Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 1. 11. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Zarážky a tabulátory Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A0960NAV

2 TABULÁTORY Motto: Zarovnáno!!! (snadno, přesně, rychle)

3 PŘÍKLADY z praxe Seznam žáků a jejich adres Rozvrh hodin Program kina nebo TV Jídelní lístek Ceníky (vstupného) Umožňují „vodící znaky“ Jsou přesné a rychlé

4 Podobně jako psací stroj má i WORD zarážky Tyto zarážky (tabulátory) jsou pravidelně rozmístěné Rozmístění „vestavěných tabulátorů“ se běžně neprovádí Pro přesun na další „pozici“ použijeme klávesu TAB z levé strany klávesnice Tabulátory vestavěné JAK na to?

5 Vlevo od pravítka vidíme druh tabulátoru přichystaného k použití Klepáním vybereme vhodný typ a klepnutím na pravítko jej umístíme Levý tabulátor na 3 cm Středový na 6 cm Pravý na 8 cm Tabulátor zarovnání na desetinnou čárku na 12,25 cm Druhy tabulátorů JAK na to?

6 Příklad seznamu s vlastním nastavením tabulátorů Rozmístění tabulátorů je podle našich potřeb Tabulátory nastavené uživatelem JAK na to?

7 Středový tabulátor NEPLÉST se zarovnáním odstavce na střed!!! Desetinná čárka je zarovnána i při různém počtu číslic a desetinných míst „Filmové“ titulky Další příklady JAK na to?

8 Nastavení tabulátorů lze provést také v nabídce Odstavec, tlačítko Tabulátory Nastavujeme umístění zarovnání vodící znak (popř. výchozí krok) NABÍDKY, upřesnění, volby

9 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Tabulátory se používají pro zlepšení úrovně dokumentu Sloupce textu se nám „nevlní“ Nezáleží na tom, jaké písmo použijeme Tabulátory si můžeme sami nastavit Pomocí tabulátorů je práce profesionální, rychlá a přesná Na další pozici přecházíme klepnutím tlačítka TAB a NIKOLIV pomocí mezerníku!!! Můžeme použít i vodící znaky, které se přizpůsobí psanému textu

10 1) Pomocí vestavěných tabulátorů napiš seznam 5-ti žáků 2) Seznam zkopíruj a tabulátory nastav takto: (Příjmení na 5 cm (levý tabulátor), Ulice na 10 cm (levý tabulátor), Obec na 17 cm (pravý tabulátor) 3) Napiš seznam 5-ti zvířat zarovnaných podle středového tabulátoru, který bude na 6-ti centimetrech. 4) Napiš seznam 3 lidí i s hmotností (použij tabulátor s desetinnou čárkou) 5) Vytvoř „filmové titulky“ (3 postavy ze skutečné pohádky) 6) Výsledek práce ulož pod názvem tabulatory_1 a zašli emailem vyučujícímu ÚKOL(y)

11 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010.


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google