Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
VY_32_INOVACE_CH. 8.A.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.03_METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Název: Metody oddělování složek směsí Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie Tematický okruh/téma: Směsi/Dělení směsí Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Metody oddělování složek směsí
Jak oddělíme směs vody a písku? USAZOVÁNÍ – nejjednodušší metoda založena na rozdílné hustotě složek různorodých směsí

3 Filtrace Kde v domácnosti používáte filtr? oddělení pevných
kádinka se suspenzí oddělení pevných složek od kapalných nebo plynných z různorodých směsí. tyčinka filtrační nálevka s filtračním papírem Kde v domácnosti používáte filtr?

4 Používá se destilační aparatura (kolona)
Destilace - oddělování kapalných směsí - založeno na rozdílných teplotách varu - získání rozpouštědla z roztoků teploměr Víte, kde se používá destilace? zpětný chladič varný nástavec varná baňka alonž H2O směs kapalin H2O Erlenmayerova baňka

5 Krystalizace Oddělení pevné složky (rozpuštěné látky) z roztoku.
Vznikají krystaly různé velikosti. Kde se s krystalizací setkáte v běžném životě?

6 Chromatografie Moderní metoda oddělování složek ze stejnorodých kapalných nebo plynných látek. Hnědou lihovou fixou se na křídu namaluje START. Křídu vložíme do ethanolu.

7 Chromatografie žlutá zelená červeno-hnědá růžová fialová modrá
Hnědá barva fixu se rozložila na několik různých barev. žlutá zelená červeno-hnědá růžová fialová modrá Fixa nasává ethanolem a hnědá barva se pomalu rozkládá na jednotlivé složky (barvy).

8 Metodický postup Materiál zařadíme do tématu směsi (známé pojmy: směs, rozdělení směsí, druhy různorodých směsí). Probereme jednotlivé metody oddělování složek směsí. Vysvětlíme postup a popíšeme aparatury. S pomocí dětí uvedeme jednotlivé příklady směsí, které je možné touto metodou oddělit. Důležité informace zapíšeme do sešitů.

9 Použité zdroje Ilustrace: archiv autora
Chemické aparatury byly nakresleny v programu ChemSketch, Advanced Chemistry Development, Inc.


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google