VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Advertisements

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Stavba atomu.
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Elektrický náboj a pole
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Přehled citací a odkazů:
Periodická tabulka prvků
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Periodická soustava prvků
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Chemická vazba a výpočty
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Chemické prvky..
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
OPAKOVÁNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
VY_32_INOVACE_03_ VÝPOČET HUSTOTY
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Atom Mgr. Helena Roubalová
Periodická soustava prvků
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Atomy, molekuly LC.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
Chemické prvky, jejich názvy a značky
Chemické prvky a sloučeniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMIE ATOM.
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY RZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Periodická soustava prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
Soutěžíme před testíkem
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
CHEMICKÉ PRVKY.
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Periodická soustava prvků (PSP)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP CHEMICKÉ PRVKY A PSP ANORGANICKÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP …něco na úvod… CHEMICKÉ PRVKY Chemický prvek je chemická látka složená z atomů o stejném protonovém čísle. Každý prvek má svůj název, protonové číslo a svou chemickou značku. Protonové číslo udává počet protonů v jádře. Prvky se spojují pomocí chemické vazby mezi sebou buď v molekuly a nebo ve sloučeniny. Molekula se skládá ze dvou i více atomů jednoho prvku. Sloučenina se skládá ze dvou a nebo více různých prvků. V přírodě se vyskytuje 92 prvků, ostatní byly vyrobeny uměle. Prvky podle jejich vlastností dělíme na: A) KOVY B) NEKOVY C) POLOKOVY VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

Najdi v PSP 3 prvky které: CHEMICKÉ PRVKY NÁZVY PRVKŮ Český název Většinou odvozen od zahraničních názvů. Rozdíly např. u vodíku, kyslíku apod. Mezinárodní název Jsou to latinské názvy prvků Většinou vyjadřují významnou vlastnost prvku, či dle zdroje výskytu nebo podle významných vědců ÚKOL PRO TEBE: Najdi v PSP 3 prvky které: Se odlišují svým českým a latinským názvem. Charakterizují vlastnost prvku. Jsou pojmenovány po významném vědci. VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

X CHEMICKÉ PRVKY Co vše lze určit z chemické značky … Zápis prvku: Pokud se značka prvku skládá z jednoho písmene platí, že se píše velkým počátečním písmenem z latinského názvu. Např. Dusík – Nitrogenium – značka N. Pokud se značka prvku skládá ze dvou písmem platí, že se píše první písmeno velkým počátečním písmenem z latinského názvu a druhé ještě některé další písmeno z názvu, které se píše malé. CO DÁLE MŮŽEME U PRVKU OZNAČIT?: X O.Č. –OXIDAČNÍ ČÍSLO, se odvozuje od náboje prvku. N.Č. O.Č. P.Č. – PROTONOVÉ ČÍSLO, určuje počet protonů v jádře. P.Č. A.Č. A.Č. – ATOMOVÉ ČÍSLO, určuje počet atomů v molekule nebo sloučenině. VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP N.Č. – NUKLEOVÉ ČÍSLO, určuje počet protonů a neutronů v jádře.

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Roku 1869 formuluje Dmitrij Ivanovič Mendělejev periodický zákon a různé formy periodické tabulky, která obsahovala 63 prvků Pro neobjevené prvky nechal Mendělejev v tabulce místo a postupem času se všechna volná místa, která v tabulce nechal, zaplnila nově objevenými prvky. PERIODICKÝ ZÁKON Vlastnosti atomů a chemických prvků jsou periodicky závislé na protonovém čísle. VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Periodická soustava prvků Je grafickým vyjádřením periodického zákona. Jsou zde uspořádány všechny chemické prvky v podobě tabulky podle jejich rostoucího atomového čísla, seskupené podle jejich cyklicky se opakujících podobných vlastností. V současné době je v tabulce 117 známých prvků. Tabulka obsahuje: - 7 vodorovných řad (period). Číslo řady udává počet elektronových vrstev. - 16 skupin (od I.A – VIII.A až po I.B – VIII.B). U podskupiny A číslo vyjadřuje počet valenčních atomů a současně nejvyšší oxidační číslo. - 18 sloupců. Prvky ve stejné skupině mají podobné vlastnosti a společné označení. VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ http://www.broukej.cz/tabulka/files/periodicka-tabulka.png SKUPINY SE SHODNÝMI VLASTNOSTMI : Alkalické kovy Kovy alkalických zemin Lathanoidy Aktinoidy Halogeny Chalkogeny Vzácné plyny OTÁZKA: KTERÉ PRVKY PATŘÍ DO ČERVENĚ OZNAČENÝCH SKUPIN? NAJDI VE SVÉ TABULCE PSP! VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ ODPOVĚZ NA NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY:   1) Kdo vymyslel periodický zákon? 2) Na jaké tři základní skupiny dělíme prvky? 3) Napiš název prvku: Mg – Cr – Ar – Ne – Mn – 4) Napiš značku prvku: Vápník – Draslík – Fosfor – Fluor – Jod – 5) Vyjmenuj 4 halogeny: VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP

VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP ZDROJE Jako tapetu pro tuto prezentaci byla použita šablona z: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=V%C4%9ADA&ex=1&av=all#ai:TC001140800| Snímek č. 5: - S.L.Levickij, Wikimedia Commons, volné dílo [4.1861] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/1861._%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82_%D0%94.%D0%98._%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B0.jpg VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP