Jak dítě (ne)naučit jíst

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Základní směry ve výživě
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HOBITI.
Výživa.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
5-denní jídelníček.
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
AUTOR: Blanka Petlánová
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Jak dítě (ne)naučit jíst MUDr. Pavel Neugebauer praktický dětský lékař, předseda Občanského sdružení Výživa dětí, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost

Přístup dětí k jídlu Je ovlivněn: Potřebou organizmu získat dostatek energie pro růst V pozdějším věku snahou prosazovat se v rodině Jedná se o běžný a přirozený projev vývoje dítěte! Rodiče ale často rezignují Výsledkem může být selekce většiny potravin za strany dítěte

Kde se stala chyba? Na začátku bývá dobrý úmysl rodičů => na konci pak často NEVHODNÉ stravovací návyky dítěte Nejčastější okolnosti jejich vzniku: První příkrmy (nová vůně, konzistence) => dítě může „nové“ zprvu odmítat, rodiče ale považují odmítnutí často za trvalé „Skokový“ růst => v období menšího růstu děti méně jedí, což rodiče znepokojuje Období vzdorovitosti ve dvou letech => dítě se stává osobností a uplatňuje svou vůli, i v jídle Děti se učí pozorováním rodičů => pokud rodiče nejedí „dobře“, nebude tak jíst ani potomek Rodiče se bojí, aby dítě „nemělo nikdy hlad“ => obvykle to přehánějí

Co ovlivňuje tvorbu špatných stravovacích návyku? Diskutování o dietní vhodnosti pokrmů Je to moc tučné, to jíst nebudu, je to příliš nezdravé… Komentování chutnosti, zejm. u „zdravějších“ pokrmů To je na mne moc zdravé… Aktivity, které odvádějí pozornost od jídla Čtení, televize, telefon, apod. Nevhodný styl stolování Hlasitý hovor, chování, nucení dítěte jíst bez rodičů

Jak drobečka zlomit? Neexistuje žádná univerzální rada ani pravidlo Záleží na konkrétních okolnostech a dítěti Je třeba zachovat si zdravý rozum a mít základní povědomí o zdravé výživě

Při budování stravovacích návyků napomáhá Příklad rodičů Děti rády napodobují => je pro ně vhodné stolovat s rodiči a jíst i stejné nebo podobné jídlo Jíme i očima Toto pravidlo platí i u dětí, některým rozmixované „blivazjy“ nechutnají Rituály Oblíbený hrneček, talířek, pravidelnost v jídle Nevyhrožovat tresty Nátlak někdy dospěje do podoby, že děti nejedí už vůbec nic, jídlo má být potřebou, ne milostí prokazovanou rodičům

K čemu vede nesprávná strava Vyloučení velké části potravin znamená JEDNOSTRANNOU STRAVU => nadbytek či nedostatek některých živin Nadbytek: Nejčastěji se jedná o jednoduché sacharidy a nasycené tuky Důsledek: Kazivost zubů Růst tělesné hmotnosti Zvýšená hladina cholesterolu v krvi

K čemu vede nesprávná strava Nedostatek: Obvyklý např. u bílkovin nebo kvalitních rostlinných tuků, které jsou zdrojem esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin Důsledek: Poruchy ve vývoji pohybového aparátu Problémy s vývojem některých orgánů Vhodný vzájemný poměr jednotlivých živin (cukrů, tuků a bílkovin) napomáhá jejich správnému vstřebávání a dokonce snižuje nemocnost!

Rady lékaře Zachovat si chladnou hlavu Vzít potomka do kolektivu, aby se inspiroval V případě zanedbání „výchovy k jídlu“ lze začít kdykoli => lepší pozdě, než nikdy Pokud lékař potvrdí zdraví a normální růst dítěte, není třeba panikařit KOLIK MÁ DÍTĚ SNÍST, SI URČÍ SAMO!

Na závěr Rituál jídla má být příjemnou záležitostí, bez plačícího dítěte a matky na pokraji zhroucení Je vhodné zvážit příkazy a zákazy a budovat vhodní stravovací návyky vlastním příkladem Verba movent, exempla trahunt neboli Slova povzbuzují, příklady táhnou

Děkuji za pozornost a přeji hezký den!