WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka. Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
2. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK – II HOMELESS´S.
Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)

Zákon lomu a odrazu světla - opakování
OPTIKA.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Laboratorní práce A – FILTRACE B – CHROMATOGRAFIE
1. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK WOrld - DIdo - AttacK.
Aneta Trkalová Petra Košárková
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Počítačová grafika.
Míchání barev Máme pět základních barev: Bílou Červenou Modrou Žlutou
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Rozklad světla optickým hranolem
Optické klamy a jevy Test Petr Okrajek.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Vedení elektrického proudu v polovodičích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.
Barvy chemie Doc. RNDr. Marie Solárová, Ph.D. Mgr. Martin Mucha, Ph.D.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla optickým hranolem
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Vedení vody v rostlinách
Souhrnné otázky, Světelné jevy
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
AUTOR: Mgr. HANA DVOŘÁČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_45_ZDROJE SVĚTLA
Inf Barevné ladění dokumentů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Barva VY_32_INOVACE_45_900 Projekt.
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka

Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev obdrží další prémiový bodík Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev obdrží další prémiový bodík Pravidla soutěže WO – DI – AK

Barevné spektrum vzniklé průchodem světla přes optický hranol se po průchodu spojnou čočkou změní na světlo a) červené b) modré c) stejné jakým svítí žárovka d) zelené 1. OTÁZKA Bílá a spektrum

1. DOPLŇKOVÁ OTÁZKA Správná odpověď: C Doplňková otázka: Proč na stínítku pozorujeme to, co pozorujeme?

2. OTÁZKA Černý fix Je černa barva fixu opravdu černá? a)ano, jde o jednu barvu b)ne, barva černého fixu se skládá z více různých barev c) ano, jde o složení více černých barev d) ne, barva černého fixu vznikne složením více šedých barev

2. ŘEŠENÍ Černý fix Správná odpověď: B Jak je vidět, černá barva fixy se rozložila na jednotlivé součásti - barvy.

2. DOPLŇKOVÁ OTÁZKA Doplňková otázka: Vysvětlete tento jev.

Jednou se mi pomíchal bílý cukr s černým pepřem. Jak ho od sebe oddělit? Tipujte, co mi v jejich oddělování pomůže. a) bílá plastová lžička b) bílý filtrační papír c) bílá hůlka d) bílá svíčka 3. OTÁZKA Bílý cukr s černým pepřem

3. DOPLŇUJÍCÍ OTÁZKA Správná odpověď: A Doplňková otázka: Co je příčinou karamelizace cukru?

A teď přichází na řadu bílá hůlka. Dobrovolníkem se stává...

4. OTÁZKA Pád bílé křídy K zemi pustím současně volným pádem klíče a bílou křídu (tělesa nemají stejné hmotnosti). Co se stane s tělesy? a) obě tělesa se vznesou ke stropu b) klíče dopadnou rychleji c) bílá křída dopadne rychleji d) obě tělesa dopadnou stejně rychle

4. DOPLŇKOVÁ OTÁZKA Správná odpověď: D Doplňková otázka: Jak zdůvodníte výsledek pokusu?

Je bílá barva opravdu bílá? a) ne, bílá vznikne složením modré, červené a fialové barvy b) ano, jde o jednu barvu c) ne, vznikne složením dvou libovolných barev d) ne, vznikne složením všech základních spektrálních barev 5. OTÁZKA Bílá barva

5. DOPLŇKOVÁ OTÁZKA Správná odpověď: D Doplňková otázka: Vysvětlete tento jev.

Cukr je velmi dobře známá bílá látka. Patří mezi organické látky, a proto by měla hořet. Ale cukr karamelizuje. Dá se cukr zapálit? Dá, ale chce to mít pomocníka. Kdo pomůže v zapálení cukru? a) velmi blízká bílá přítelkyně b) krapet černého popela c) trocha bílého dynamitu d) bílá hůlka 6. OTÁZKA Bílý cukr a oheň

6. DOPLŇUJÍCÍ OTÁZKA Správná odpověď: B Doplňková otázka: Jak říkáme látce, která ovlivní rychlost chemické reakce?

Výsledky dnešního WODIAKu

OTÁZKA - ROZSTŘEL Na kraj hrdla plastové láhve smotám kuličku z papíru. Fouknu do hrdla. Co udělá kulička a proč?

A CO NA ZÁVĚR ? Základní laboratorní pravidlo Když nevíte, co děláte, dělejte to aspoň pořádně. Děkujeme za Vaší účast! W – DI – AK