TRANSPLANTACE LEDVIN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Krev.
Léčba po transplantaci ledviny
Transplantace a senioři Světový den ledvin Ondřej Viklický Klinika nefrologie IKEM.
Koordinační středisko transplantací, Praha
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
HEMODIALÝZA.
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
Transplantace ledvin (transplantace obecně, rejekce)
PROCES KOORDINACE ODBĚRU ORGÁNŮ
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Transplantační program
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Zásady aplikace infuzí
Právo na tělesnou integritu Obsah tohoto práva, některé otázky medicínského práva a další problémy © Vladimír Plecitý, 2007.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alkoholismus.
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
TRANSPLANTACE Ošetřovatelská péče o nemocné po transplantaci
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
1 UNIQA slaví 15. výročí působení v ČR Slavíme narozeniny ! Ale dárky dostanete Vy a Vaši klienti !
Organizace zdravotnické služby v armádě
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Nehtové špony - Rovnátka na zarostlé nehty.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
TRANSPLANTACE ORGÁNŮ V České republice - úspěchy i limity Eva Pokorná Česká transplantační společnost
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Novela seznamu zdravotních výkonů
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Transplantologie České republiky v kostce
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Výživa v chirurgii.
Školení kódování podle MKN-10
Vliv radiace na člověka
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Transplantologie České republiky v kostce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

TRANSPLANTACE LEDVIN

Co je to? Transplantace ledvin je záměrné přenesení zdravé ledviny z jednoho člověka (dárce) na druhého (příjemce). Transplantace ledvin je u pacientů s chronickým selháním ledvin vždy nejlepší možností léčby. Je to chirurgický zákrok, při kterém funkci selhaných ledvin zastane jedna zdravá darovaná ledvina. Jedna ledvina spolehlivě postačí k dostatečné funkci.

Transplantace ledvin se provádějí u pacientů bez omezení věku. Předpokladem transplantace ledvin je však celkově dobrý zdravotní stav. Někteří pacienti, např. s těžkým onemocněním srdce a cév, nemohou transplantaci podstoupit z důvodu příliš velkého rizika. Dárce může být živý, ve většině případů příbuzný a nebo právě zemřelý, např. dárce, který zemřel na následky úrazu. V obou případech musí mít dárce shodnou krevní skupinu a mnoho jiných faktorů jako příjemce.

Příprava k transplantaci ledvin Všichni pacienti čekající na darovanou ledvinu jsou zařazeni do transplantačního registru - Waiting List – čekající listina. Zdravotní stav pacientů v transplantačním registru je pečlivě sledován. Nemocní se musí podrobovat pravidelným odběrům krve.

Operace Operační výkon trvá přibližně 4 hodiny. Při transplantaci ledvin zůstávají původní nefunkční ledviny v těle příjemce. Nová, voperovaná ledvina obvykle začíná fungovat již několik minut po operaci. Může se však stát, že naplno začne pracovat i za několik dní, proto je někdy nutné provést hemodialýzu ještě po transplantaci.

Po operaci Bezprostředně po transplantaci a v prvních pooperačních dnech se funkce nové ledviny velmi pozorně sleduje. Darovaná ledvina by vyvolala odmítavé reakce organismu, proto se imunitní = odhojovací reakce organismu potlačují léky (imunosupresivy), které se pacientovi podávají již během operace. Léčba imunosupresivy trvá po celý další život, i když se dávky těchto léků postupně snižují.

Pobyt v nemocnici trvá zhruba 3 - 4 týdny. Nezbytné jsou pravidelné kontroly činnosti ledviny, aby bylo možné včas rozpoznat eventuální odmítavé reakce organismu a průběžně upravovat dávky léků. Jakmile se dosáhne stabilní funkce transplantované ledviny, probíhají návštěvy u ambulantního lékaře jednou za 4 - 6 týdnů.

Život s transplantovanou ledvinou Pro většinu lidí po úspěšné transplantaci ledviny začíná zcela nový, běžný život. Díky tomu mohou jíst a pít bez stravovacích omezení. I přesto je zde několik doporučení, které je vhodné po transplantaci ledviny dodržovat. Jsou to však doporučení, která souvisejí se zdravým životním stylem a život člověka nikterak neomezují.