Textový editor. Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 6.2 (Organizační diagram)
Advertisements

Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
snadná tvorba www stránek zadarmo
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Informační a komunikační technologie
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Karta Domů, skupina Odstavec
Vzhled prezentace - šablony
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT Začátečníci Modul 5 MS POWERPOINT.
IT začátečníci - Word Modul 3.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Power Point– pracujeme se snímky
Nastavení zarážek tabulátoru WORD
Textový editor 11 Styly.
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
Správce obrázků. Správce obrázků iPhoto je program určený pro práci s digitální fotografií. Umožňuje snadné zálohování, třídění, sdílení a tisk fotografií.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Textový editor.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
Tabulky, kreslení, diagramy, šablony
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Tabulátory, neboli zarážky VY_32_INOVACE_7C3. Definice Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku označuje, kam bude odsazen text nebo kde začne sloupec.
PowerPoint - seznámení Miroslav Lorenc. PowerPoint  K čemu a kdy použít?  Jaké jsou možnosti využití?  Alternativy?
Power Point– sestavujeme prezentaci
Tvorba záhlaví, zápatí ve Wordu 2010 ; číslo stránky.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Power Point– popis prostředí
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Základy práce s programem
Textový editor MICROSOFT WORD.
Vlastnosti stránky a tisk
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Mgr. Karel FischerZáhlaví a zápatí1 Dokument ve Wordu si můžeme zobrazit ve dvou základních zobrazeních : a) Zobrazení NORMÁLNĚ b) Zobrazení ROZVRŽENÍ.
VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ V PowerPointu Jak vložit obrázek? Klikni na kartu Vložení Poté klikni na položku Obrázek.
Digitální učební materiál
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Menu Vytváření menu.
Databáze MS ACCESS 2010.
T EXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA )
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
STŘEDA Polévka Hovězí se zeleninovými noky 20,- Kč Polévka Žampionová 25,- Kč.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 – textový editor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - tabulátory Co se všechno naučíme??? Zarovnání.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
Základy práce s programem
Základy práce s programem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

textový editor

Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon. Šablony obsahují předem vytvořené stránky, které uživateli usnadní práci při zpracování dokumentu. Šablon je v nabídce stoosmdesátdva a další lze stáhnout z internetu.

Po správném výběru šablony se program přepne do prostředí aplikace Pagess, která je uspořádána ve stejném stylu jako ostatní aplikace iWork. Menu bar Toolbar Format bar Rulers Tracking bar Page view

Práce s textem na stránce je velmi snadná. Stačí napsat námi požadovaný text a poté ho pomocí několika kliknutí nastavit tak, že bude dokonale odpovídat našim představám. Text velice snadno odsadíme pomocí modrých trojúhelníčků nacházejících se na pravítku. Stačí označit určitý text do bloku a kliknout na danou značku odsazení zprava či leva a posunout ji na odpovídající hodnotu.

Další funkcí v práci s textem je použití tabulátorů pro zarovnání textu na určitou pozici. To se provádí pomocí tabulátorů, které se vkládají kliknutím myši na pravítko. Zobrazují se v podobě různých modrých bodů. Pages nabízí čtyři různé typy tabulátorů pro zarovnání: Left Tab – zarovnává text od tabulátoru doprava Center Tab – zarovnává text na střed tabulátoru Right Tab – zarovnává text od tabulátoru doleva Decimal Tab – zarovnává desetinné čísla dle desetinné čárky

Záhlaví i zápatí je oddělená část dokumentu, která je umístěná v horní a dolní oblasti stránky. Obě části jsou odděleny od ostatního textu v dokumentu a slouží k vkládání textu nebo symbolů. Funkce obou částí je umístit text v dané oblasti na každou stránku našeho dokumentu. Text v záhlaví či zápatí lze formátovat jako běžný text. Do záhlavé většinou vkládáme názvy kapitol do zápatí čísla stránek.

Vkládání snímků se provádí buď přetažením obrázku z jiné aplikace, nebo vložením přes pravé tlačítko myši a položku Paste. Po vložení se objekt ohraničí osmi body, stejně jako u textového rámečku a změní se nabídka lišty Formatr Bar.

Tisk dokumentů v apliokaci Pages nemá v základním okně aplikace svou ikonu, ale tisk patří mezi standardní funkce v systémech Apple, a proto se i zde využívá klávesová zkratka cmd+p, nebo v liště Menu Bar volba File a podpoložka Print…

Vytvořte na základě získaných vědomostí jídelní lístek podle předlohy. Jídelní lístek Polévky 50g Hovězí s nudlemi…………………………………. 40 Kč 100g Čočková ….……………………………..……… 40 Kč 50g Rajská ……………………………………………. 40 Kč Předkrmy 100g Segedínský guláš s chlebem……………………… 50 Kč 120g Fazolový guláš, chleba…………………………… 50 Kč 100g Vařeny vejce, chleba……………………………… 60 Kč 150g Topinka ………….………………………………. 70 Kč Speciality 200g Svíčková po Znojemsku………………………… Kč 300g Smažený sýr…………………………………….… 100 Kč 300g Srnčí gulášek s knedlíkem………….……………… 200 Kč 350g Vepřo, knedlo, zelo……………..……………… Kč 350g Pečený pstruh s bramborem……………………… Kč 350g Vepřový řízek, hranolky……………………… Kč Dobrou chuť přeje majitel restaurace U Dubu a personál.