Hospodářská úprava lesa Legislativa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Odborný lesní hospodář Modul 8 - HÚL 4 Odborný lesní hospodář Hospodaření v lesích je vlastník lesa povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním.
Činnosti zakázané v lese zákon 289/1995 Sb. §20
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č.9/ Vlastnické právo a ochrana přírody podle českého práva BOZO, ZF JU v Českých Budějovicích.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Správní právo.
Přemnožení spárkaté zvěře a zákon o myslivosti. Oplocený objekt Sv. Anna v Brdech Počet stromků ve fázi odrůstání: v oplocence 6088 ks/ha, mimo oplocenku.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Životní prostředí a paragrafy v životě skautském materiál pro účastníky VK VENTUS 2011 Jiří Benda - Hurón.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
D E S Í T K A Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Chráněná území České republiky
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Základy práva ČK Fortis 2012, Kristina Fialová - Siruš.
Ochrana zemědělského půdního fondu
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Právní úprava ochrany lesa
Právní úprava ochrany půdy a lesa
Ing. Marcela Strakošová
Krajina a životní prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Hospodářská úprava lesa
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim pozemků určených k plnění funkcí lesa
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Environmentální ekonomie Právní rámec ochrany životního prostředí Vilém Pařil.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Odbor životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Odbor životního prostředí MHMP
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
Ochrana vody, půdy a lesa
Ochrana lesa.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Důsledky novely zákona 114/1992 Sb. (z. č. 123/2017 Sb
Význam lesa Na lesní stezce..
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Pravidla chování v CHKO, národních parcích a přírodních rezervacích
Transkript prezentace:

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese V zájmu ochrany lesa stanoví lesní zákon zákaz některých činností v lese: rušit klid a ticho provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese V zájmu ochrany lesa stanoví lesní zákon zákaz některých činností v lese: d) těžit stromy a keře nebo je poškozovat e) sbírat semena lesních dřevin, jmelí a ochmet f) sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese V zájmu ochrany lesa stanoví lesní zákon zákaz některých činností v lese: g) jezdit a stát s motorovými vozidly h) vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu i) vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese V zájmu ochrany lesa stanoví lesní zákon zákaz některých činností v lese: j) mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních k) kouřit, rozdělávat nebo udržovat ohně a tábořit mimo vyhrazená místa (rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je zakázáno také do vzdálenosti 50 m od kraje lesa)

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese V zájmu ochrany lesa stanoví lesní zákon zákaz některých činností v lese: l) odhazovat hořící nebo doutnající předměty m) narušovat vodní režim a hrabat stelivo n) pást dobytek, umožňovat výběh hospodářským zvířatům a průhon dobytka lesními porosty o) znečišťovat les odpady a odpadky

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese Uvedené zákazy se nevztahují na činnosti, které jsou prováděny při hospodaření v lese kromě 1) odhazování hořících a doutnajících předmětů 2) narušování vodního režimu a hrabání steliva 3) pastvy dobytka, umožňování výběhu hospodářských zvířat a průhonu dobytka lesními porosty 4) znečišťování lesa odpady a odpadky Tyto 4 zákazy se vztahují i na vlastníka lesa (nájemce, uživatele).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese Na výkon práva myslivosti se nevztahují tyto zákazy: Rušit klid a ticho. Vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu. Mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na lyžích nebo na saních. Se souhlasem vlastníka lesa se na výkon práva myslivosti nevztahují také tyto zákazy: Provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty. Jezdit a stát s motorovými vozidly.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese Zákaz jezdit a stát v lese s motorovými vozidly neplatí pro zaměstnance orgánu státní správy lesů v obvodu jejich územní působnosti při výkonu činnosti podle zákona o lesích a prováděcích vyhlášek.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese Zákaz jezdit a stát v lese s motorovými vozidly neplatí pro osoby, které vykonávají činnost povolené zvláštními předpisy (zákon o požární ochraně, zákon o geologických pracích, zákon o telekomunikacích, …).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Činnosti zakázané v lese