik, historik umění a umělecký kritik, právník a politik, biolog a stavitel.Vystudoval práva a přírodní vědy (učinil několik objevů, které popsal ve svých dílech). Působil jako právník, později byl dvorním radou a ministrem státní správy Sasko-výmarského vévodství. Jeho největším literárním dílem je Faust.

Bertold Brecht B.Brecht byl německý dramatik, divadelní teoretik, režisér, lyrický básník, prozaik a esejista, Narodil se jako Eugen Berthold Friedrich Brecht. Byl literárně činný. Studia na vysoké škole nedokončil, protože musel nastoupit jako sanitář do augsburgského lazaretu..Byl aktivní i v osobním životě, se třemi ženami měl celkem tři děti (syna Franka, dceru Hanne a syna Stefana). V letech byl dočasným dramaturgem u režiséra Maxe Reinhardta ( ) v berlínském Deutsches Theater.

Friedrich Schiller F. Schiller se narodil v Marbachu am Neckar ve Württembersku. Roku 1772 Schiller složil zemské zkoušky a tím si otevřel cestu ke studiu. Ačkoliv chtěl Schiller studovat teologii, musel se na rozkaz vévody nastoupit do Karlsschule, - žil zde od třinácti do jednadvaceti. Za celou tu dobu neměl jedinou dovolenou, své sourozence neviděl ani jednou a své rodiče jen krátce při návštěvách na akademii, u kterých ale byli přítomni i dozorčí. Vojenský pořádek akademie prostě zastupoval rodinu. Není divu, že Schiller toužil po svobodě - to se ukázalo hned v jeho prvním dramatu Loupežníci, díky kterému se stal slavným. Po uveřejnění hry jej ale stihl zákaz publikování a Schiller utekl do Mannheimu, kde pracoval jako novinář a psal. O několik let pozděj Schiller stal profesorem na univerzitě v Jeně.

Franz Kafka Světově proslulý představitel německé literární Prahy, jeden z nejvýznamnějších prozaiků světové literatury 20. Století. Franz Kafka zemřel 3. června 1924 v rakouském sanatoriu v Kierlingu u Klosterneuburgu Oba jeho bratři byli při útoku nacistického teroru a zemřeli v koncentračních táborech. Se svým otcem nevycházel dobře, což ovlivnilo nejen jeho dětství, ale i dílo – cítil se osamocený, bezmocný. Byl žid. K svému dílu byl Kafka neobyčejně kritický Dílo Proces:Je to tří románový cyklus, který se skládá z deseti kapitol

Erich Maria Remarque Během světové války byl vážně raněn a konec války prožil v lazaretu.Vystřídal řadu povolání, nejprve chtěl být hudebníkem a později malířem.Byl fašisty označen za „literárního zrádce“ a jeho knihy byly veřejně páleny.Roku 1939 emigroval do USA.V roce 1958 se znovu oženil s americkou filmovou hvězdou Paulette Goddart, bývalou manželkou Charlieho Chaplina.Nejvýznamnější jeho dílo Na západní frontě klid.

Quiz 1: Který německý autor napsal drama Muž jako muž ? 2: Erich Maria Remarque emigroval za války v roce 1939 do..? 3: Jméno autora židovského původu, kterému oba bratři zemřeli v koncentračním táboře je..? 4: Bertold Brecht založil se svou ženou divadlo a) National Theater b) Berliner Ensembel c) Münchener Theater 5: Autorem románu Proces je..? 6: Jaké německé dílo vypovídá o doktoru, který používal magii a zaprodal se ďáblu..? 7: Které dílo německého autora je podobno námětu Romeo a Julie od Shakespeara..? 8: Jaká jsou křestní jména bratří Grimmů..? 9: Který z německých spisovatelů se oženil s bývalou manželkou Charliho Chaplina.. ? 10: Kteří dva němečtí autoři milovali Čechy a navštěvovali Karlovy Vary..?