ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
První světová válka 8. třída.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Československé legie, vznik Československa
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
První světová válka. Vznik československého státu.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
České země za světové války
Češi za první světové války
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY

ČEŠI NA VÁLEČNÝCH FRONTÁCH V době vypuknutí 1.světové války byl v Rakousku-Uhersku zaveden tuhý režim (politický vězni, hospodářství podřízeno především vojenským účelům,..) Rakousko-uherští vojáci odcházeli bojovat především na východní frontu proti Rusku, odcházeli i do Francie – západní fronta a po vstupu Itálie do války i na frontu italskou

MAPA BOJIŠŤ 1.SVĚTOVÉ VÁLKY

ZAHRANIČNÍ ODBOJ Vznik samostatného českého státu vypadal v průběhu války jako velmi nereálný Reálnější byla představa Rakouska-Uherska změněného na federaci V roce 1914 emigroval Tomáš Garrigue Masaryk do ciziny, přesvědčoval velmoci (Dohody), že je nutné rozdělit Rakousko-Uhersko na menší národní státy „Každý národ má mít právo se sám rozhodnout, zda chce žít v samostatném státě, nebo zda chce žít ve státě s národy jinými.

Masaryk chtěl, aby vznikl společný stát Čechů a Slováků – Slováci by se vymanili z vlivu Maďarů, čeština a slovenština jsou podobné jazyky, národy k sobě mají blízko Podporu měl Masaryk zpočátku jen u svých krajanů z Čecha Slovenska v zahraničí, především v USA V roce 1915 odešel za Masarykem do emigrace i Edvard Beneš V Paříži vytvořili Československou národní radu, který řídila protirakouský odboj v zahraničí Spolupracoval i Milan Rastislav Štefánik

M.R.Štefánik T.G.Masaryk E.Beneš

ČESKOSLOVENŠTÍ LEGIONÁŘI Vojáci do nich vstupovali především v Rusku, ale i ve Francii a v Itálii Byli to z velké části zajatci Legie bojovaly na západní, východní i italské frontě, nejvíce se proslavily ty v Rusku Úspěchy českých legionářů byl jeden z důvodů proč dohodové velmoci přistoupili na vznik samostatného Československa, další důvodem byla i revoluce v Rusku v roce 1917, a to že Rusko přestalo být jejich spojence

LEGIONÁŘI V RUSKU

VYHLÁŠENÍ ČESKOSLOVENSKA V lednu 1918 čeští poslanci přijali v Obecním domě v Praze Tříkrálovou deklaraci, v níž prohlásili právo národa na sebeurčení V létě 1918 vznikla Národní výbor v čele s Karlem Kramářem, tvořili ho zástupci všech politických stran, připravoval se na vyhlášení samostatného československého státu, začal tvořit zákony Národní výbor dal základ budoucí ČSR 28.října 1918 vznikl samostatný ČESKOSLOVENSKÝ STÁT

TRANSIBIŘSKÁ MAGISTRÁLA Pamětní medaile

OBECNÍ DŮM

PRVNÍ ČESKOSLOVENSKÁ VLÁDA

VYHLÁŠENÍ REPUBLIKY

OPAKOVÁNÍ Čs. legie působily ve Francii, Itálii, Rusku ANO NE Tříkrálová deklarace byla přijata v lednu 1914 ANO NE Dne 28.10.1918 byl vyhlášen Český stát ANO NE V čele Národního výbor stál E.Beneš ANO NE První prezidentem byl zvolen T.G.Masaryk ANO NE Čeští politici zpočátku doufali, že vznikne federace v rámci Rakouska-Uherska ANO NE 1. světová válka skončila 18.1.1919 ve Versalles ANO NE

ZDROJE Str.1 z 5.6.2011 http://blog.usnavyseals.com/2010/11/wwi veteran-seeking-war-memorial.html Str.3 z 5.6.2011 http://www.palba.cz/portal.php?news=article&topic_id=3339&start=20&sid=3c1f11e0efdb4daceb9e670b3c04f7df Str.6 z 4.6.2011 http://necyklopedie.wikia.com/wiki/T._G._Masaryk http://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Edvard_Bene%C5%A1 http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_4.htm Str.8 z 5.6.2011 http://www.web4men.eu/story.php?IdDir=97&IdStory=555&Lang=1 Str.10 z 5.6.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Transsibi%C5%99sk%C3%A1_magistr%C3%A1la http://www.quido.cz/stavby/transsibir.html http://www.infoglobe.cz/zajimavosti/transsibirska-magistrala-ii/ http://forum.valka.cz/viewtopic.php/title/Pametni-medaile-1-Uderneho-praporu-ruskych-legii/t/106163 Str. 11 z 5.6.2011 http://www.eurostav.cz/region/praha/obecni-dum.asp Str.12 z 5.6.2011 http://www.tugendhat.eu/vznik ceskoslovenska.html?timeline=1 Str.13 z 5.6.2011 http://www.aktuality.sk/clanok/175050/ceskoslovensko-vyhlasil-isidor-zahradnik/ V. Válková, Dějepis 8 novověk pro základní školy, Praha 2008, vydalo SPN, s. 135 – 139.